BOL.com stopt verkoop portofoons

bol.com-logoBOL.com heeft naar aanleiding van vragen en publicaties besloten te stoppen met de verkoop van de ‘speelgoedportofoons‘ waar Hamnieuws.nl vrijdag over schreef. Dat heeft PR-manager Maurice Nieuwland vanmorgen laten weten.

Vanaf morgen zullen de portofoons niet meer beschikbaar zijn in het assortiment van de webshop.

De woordvoerder laat weten dat derden het BOL.com platform kunnen gebruiken voor het aanbieden van diensten. Naar eigen zeggen maken circa 5.000 zakelijke verkopers gebruik van deze mogelijkheid. BOL.com voert wel steekproeven uit, maar kan onmogelijk alle artikelen controleren.

Deze verkopers kunnen eenvoudig zelf artikelen en content toevoegen. Dit wordt regelmatig gecontroleerd en als blijk dat dit onjuist is, past bol.com zaken aan of worden artikelen uit de winkel verwijderd. Ook onderstaande artikelen worden aangeboden door externe, zakelijke verkopers. Vanmorgen zijn deze artikelen bekeken en is besloten deze niet langer via bol.com aan te bieden. Vanaf morgen zijn deze dan ook niet meer verkrijgbaar.

 

13 antwoorden
  1. Bas PE4BAS
    Bas PE4BAS zegt:

    Goed nieuws voor ons als radio amateurs. Hoeveel zouden ze al verkocht hebben ondertussen. Met alle intruders van dien! Overigens graag nog even het stukje doorlezen en corrigeren, staan wat taalfouten en rare zinsnedes in. 73, Bas

    • PH4X
      PH4X zegt:

      Vanaf *morgen* zullen de portofoons niet meer beschikbaar zijn in het assortiment van de webshop.

  2. Wijnand Laros
    Wijnand Laros zegt:

    Tja, voorkomen ga je het niet, maar een Bol.Com loopt natuurlijk een stevig risico door als “tussen handelaar” te dienen via hun site, daarmee krijgen ze ook een stuk verantwoording voor hun kiezen, waar ze niet al tijd van weten waar ze aan begonnen zijn. Natuurlijk kun je alles proberen in te dammen, maar een Bol.Com is al een goede stap. Dit mede omdat het een zeer bekende naam is in Nederland en best veel traffic genereert van argeloze kopers. Als je er nou gewoon bij zet dat het geen speelgoed is en er een licentie/machtiging voor nodig is word het verhaal al veel duidelijker. Ik zou er dan persoonlijk een stuk minder moeite mee hebben. Het alternatief is de totaal registratie van deze hardware.

  3. Azijnzeikerd
    Azijnzeikerd zegt:

    Wat voor risico loopt Bol.com en wat voor verantwoording dragen zij dan? Als ze een boek verkopen over vuur maken of een leuke messenset in de aanbieding hebben, dan kan Bol.com er toch niets aan doen dat iemand door dat boek een huis in de hens zet of iemand neer steekt?

    Ik begrijp de emotie wel, maar als je het er niet mee eens bent, dan zou je je wellicht tot de politiek moeten wenden. Daar wordt de wetgeving gemaakt.

  4. Martin - PA2RUS
    Martin - PA2RUS zegt:

    Ik begrijp werkelijk alle ophef niet! Zowel bol.com als de “derde ” verkopende partij voldoet prima aan alle regels. Het verhandelen is niet strafbaar. Het in bezit hebben is niet strafbaar. Alleen voor het gebruik is een vergunning nodig.

    Gaan we nu *alle* webshops aanschrijven in binnen en buitenland die deze spullen verkopen?

    Wat een onzin!

  5. Henk
    Henk zegt:

    @PA2RUS. Je begrijpt het misschien als je over een tijd merkt dat de 2/70 niet meer bruikbaar is en als een nieuwe CB/27Mc band is overgenomen door lieden die niet weten waarmee ze bezig zijn. Is al gebeurd in een aantal landen in Azie en Zuid-Amerika en als je niet oppast dadelijk ook in Europa.

    In de VS komen er nu ook al meldingen van gebuik van 2 meter door lieden die via Amazon een bamiporto gekocht hebben, maar geen licentie hebben. De FCC kan het nu nog bijbenen, maar dadelijk ook niet meer als het een vloedgolf wordt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

    • Martin - PA2RUS
      Martin - PA2RUS zegt:

      @Henk, mijn machtiging/registratie heb ik al even op mijn naam staan. In de tijd dat ik net mijn D-licentie had mocht ik alleen maar een 2 meter setje kopen, en 70cm was uit den boze! Zelfs na herhaaldelijk aandringen bij de verkoper kreeg ik mijn gewilde dual-band radio NIET mee. Je moest destijds aan de handelaar (met handelarenmachtiging!) je machtiging laten zien. Zonder machtiging géén radio!. Het apparaat werd dan in hun register uitgeschreven op mijn naam. Thuis moest ik hem dan inschrijven in mijn register. Allemaal wet en regelgeving die er op was gemaakt misbruik te voorkomen. Dus ik denk dat ik exact weet waar dit over gaat.

      Massaal springen enkele zendamateurs boven op bol.com en ineens is het een schande? Er zijn HON-DER-DEN websites die deze dingen verkopen. Gaan we die nu ook allemaal aanschrijven en schrijven “foei”.

      Men klaagt tegen de verkeerde partij. De klagers moeten niet bij bol.com zijn, of de verkoper bij bol.com. Ook niet bij het AT, maar men moet bij de politiek zijn (in Europa/Den Haag), die hebben er voor gezorgd dat de wetgeving is versoepelt om meerdere redenen. De hoofdreden was dat er een aantal spelers waren die de monopoly hadden in het handelen van deze apparaten en daarmee de prijzen kunstmatig hoog hielden. (niet alleen zendapparatuur red.) Dat doel lijkt bereikt, er is vrije handel. Het neveneffect is dat er misbruik gemaakt kan worden en je dus te maken kunt krijgen met piraterij. En daar komt het AT als toezichthouder om de hoek die de boel “schoon” moet houden. Het mooiste voorbeeld van vervuiling en ingrijpen is wel recent op de repeater van NOS van ene “Fred” de piraat.

      En daar komt nu de crux van het verhaal: De wetgeving zit nu eenmaal in elkaar zoals het nu is. Alleen de politiek kan voorstellen doen deze wetgeving weer terug te draaien, maar dat heeft grote gevolgen. Persoonlijk zie ik dat niet gebeuren.

      Het misbruik zal altijd blijven bestaan en is van alle tijd. Alleen de opsporingsmiddelen van het AT worden wél steeds geavanceerder. Men kan met de huidige luisterposten in Nederland in een “split-second” bepalen (kruispeiling) waar vandaan een uitzending wordt gepleegd. Persoonlijk heb ik het nog niet gezien maar naar het schijnt kan dit op dit moment al tot op straat/huisniveau worden bepaald.

      Met andere woorden, het AT zal de piraterij en het misbruik moeten opknappen. Meld daarom elke klacht bij het AT, want zonder klacht/melding is er geen opsporing en blijft het probleem bestaan. Voor de regelgeving en wetgeving moet men bij de politiek zijn.

      Duidelijker kan ik het niet omschrijven 🙂

      73 Martin

Reacties zijn gesloten.