DVB-S ingang op PI6ATV

PI3UTRDe ATV-repeater van Utrecht (IJsselstein), PI6ATV, heeft sinds vorige week de beschikking over een digitale ingang op de 70cm band. Deze maakt gebruik van DVB-S encoding met een bandbreedte van 2 MHz. De centrumfrequentie is 436.000 MHz.

Met deze ingang moeten stations die op grotere afstand zitten zonder zichtverbinding ook over de repeater kunnen werken. Momenteel is de ingang nog experimenteel. Rapporten zijn echter meer dan welkom bij de beheerders en kunnen via de website pi6atv.com verzonden worden.

De repeater zelf zend niet uit op de 70cm band, ontvangen zul je nog steeds moeten doen op de 3cm band (analoog en digitaal). Meekijken kan echter ook bijna real-time via de webstream van PI6ATV. Door gebruik te maken van een ingang op 70cm kunnen Novice amateurs ook ATV bedrijven. Omdat er gekozen is voor DVB-S met een relatief kleine bandbreedte hoog in de band, is de kans op storing met ISM-gebruikers minimaal tot afwezig.

Meer informatie over PI6ATV is te vinden op de website pi6atv.com.

5 antwoorden
 1. Richard Jannes (@PD3RFR)
  Richard Jannes (@PD3RFR) zegt:

  Dit zou ook interessant voor mij zijn als Novice-man zonder goede zichtverbinding.. Nu nog uitvinden wat je er voor kan gebruiken om signaal neer te zetten en waar je de spullen kan kopen.. 😉 Iemand tips?

  • Randy
   Randy zegt:

   Even wachten tot er een DBV-T ingang komt. HiDes heeft leuke spullen voor het zenden vanaf circa $150. Ontvangen kan dan met iedere willekeurige ‘RTL-stick’. DVB-S encoders beginnen bij het dubbele qua pricing en dan met je al een kant en klare transportstream aanbieden, dus of met een Linux machine werken die dit voor je doet, of een MPEG-2 encoder aanschaffen met ASI-uit. Een en ander werkt dan behoorlijk vertragend.

   Voor beide oplossingen heb je trouwens een output van ergens tussen de -5 en +5 dBm dus er zal een eindtrap (en eventueel tussentrap) gebouwd moeten worden met een bandfilter. Al zijn hier kant en klare Mitsubishi modules voor te koop die enkel nog een handje passieve electronica nodig hebben om eea werkend te maken.

Reacties zijn gesloten.