WRC besluit tot wereldwijde 60-meter allocatie

SSH-60-meterTijdens de WRC is overeenstemming bereikt over een wereldwijde allocatie voor zendamateurs op de 60-meter band. Dat maakt ARRL op haar website bekend. Het stukje 5351.5-5366.5 kHz (15 kHz breed) is gealloceerd aan zendamateurs met een secundaire status en maximaal 15 Watt EIRP. Landelijke wetgeving kan hier vanaf wijken.

Wereldwijde allocatie maakt de weg vrij voor nationale overheden om spectrum te alloceren aan zendamateurs. Naar verwachting komt hiermee een einde aan de verschillende ‘kanalen’ die wereldwijd in gebruik zijn.

Nu WRC heeft besloten om de frequentieruimte te alloceren mogen zendamateurs er nog niet uitzenden. Landelijke wet- en regelgeving zal eerst aangepast worden. Maar nu de WRC wereldwijd de kaders bepaald heeft, voorkomt het dat verschillende landen verschillende frequenties toewijzen, al zal dit altijd kunnen blijven gebeuren. Er is dus een grote kans op geharmoniseerde ruimte.

Gezien de toegewezen bandbreedte slechts 15 kHz breed is zal de 60-meter band naar alle waarschijnlijkheid niet gebruikt mogen worden voor contesten. Mogelijk zal het zelfs een CW of digi-mode only band worden, zoals het ook het geval is voor de 30-meter band. De tijd zal het leren… Op 1 januari 2017 worden de nieuwe Radio Regulations bekrachtigd. Vooruitlopend hierop zal Nederland naar alle verwachting een tijdelijke allocatie krijgen.

12 antwoorden
 1. Frank de Wilde
  Frank de Wilde zegt:

  Poeh poeh, 15 KHz. laten ze het in Groningen maar niet horen, straks willen ze nog terug van hun beloofde 100 KHz. naar ‘deze’ 15 KHz. :-p

 2. Tron
  Tron zegt:

  Als dat wereldwijd is afgesproken zal dat ook wel in nederland-in 2017- de standaard worden…

 3. Adriaan PE2K
  Adriaan PE2K zegt:

  Gezien dat de 40 meter ook niet overal gelijk is, mogen we hopen dat we hier van die 15 KHz gaan afwijken. Want het is eigenlijk helemaal niets.

 4. Roeland Jansen
  Roeland Jansen zegt:

  sja. soms heb je dat…. harmoniseren is niet altijd leuk he. Voor sommigen een moment om goed na te denken over het wel of niet harmoniseren van de verschillen tussen landen.

  enfin.. Landelijke wetgeving kan hier vanaf wijken.

 5. PA3CNO
  PA3CNO zegt:

  15 kHz. Toch 6 kanaaltjes met 2,5kHz bandbreedte. Ik kan me de tijd herinneren dat N-amateurs niet meer hadden dan 6 kanaaltjes. Waarom die ontevredenheid. Het zijn zeker 200 CW kanalen. Ik ben er blij mee.

 6. Marc
  Marc zegt:

  Volgens de wereldwijde en IARU region 1 afspraken hebben we vaak veel meer bandspectrum dan door de nederlandse staat is toegekend aan de burger dus onze staat mag er blijkbaar van afwijken. Als 100 KHz een half jaar goed gaat zonder dat er problemen zijn kunnen we het toch gewoon 100 KHz laten.

 7. Tron
  Tron zegt:

  Ehmm… wat heb je aan 100khz als de rest vd wereld toch alleen maar mag uitkomen op die (s)malle 15 kc?
  Ik denk dat als dit in 2017 wereldwijd standaard word ingevoerd ook die voor een tijdje toegestane 100 kHz in NL ook teruggedraaid word..

  • Roeland Jansen
   Roeland Jansen zegt:

   locate overheden mogen er vanaf wijken Tron, dus die 15 kHz is niet de enige toegestane space.
   Wereldwijd betekent voor mij dat dat de minimale space is. Dat wil niet zeggen dat er niet landen zijn die meer hebben zoals bijvoorbeeld in NL of in de US waar ze een stel channels hebben momenteel.

 8. Wim PD0EDN
  Wim PD0EDN zegt:

  Waarom zijn sommige mensen altijd zo vreselijk negatief?
  Laten we blij zijn met 100KHz. en ons fatsoenlijk gedragen dat heb je de meeste kans dat we het behouden.
  Best 73’s Wim PD0EDN

 9. Theo
  Theo zegt:

  15 kHz, is altijd nog beter dan 0 kHz mensen.
  Op CW met de bekende conditie’s op deze band kun je toch nog een hoop te werken.
  We krijgen het gratis, mensen.

Reacties zijn gesloten.