VERON geeft vervolg aan open dagen
De VERON geeft een vervolg aan de ‘Open dag bij de Radioamateur’, dat dit jaar voor het eerst gehouden werd door diverse afdelingen in het land. Dat schrijft de vereniging op haar website. “Het succes van deze dagen en de manier waarop deze dagen amateurradio in de schijnwerpers hebben gezet, vraagt om een herhaling.”
Van 22 t/m 30 april organiseerde de VERON de landelijke Open Deur bij de Radioamateur-dagen. Negen dagen lang stonden de deuren van verschillende VERON afdelingen open voor het publiek. Dat heeft voor veel positieve publiciteit gezorgd. Volgens voorzitter van de PR-commissie, Johan Jongbloed PA3JEM, was dat ook wel nodig.
De open dagen hebben voor veel publiciteit gezorgd. Zo hebben ruim 30 regionale bladen aandacht besteedt aan de evenementen die door de verschillende afdelingen georganiseerd zijn. De bezoekers die op de evenementen zijn afgekomen hebben een leuke dag gehad, waarbij ze inzicht gekregen hebben in de hobby van de radiozendamateur.
De VERON wil de open dagen om de twee jaar terug laten komen. De eerste open dag zal echter niet in 2019 zijn maar in 2020, het jaar dat de vereniging haar 75-jarig jubileum viert.
Laatst las ik dat meer dan 75 procent van de amateurs geen lid meer zin van een of andere vereniging. Zeker de VERON staat te ver van ons af. Ook PI2NOS is helaas geen reclame voor onze hobby. Maar goed. We moeten het beste er maar van hopen.
Anne, niet te veel fake-news lezen.
Feiten: er zijn ongeveer 12.500 zendamateurs in de registratiedatabase van het AT.
In 2016 had de VERON rond de 6.500 leden, de VRZA rond de 925. Een aantal leden heeft geen machtiging maar is familielid, SWL of gewoon geïnteresseerd. Ongeveer 30% van de VRZA-leden is ook lid van de VERON, dus laten we creatief afronden, dan zijn ruim 7.000 zendamateurs lid van een van de twee verenigingen, of te wel rond de 60%.
Bij de Amsterdamse Repeater hebben veel zendamateurs en personen die geen zendamateur waren de repeaterlocatie in Amsterdam bezocht. De ‘open zondagen’ waren door het hele jaar heen (eind 2010 tot voorjaar 2017). Nieuwkomers werden doorverwezen naar de VERON of de VRZA met de nodige informatie over de afdelingen rond Amsterdam. Men kreeg dus de informatie ‘hoe’ lid te kunnen worden en bij welke verenigingen dat mogelijk is. Er waren bezoekers die ook examen hebben gedaan.
Hier is het ASD-team mee gestopt. De VERON / VRZA ontvangen elk jaar een mooi bedrag (metname de VERON) voor elke persoon die doorverwezen is vanuit Amsterdam. Het zou de verenigingen netjes staan om elk jaar een klein bedrag over te maken voor elke nieuwkomer die zich via een bepaalde organisatie heeft aangemeld.
De nieuwkomer vermeld bij aanmelding de code van de organisatie waardoor hij of zij door verwezen is.
Elk extra jaar dat die persoon lid is van de VERON/VRZA…. een kleine bijdrage naar die organisatie. Als de VERON 45 euro binnen harkt elk jaar voor een lid, kan hier makkelijk 10 euro van af en naar die organisatie waar die persoon door verwezen is. Zo weet het nieuwe lid gelijk waar een klein bedrag direct naar toe gaat (meestal naar een organisatie bij hem of haar in de buurt).
Tenslotte ga je het als vereniging niet redden met ergens ‘een stand’ op te zetten of 1x per 2 jaar een opendagen te houden. In Amsterdam hielden wij het hele jaar door open zondagen. Je moet als VERON/VRZA het vooral hebben van kleine organisaties in Nederland die van alles organiseren om het aantal leden op peil te houden. Dus landelijk.
De voorzitter, metname de VERON zit tijdens de vergadering met die dikke sigaar in zijn mond en noemt het aantal leden op die er op dat moment zijn, maar hij vergeet wie daar achter zitten waardoor leden binnen komen.
Beide verenigingen hebben een goed gevulde bankrekening, kan daar gelijk wat van af naar organisaties die het ook goed kunnen gebruiken (stimuleren van de hobby?).