Berichten

Morsecursus start 12 september in Amersfoort

Op donderdag 12 september a.s. gaat de morsecursus in Amersfoort weer van start. De VERON afdeling Amersfoort is een van de weinige plekken in Nederland waar nog een cursus gegeven wordt. De cursus wordt gegeven door Koos (PA3BJV), Ron (PA3DAM) en Hilde (PA3EKW) en duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Deelname aan de cursus kost 50 euro.

Het is de bedoeling om na een jaar klaar te zijn voor het examen. Deze examens worden in België afgenomen. Eerdere cursisten hebben deze met succes afgelegd en de felbegeerde ‘CW included’  aantekening op hun registratiebewijs mogen ontvangen.

Nieuwe VRZA afdeling ‘Eemland’ op komst

De VRZA krijgt er binnenkort een nieuwe afdeling bij. De afdeling Eemland is opgericht door een groep van ruim 10 zendamateurs uit de regio Amersfoort. De afdeling beschikt over een clubhonk in Bunschoten voorzien van antennes en shack en gaat op dinsdag 25 juni a.s. haar eerste bijeenkomst houden, zo valt te lezen op de website.

Het landelijk VRZA-bestuur moet formeel de afdeling nog bekrachtigen. Volgens de nieuwe afdeling zal dit op de volgende bestuursvergadering gebeuren.

Groot onderhoud aan Amersfoortse repeaters

Afgelopen vrijdag en zaterdag is er groot onderhoud gepleegd aan de Amersfoortse repeaters. Daarbij zijn onder andere de antennes verplaatst. Deze staan nu hoger en kijken vrijer uit. Ook is de eindtrap van de 23cm repeater gerepareerd waardoor deze weer in een grotere regio te horen moet zijn. Daarnaast is een HAMNET-koppeling gemaakt zodat besturing van de repeaters op afstand ook mogelijk wordt. Rapporten zijn welkom (in de comments).

PI3AMF: 145.6250 MHz
PI2AMF: 430.2500 MHz, 77Hz
PI6AMF: 1298.500 MHz

55 deelnemers bij examens in Amersfoort

Stichting Radio Examens hield deze week een examensessie in Amersfoort. Henk Vrolijk (PA0HPV) van Stichting Radio Examens laat het volgende weten dat voor het F-examen 27 deelnemers verschenen. Van hen zijn er 14 voorlopig geslaagd (51,8 %). Voor het N-examen verschenen 28 deelnemers. Van hen zijn er 22 voorlopig geslaagd (78,6 %).

Wachten op de uitslag
Veel kandidaten vragen zich af waarom het lang duurt voor de uitslag verwerkt is bij Agentschap Telecom. Secretaris Henk Vrolijk van SRE geeft hier een toelichting op.

Agentschap Telecom ontvangt van de Stichting Radio Examens binnen twee dagen de scores van de deelnemers en het vereiste ‘Rapport van Bevindingen’.
AT gaat van elke geslaagde, via de gemeentelijke basisadministratie, na of de persoonsgegevens kloppen. Daarna worden deze gegevens ‘klaargezet’ in het gebruikersregister, zodat de software van het register een geslaagde, die voor het eerst inlogt, ook als zodanig herkent. Inloggen in het gebruikersregister voordat de herkenning gegevens zijn ingevoerd heeft geen zin.
Dit invoerproces duurt meestal enkele weken, afhankelijk van het aantal deelnemers en van andere (maritieme) examens waar men bij AT ook veel werk aan heeft. Als de gegevens zijn ingevoerd en er geen fouten zijn geconstateerd en als de SRE ook de juiste procedure blijkt te hebben bewandeld, worden de examens officieel ‘vastgesteld’. De SRE ontvangt dan de ‘vaststellingsbrief’ van AT. Wij sturen dan aan iedereen een mailtje dat de vaststelling is ontvangen en dat de brieven met de uitslag er aan komen. Degenen die zeker weten dat ze geslaagd zijn, kunnen dan al inloggen.
De brieven met de uitslag worden zo snel mogelijk na ontvangst van de vaststelling verzonden. Voor de geslaagden zit er ook het certificaat van de SRE bij.”

Meer informatie is te vinden op de website radio-examen.nl.

Amersfoortse repeaters vervangen

Twee van de drie Amersfoortse repeaters zijn vervangen. De oude Storno CQF613 van PI3AMF (145.6250 MHz) is vervangen voor een Motorola MTR2000. Hetzelfde geldt ook voor de AEG Teleregent die PI2AMF (430.2500 MHz) in de lucht hield. De repeaterbeheerders werken momenteel nog aan het finetunen van de controllers.

Om over PI2AMF te werken is nu ook sub-audio nodig. Er dient een toon van 77 Hz meegezonden te worden. Beide repeaters staan opgesteld op het Berghotel in Amersfoort-Zuid. Naast deze twee repeaters bestaat PI6AMF ook nog. Deze zend uit op 1298.5000 MHz.

37 geslaagden bij examens Amersfoort

Stichting Radio Examens (SRE) hield op 11 januari jl. een examensessie in Amersfoort. Er werden 18 Full-examens afgenomen. Hiervan zijn 14 kandidaten (77,7%) is geslaagd. Daarna startte een Novice examen. Deze telde 25 deelnemers. Van hen zijn er 23 geslaagd (92%).

Het examen in Amersfoort was het eerste examen dat SRE dit jaar afgenomen heeft. Het betrof een extra sessie. Oorspronkelijk zouden de examens in Nieuwegein afgenomen worden maar door ruimtegebrek en een beperkt aantal deelnemers is uitgeweken naar Amersfoort.

Het eerstvolgende examen wordt op 1 maart afgenomen in Nieuwegein. Aanmelden kan tot een maand voor het examen. Meer informatie is te vinden op de website radio-examen.nl.

Wijzigingen bij PI1AMF in Amersfoort

Gisteren zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd in het gecombineerde D-Star en DMR relais in Amersfoort. Ten eerste was de ATOF voor DMR verlopen. Deze kon niet verlengd worden. Omdat Agentschap Telecom het nieuwe repeater beleid  nog niet afgerond heeft moet beheerder Gerjan (PA1GF) een keuze maken tussen DMR en D-Star. Besloten is om de D-star repeater PI1AMF af te stoten, omdat er goede dekking is van PI1UTR op 438.0500 MHz. De hardware is inmiddels van eigenaar gewisseld en zal in de regio Sneek weet opgesteld worden met enkele weken.

Lees meer

Cursus zendamateur in Amersfoort en Hilversum

In Amersfoort en Hilversum starten weer cursussen die opleiden tot het Novice en Full examen dat benodigd is om als zendamateur uitzendingen te mogen zorgen. In Amersfoort vindt deze opleiding plaats op de woensdagavond en start de 1e avond op 14 september 2016. Onder leiding van Jan (PH7S) zullen kandidaten klaargestoomd worden voor de examens. Informatie over de kosten en aanmelding kan onder het kopje cursus gevonden worden op de website a03.veron.nl.

In Hilversum vindt de cursus plaats op de maandagavond onder leiding van verschillende zendamateurs van de club die elk enkele thema’s uit de cursusboeken zullen begeleiden. Ook hier wordt met een gecombineerde N en F klas gewerkt. De opleiding vindt plaats in ‘De Radiokelder’, het clubhuis van PI4RCG aan de Fransiscusweg 18 in Hilversum. Informatie over de kosten en aanmelden kan gevonden worden op de website pi4rcg.nl.

23cm relais Amersfoort vernieuwd

Eergisteren is het 23 cm relais PI6AMF te Amersfoort vervangen door een exemplaar met een betere gevoeligheid. De repeater was wel goed te horen maar niet altijd goed te werken. Dit kwam door de ongevoeligheid van de ontvanger. De vernieuwde repeater heeft een voorversterker die er voor zorgt dat de ontvangstgevoeligheid is verbeterd. Helaas zit er nog een foutje in de software waardoor met een laag vermogen signaal de zender afschakelt. Dit wordt binnenkort verholpen.

Lees meer