AT: Zendamateurs zoeken hogere frequenties op
Het aantal zendamateurs in Nederland blijft stabiel op 13.000. Dat schrijft Agentschap Telecom in haar jaarverslag ‘Staat van de Ether’, dat vandaag op haar website gepubliceerd is. De verwachting is dat het aantal zendamateurs ook gelijk zal blijven. Welk merkt de toezichthouder op dat het spectrumgebruik zich meer lijkt te verplaatsen naar hogere frequenties. Dit zou een landelijke trend zijn, naast de overgang van analoge naar digitale technieken.
In Nederland zijn momenteel zo’n 13000 radiozendamateurs. Het aantal vergunningen en registraties in deze sector is stabiel. Naar verwachting blijft dit ook de komende jaren zo. Hun spectrumgebruik lijkt zich te verplaatsen naar hogere frequentieruimte. Dit is een landelijke trend. Tegelijkertijd is er sprake van een overgang van analoge naar digitale technieken.
Vanaf 2017 geldt een nieuwe gedragslijn voor radiozendamateurs. Deze biedt meer ruimte voor experimenten.
Het complete verslag is te lezen op de website van Agentschap Telecom.
Bedoelt men met ‘hogere frequenties’ juist HF of toch UHF/SHF (ik vermoed juist HF, wat ook ‘Hogere Frequenties’ zijn o.O
Aangezien PLC ook steeds hoger in frequentie komt. Men loopt af te geven op de commercie , maar anderzijds geven ze de lagere frequenties zelf op. En maar klagen dat sommige banden zo dood als een pier zijn, in plaats van dat men gewoon iets uitvind wat die helse QRM van oa PLC tegen gaat. Dat digitale voornamelijk op spraak gebied is nu ook niet echt dat je zegt geweldig. Maar goed om effe terug te komen op wat AT constateert, kan ik mij er niet bepaald in vinden.
HF is vergeven van PLC, LEDdrivers en andere shizzle. We moeten helaas steeds meer uitwijken.
Met die rommel ui china is het dweilen
met de kraan open
Merkwaardig statement van AT, ik krijg de indruk dat AT die conclusie trekt door het aantal aanvragen voor onbemande stations.
Als ik kijk naar de activiteit op UHF-SHF dan is dat de afgelopen 10 jaar afgenomen.
Toch eens navragen tijdens het amateur overleg hoe AT tot die conclusie komt.
Wat AT een hogere frequentie noemt hoeft niet zo erg hoog te zijn hoor. ‘Hogere frequentieruimte’ is een zeer realtief begrip.
@Hans: uit welke bronnen maak je op dat activiteit op UHF-SHF de afgelopen 10 jaar (in Nederland) is afgenomen?
Steeds meer amateurs hoor je over EME activiteit (Camras en de JT modes) en ATV vindt toch ook vooral plaats op UHF-SHF waarbij grote stukken van de banden in gebruik zijn? Wat dat laatste betreft zijn er afgelopen weekend misschien wel meer stations actief geweest op met name 9, 6, 3 en 1,2 cm dan tien jaar geleden in een heel jaar. Ik heb echter geen bronnen die de status van 10 jaar geleden weergeeft (contest uitslagen uit die tijd geven immers maar een heel beperkt beeld weer).
Juiste URL:
https://magazines.agentschaptelecom.nl/staatvandeether/2017/01/radiozendamateurs