Bonaire heeft zijn eerste repeater

Het heeft even geduurd, niet zozeer de aanvraag voor de repeater, maar het moment dat er überhaupt een repeater op het eiland is gekomen voor radiozendamateurs. Op 10 november is door het Agentschap Telecom, namens het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat een vergunning verleent voor de allereerste amateurradio repeater op Bonaire.

De repeater heeft de roepletters PJ4BON en zend uit op 438.8750 MHz. Er wordt gebruik gemaakt van CTCSS. De toon 123 Hz op de uitgang en 100 Hz op de ingang, die 7.6 MHz lager ligt en uitkomt op 431.2750 MHz. De Spectra Engineering MX800 repeater staat op circa 20 meter hoogte opgesteld en heeft een vermogen van 16 dBW.

De repeater mag aan andere netwerken worden gekoppeld, voorlopig zal deze echter standalone draaien. Op dit moment bedient de repeater een amateurpopulatie van vier(!) personen, maar zoals wellicht bekend er komen regelmatig radioamateur bezoekers op het eiland de er uiteraard ook gebruik van kunnen maken!

2 antwoorden
 1. Henk Jenniskens
  Henk Jenniskens zegt:

  Proficiat Bonaire! De CTCSS op de uitgang is overigens 123 Hz en wordt alleen meegestuurd om storingen te voorkomen en of selectieve ontvangst voor de gebruiker mogelijk te maken.
  73
  Henk PE0SSB

 2. Ad PB9E
  Ad PB9E zegt:

  Ben razend benieuw wanneer deze repeater gekoppeld wordt aan IRLP (nr) en/of Echolink. Ook nieuwe locatie en hoger?
  En is een net over-de-horizon verbinding met Es’hail-2/Oscar100 daadwerkelijk onmogelijk?
  55
  73

Reacties zijn gesloten.