Berichten

Vanaf volgend jaar examens bij het CBR

Agentschap Telecom (AT) draagt de taken rondom het ontwikkelen en afnemen van examens over aan het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Vanaf 1 juli 2023 gaan kandidaten die het zendamateur-examen willen doen hun examen afleggen bij het CBR. De overdracht van taken is nodig omdat de examentaken te ver af zijn komen te staan van de kernactiviteiten van het AT. Ook is de ICT-omgeving waarin de examens worden gemaakt verouderd en is er onvoldoende capaciteit beschikbaar om de inhoudelijke kwaliteit van de examens te kunnen garanderen.

Tegen deze achtergrond is AT op zoek gegaan naar een partij die de examentaken kan overnemen. Hieruit is het CBR als een geschikte partij naar voren gekomen. Voor het CBR is het ontwikkelen en afnemen van examens een kernactiviteit. De komende maanden gebruiken AT en CBR om de overdracht te formaliseren. Het gaat daarbij niet alleen om operationele zaken en kennisoverdracht, maar ook om aanpassingen in wet- en regelgeving die de overdracht juridisch mogelijk maakt. Vanaf 1 juli 2023 kunnen kandidaten een radio-examen bij een CBR Examencentrum afleggen. Hiervan zijn er 20 verspreid door heel Nederland. De kandidaat kiest zelf de dag en het tijdstip waarop hij examen wil doen.

Omdat het CBR de examens digitaal afneemt, ontvangt de kandidaat direct na het examen de uitslag. De uitslag wordt daarna door CBR automatisch doorgegeven en verwerkt in het Gebruikersregister van het AT. Geslaagde kandidaten kunnen hierdoor sneller dan op dit moment zichzelf in het Gebruikersregister registeren en hun (nieuwe) roepletters aanvragen.

Totdat de overdracht is gerealiseerd, blijft de Stichting Radio Examens (SRE) verantwoordelijk voor de organisatie van de radio-examens. In 2023 zal de SRE nog examens afnemen in januari, maart, mei en juni. De examendata worden gepubliceerd op de website: radio-examen.nl.

Veel wijzigingen roepletters repeaters

Veel roepletters van repeaters zijn de afgelopen tijd gewijzigd. Het gaat daarbij om opstelpunten waarbij meerdere repeaters actief zijn. Deze worden door beheerders omgezet naar één vergunning met meerdere frequenties. Dit om slechts éénmaal de toezichtskosten voor Agentschap Telecom in rekening gebracht te krijgen. Onder andere in Amersfoort en Bergen op Zoom zijn de repeaters actief met nieuwe roepletters. Hierdoor hoeft er slechts 83 euro per opstelplaats betaald te worden.

Agentschap Telecom brengt sinds vorig jaar toezichtskosten in rekening naast de kosten voor een vergunning (ATOF). De kosten voor een vergunning bedragen 201 euro per 3 jaar (verlening: 29 euro). De extra kosten voor toezicht bedragen 83 euro per vergunning per jaar. Voor bakenzenders zijn de toezichtskosten vervallen.
Verder kijkt Agentschap Telecom of de kosten voor registraties uit elkaar gehaald kunnen worden per 2023. Momenteel vallen registraties voor radiozendamateurs en maritieme gebruikers onder dezelfde pot. Meer informatie hierover is te lezen in het verslag van het laatste Amateur Overleg (#104).

AT: Examens mogelijk van SRE naar CBR

Op 8 juli heeft de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat de Tweede Kamer geïnformeerd over de lopende verkenning naar de mogelijke overdracht van examentaken van Agentschap Telecom (AT) naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het gaat hierbij om de jaarlijks ongeveer 6.500 staatsexamens die afgelegd worden voor Marcom A en B en het Basiscertificaat Marifonie én de ongeveer 400 examens voor radiozendamateurs.

In de brief aan de Kamer geeft de staatssecretaris aan dat er meerdere redenen zijn waarom het AT deze taken wil overdragen:
• De examentaken staan ver af van de kernactiviteiten van AT en vergen van AT disproportioneel veel tijd en geld;
• De ICT-omgeving waarin de examens worden gemaakt is sterk verouderd en moet deze worden vervangen. Hiervoor is een investering nodig van één miljoen euro;
• Het is op dit moment nog niet mogelijk om digitaal examen te doen; de dienstverlening is daarmee niet meer van deze tijd.

Overdracht van de examentaken aan het CBR is in de ogen van de staatssecretaris een mogelijkheid: voor het CBR is het ontwikkelen en afnemen van examens immers een kernactiviteit. Of en wanneer de examentaken overgedragen worden van AT naar CBR is nog niet bekend: momenteel vinden er tussen AT en het CBR gesprekken plaats over een mogelijke overdracht en de voorwaarden waaronder dit kan plaatsvinden. Na de zomer hoopt de staatssecretaris de Kamer daarover uitsluitsel te kunnen geven.

Dat het Agentschap Telecom onderzoek deed naar de verbetering van haar dienstverlening rondom de examens was al langer bekend. Zoals in de verslagen van het AmateurOverleg te lezen is, is hierover reeds met de verenigingen van gedachten gewisseld. Met de brief die aan de Kamer is verzonden is nu ook duidelijk welke organisatie men op het oog heeft om de zendexamens in de toekomst af te gaan nemen.

AT wijzigt regels omtrent examenvragen

Agentschap Telecom heeft aangekondigd een beleidswijziging door te voeren rondom het meegeven van de examenvragen nadat Stichting Radio Examens als examinerende instelling de examens afneemt. Om de kwaliteit in de toekomst te borgen mogen de examenopgaven niet meer meegegeven worden door kandidaten. Hetzelfde geldt ook voor exameninstellingen die maritieme examens afneemt. Dat valt te lezen op de website van DARU.

Reeds begin 2018 maakte Agentschap Telecom tijdens het Amateur Overleg al bekend dat deze maatregel er mogelijk aan zat te komen. De toezichthouder kampt met capaciteitsproblemen, waardoor ze niet in staat is om de examen database bij te werken. Daardoor gebeurt het regelmatig dat examenvragen terug komen. In het verleden is zelfs 3x hetzelfde Novice examen en 2x hetzelfde Full examen afgenomen, waarbij enkel de locatie en datum op het voorblad gewijzigd zijn.

Agentschap Telecom geeft een toelichting op het genomen besluit: “De vragen voor de examens zijn bedoeld voor herhaald gebruik ten behoeve van af te leggen examens, waarmee een vergelijkbaar en representatief beeld wordt verkregen van de kennis van de kandidaten. Het meegeven van de examenvragen maakt de vragen minder geschikt voor herhaald gebruik, en vergt dat voor elk examen idealiter nieuwe vragen zouden moeten worden ontwikkeld, of in elk geval veel vaker dan nu het geval is en dan realistisch gezien haalbaar is. Dat is niet alleen bewerkelijk, tijdrovend en kostbaar, maar doet ook afbreuk aan de vergelijkbaarheid van de afgelegde examens.”
Stichting Radio Examens (SRE) past naar aanleiding van het besluit haar werkwijze aan: kandidaten wordt aan het eind van een examen gevraagd om het formulier met antwoorden én de uitgereikte examenbundel in te leveren, zo valt te lezen op de website van SRE.

Of er een wettelijke basis is voor deze beleidswijziging is onbekend. Het niet meegeven van de vragen lost immers het onderliggende probleem niet op. Vragen kunnen als Braindump nog steeds steeds online verschijnen, zoals het ook vaak het geval is bij IT-gerelateerde examens, waarbij alle vragen en antwoorden online te vinden zijn. In de Examenregeling frequentiegebruik 2008, bijlage 6 Procedurele eisen voor het afnemen van theorie-examens en praktijktoetsen, onder “Tijdens het schriftelijk examen”, punt 8 *) valt in ieder geval te lezen: “Indien mogelijk mogen examenkandidaten de vragen van het gemaakte examen meenemen. Schriftelijke examenvragen hoeven dus niet te worden ingenomen”.

De maatregel is dus vooruitlopend op het reeds geldende beleid.

Implementatie her-ijking Novice licentie vertraagd

Agentschap Telecom heeft laten weten dat de implementatie van de Her-ijking voor de novice licentie vertraagd is. Door de maatregelen rondom het Coronavirus werken veel medewerkers thuis. Zij hebben daardoor andere werkzaamheden gekregen en de prioriteiten zijn aangepast. Dat laat de VERON weten op haar website onder de noemer kort nieuws.

Aanvankelijk stond de implementatie voor medio juli 2020 in de planning. Het is niet bekend wanneer de werkzaamheden opgepakt kunnen worden. Het is niet uit te sluiten dat dit pas volgend jaar zou zijn. Met de her-ijking zouden Novice amateurs onder andere de volledige 20- en 40-meter band mogen gebruiken.

Registratiekosten in 2020 naar 42 euro

Agentschap Telecom laat op haar website weten dat de registratiekosten volgend jaar zullen stijgen. Radiozendamateurs gaan in 2020 een bedrag van 42 euro betalen. Voor een ATOF moet voortaan 184 euro (per 3 jaar) betaald worden. Het tarief voor 2020 is hoger door toegenomen kosten door loon- en prijsbijstelling van de ICT-kosten.

Enkel Wanneer een aanvraag schriftelijk ingediend wordt dan komen hier ca. 15 euro extra administratiekosten bij. Wanneer een aanvraag via het gebruikers loket (Digid) gedaan worden dan zijn deze kosten niet van toepassing.

De aankondiging is te lezen op de website van Agentschap Telecom.

 

(Per abuis zijn de verkeerde tarieven opgenomen in een eerdere versie van dit bericht)

Storende signalen geven overlast in de ether

Slechte apparaten en ondeugdelijke installaties kunnen storende signalen in de ether veroorzaken. Deze etherruis kan op termijn leiden tot maatschappelijke ontwrichting of economische schade. Agentschap Telecom roept in haar jaarverslag op alleen apparaten met een CE-markering te gebruiken en altijd een deskundig installateur in te huren.

Het is druk in de ether. Zorgvuldig gebruik en een goede indeling van het spectrum moeten ervoor zorgen dat nu en in de toekomst de ether optimaal bruikbaar blijft. Als 5G de komende jaren een hoge vlucht gaat nemen, dan vraagt dat om nog meer aandacht voor correct ethergebruik.

Agentschap Telecom kiest er bij storende apparaten voor om eerst met een fabrikant of importeur in overleg te gaan om tot oplossingen te komen. Apparatuur wordt alleen in beslag genomen als er sprake is van illegaliteit. Bij storende installaties geven we eerst de ruimte om zelf het probleem op te lossen. Het agentschap gaat ervan uit dat erkende installateurs die aangesloten zijn bij een branchevereniging, beschikken over de noodzakelijke deskundigheid om storende signalen die leiden tot etherruis te voorkomen.

Lees meer over etherruis en wat u daar zelf tegen kunt doen in de Staat van de Ether 2018.

HF voor Novice amateurs op BES-eilanden

Novice amateurs mogen binnenkort ook op de HF-banden uitzenden vanaf de BES-eilanden. Dit is het resultaat van overleg tussen DKARS en Agentschap Telecom. Uitzendingen op HF zijn toegestaan van 7.050-7.150, 14.000-14.250 en 28.000-29.700 kHz met een maximaal vermogen van 25 Watt PEP. Deze banden zijn om en nabij gelijk aan de Nederlandse banden met uitzondering van de 40-meter band. Deze is iets ruimer herijkt.

“De N-Amateurs hebben op de BES-eilanden meer ruimte op 40 meter gekregen dan hun collega’s in Europees Nederland, gelukkig is ons advies opgevolgd om vanwege het zeer populaire FT-8 en andere digitale modi midden in het N-segment wat meer ruimte voor het bedrijven van phone te geven.”m zo schrijft DKARS in de laatste uitgave van haar magazine. “Vooruitlopend op de wijziging van het Besluit ziet het agentschap geen noodzaak tot het houden van toezicht op de beperkingen zoals die nu nog gelden ten aanzien van de punten 2, 3, 4, 5 en 6”

Andere wijzigingen zijn:

  1. De samenvoeging van de A-, B-, C-categorieën tot de F-licentie (ofwel “Full-licence”), uiteraard in het kader van het afschaffen van het morse-examen.
  2. Toegang voor F-amateurs tot de 60-meter band (5 MHz).
  3. Het toestaan van het bedienen van een amateurstation door een persoon die niet voldoet aan de leeftijds- en of exameneis, indien de bediening plaatsvindt in directe aanwezigheid en onder verantwoordelijkheid van een persoon die wel aan deze voorwaarden voldoet.
  4. Het toestaan van het bedienen van het amateurstation op afstand, mits een voorziening is getroffen waardoor de apparatuur alleen door de zendamateur zelf bediend kan worden. Dit laatste is niet van toepassing voor onbemand gebruik, vervat in een aanvullende machtiging van de houder.
  5. Het vervallen van de verplichting een register van apparatuur bij te houden.

AT verscherpt toezicht op zonnepanelen

Agentschap Telecom zal het toezicht op zonnepanelen en bijbehorende installaties gaan verscherpen. Dat valt te lezen in haar Jaarplan Toezicht 2019. De controles zullen zich vooral richten of apparatuur voldoet aan de Europese Richtlijnen. Vanuit het verleden zijn diverse gevallen bekend waarbij zonnepanelen en bijbehorende apparatuur tot grote verstoringen leidde, onder andere bij een zendamateur in Amersfoort.

Het onderzoek naar zonnestroomsystemen wordt uitgevoerd omdat het volgens het Agentschap Telecom een van de ‘potentiële risicocategorieën’ is. Bij de zonnepaneelinstallaties gaat het om een conformiteitsonderzoek in internationaal verband met een dialoog met marktpartijen en stakeholders in de sector.

Nieuw registratiesysteem voor vergunninghouders

Vanaf 20 juli neemt Agentschap Telecom een nieuw klantportaal in gebruik: Mijn Agentschap Telecom. Hierin kunnen radiozendamateurs en maritieme registratiehouders hun gegevens inzien, wijzigen of intrekken. Dit vervangt het huidige frequentiegebruikersregister.

Mijn Agentschap Telecom is te bereiken via de homepage van Agentschap Telecom. Inloggen kan met DigiD of gebruikersnaam en wachtwoord.

De komende maanden zal Mijn Agentschap Telecom verder uitgebreid worden. Uiteindelijk zullen alle relaties van Agentschap Telecom hun administratieve, juridische en/of financiële zaken kunnen regelen vanuit het klantportaal.