Antenne gezocht voor PI3UTR

PI3UTRPaul (PE1RJV) heeft een update gegeven over de situatie van PI3UTR, zoals die na de recente wijziging van afgelopen week eruit ziet. Daarbij geeft hij aan nog op zoek te zijn naar een – professionele – antenne die gebruikt kan worden voor het relais.

Wie weet heeft een van de Hamnieuws.nl lezers nog een goede Kathrein of Procom antenne liggen voor het VHF-gebied die niet meer in gebruik is en wil deze doneren aan de repeatergroep?

Op zaterdag 28 december jl. is enkel de frequentie van de repeater gewijzigd en zijn de bestaande filters hierop afgeregeld, zo schrijft Paul op zendamateur.com. Op de oude frequentie draait een bakenzender die gebruikers de komende weken zal attenderen op de nieuwe frequentie. Deze heeft een vermogen van 500 mWatt en gebruikt een antenne in de top van de toren op bijna 375 meter hoogte.

Het huidige PI3UTR relais gebruikt nu 20 Watt ERP vermogen op dezelfde antennes die voorheen gebruikt werden. Deze staan op circa 220 meter hoogte opgesteld. Het is wel de bedoeling deze antennes later te vervangen. Daarvoor is Paul op zoek naar een Procom of Katrhrein VHF antenne. Gezien de hoogte van de antenne zal duidelijk zijn dat een standaard zwamstick van Diamond of Comet na de eerste windbui kilometers verder opgeruimd kan worden. Professionele Procom of Kathrein antennes zijn echter polsdik en kunnen de windlasten aan zoals die bij dergelijke hoge opstelpunten gebruikelijk zijn.

Wwie heeft er nog een Kathrein, Procom of andere professionele stevige antenne met minimaal 3 dBd/5 dBi gain ?)

Verder heeft de nieuwe repeater een stoorsignaal op de ingang zitten waardoor zwakke gebruikers slecht te horen zijn. Komende weken willen de beheerders dit signaal op gaan zoeken en proberen weg te filteren bij de veroorzaker. Daarnaast moet er een nieuwe (2e) ontvangstantenne geplaatst worden wanneer deze beschikbaar is. Daarna worden eventuele extra sites in gebruik genomen en kan het nieuwe relais in co-channeling mode gaan werken.

Meer informatie is te vinden op de website pi3utr.nl, waar ook gegevens zijn te vinden over hoe je dit kostbare project kunt ondersteunen met je donatie. Vele kleine bijdragen zijn samen ook een grote.

15 antwoorden
  • Jan
   Jan zegt:

   Voor het geval je er nog één kan gebruiken…, Ik heb er eventueel nog twee staan [CXL 2-2], ze hebben echter 0 dB gain en dat is vast niet de bedoeling. 73 PA7J – Jan

 1. Paul Adriaanse
  Paul Adriaanse zegt:

  Die zijn -2 dB op 145 MHz, ik ben juist op zoek naar iets met gain. Voor zenden maakt het niet uit, maar voor ontvangst is elke dB welkom.

  • Rob
   Rob zegt:

   Ja dat is een mooi plekje, en er moet toch nog iemand heen binnenkort om die lamp weer weg te halen!
   Geen gedoe meer met asymmetrisch stralingspatroon ook.
   Maar wat als de bliksem inslaat? De kans is daar wel groot natuurlijk.

Reacties zijn gesloten.