Bijna 100 kandidaten bij examens

stichting-radio-examensVorige week woensdag werden er examens afgenomen door Stichting Radio Examens. Hamnieuws redacteur PH4X nam een kijkje bij de examenlocatie in Amersfoort, waar de stichting liefst 3 rondes met examens geplant had. Een voor N, een voor F en een gecombineerde F/N-ronde.

Jongste kandidaat
De jongste kandidaat die meegedaan heeft was 12 jaar en is geslaagd voor zijn F-examen. Onder de huidige wet- en regelgeving zal de knul nog twee jaar moeten wachten tot hij zijn HAREC-licentie aan kan vragen. Momenteel bezit deze zendamateur al een N-licentie en is door de week vaak te horen in de Amstelveenronde die woensdagavond op de 2-meter band gehouden wordt in de regio op 145.400 Mhz en start om 20.00 uur. De opleiding werd verzorgt door Geert Paulides (PA7ZEE), die inmiddels meerdere zendamateurs in de regio geholpen heeft met de studie voor een N -licentie of F-licentie.

Bijzondere examens
In Amersfoort zijn ook enkele bijzondere examens afgenomen. Een van deze examens betrof een mondeling examen van een visueel gehandicapte. De volle tijd dat het examen duurde, 1 uur en 45 minuten, werd hij ondervraagd door een tweetal examinatoren. Een examen dat aanzienlijk moeilijker is dat een schriftelijk examen. De uitkomst was positief, de kandidaat, die zijn N-licentie al heeft, is geslaagd.

Delfi n3xt
Een andere groep kandidaten kwam van de technische universiteit van Delft. Vijf studenten die betrokken zijn bij de bouw van de Delfi n3xt satelliet hebben F-examen gedaan. In ieder geval 4 van hen lijken geslaagd. Zij zullen het grondstation bemannen en hebben de F-licentie nodig om met hoog vermogen op UHF uit te zenden. Vanaf het grondstation wordt onder andere de software van de satelliet bijgewerkt. Voor deze groep studenten gaat het een en ander spannend worden, omdat de satelliet over twee weken gelanceerd gaat worden. Het is voor hen te hopen dat Agentschap Telecom en Stichting Radio Examens de uitslagen snel verwerkt hebben.

Examens in 2014
Het volgende examen wordt op woensdag 5 maart 2014 afgenomen in Amersfoort. Aanmelden kan nog via de website radio-examen.nl. Daarnaast zullen er op 23 mei 2014 in Vlaardingen examens afgenomen worden, op 3 september 014 in Eindhoven en op 5 november 2014 weer in Amersfoort.

[important]

Download het F-examen van 12.00 uur

Download het F-examen van 14.15 uur

Download het N-examen van 14.15 uur

Download het N-examen van 16.15 uur

[/important]

12 antwoorden
  • PH4X
   PH4X zegt:

   Ik ook, en wacht op terugkoppeling van de examen secretaris. Zodra het bekend is, volgen de cijfers. Naar wat ik begreep, liggen die wederom boven het gemiddelde.

 1. Arthur
  Arthur zegt:

  net gebeld met SRE, kon nog wel een week duren. Is echt niet meer van deze tijd.

  • Jan
   Jan zegt:

   Das dan wel weer jammer heb er alles klaar voor staan om de banden op te gaan

   • Randy
    Randy zegt:

    Dat beloofd veel goeds. Je weet dat je op de banden ook eerst moet luisteren (en wachten) alvorens te zenden. Niets mis met wat geduld hebben dus. SRE heeft voor het examen al kenbaar gemaakt dat het in totaal tot 4 weken kan duren voor alles rond is.

 2. Pasqual Dijkstra
  Pasqual Dijkstra zegt:

  Op hun website staat dat de boel op 8 november al naar het AT gegaan is.. Dus hoezo moeten we nog een week wachten ? vreemd hoor

 3. Pasqual Dijkstra
  Pasqual Dijkstra zegt:

  Heb net AT gemaild, en die zegt dat het wel 4 weken kan duren na een examen voor je kan inloggen daar.. das toch niet normaal..

 4. Pasqual Dijkstra
  Pasqual Dijkstra zegt:

  Voor de mensen die geslaagd zijn, je kunt je nu registreren bij het AT 🙂
  ’73 PD1PD

Reacties zijn gesloten.