Duitse repeater uit door piraterij

piraatIn het Duitse Recklinghausen,  niet ver over de grens bij de A12, hebben beheerders van de DMR-repeater DB0SRE besloten de repeater uit te schakelen nadat piraten via versleutelde verbindingen over de repeater werkten. Met name in de avonden en nachten vonden deze gesprekken plaats in drie verschillende groepen, waardoor amateur verkeer niet mogelijk was. Uit de log van de repeater blijkt het niet om geregistreerde ID’s te zijn die zijn toegewezen aan zendamateurs.

De beheerder laat in het midden of het piraten zijn of gebruikers, dat wil zeggen zendamateurs die de regelgeving (versleutelde verbindingen zijn niet toegestaan) negeren, al lijkt wel op te maken dat het laatste (ook) het geval is. Omdat versleutelde verbindingen niet te blokkeren zijn in de repeaters zelf en leverancier Hytera geen oplossing bood, hebben de beheerders besloten de repeater uit te schakelen.

In de tussentijd is een System Fusion repeater van Yeasu in de plaats gekomen van de DMR-repeater. Deze maakt gebruik van C4FM-modulatie, een vrij nieuwe digitale spraak variant, zo valt te lezen op de website db0sre.de.  Mocht er later een oplossing komen om versleutelde gesprekken onmogelijk te maken op het DMR-netwerk, komt de repeater mogelijk weer terug.

6 antwoorden
 1. PA2OLD
  PA2OLD zegt:

  Het lijkt me duidelijk dat er een oplossing moet komen, anders lopen Nederlandse repeaters ook de kans dat dit gebeurt.

 2. PA2OLD
  PA2OLD zegt:

  Het lijkt me dat er een oplossing moet komen voor dit probleem, Nederlandse DMR repeaters lopen anders ook de kans dat dit gebeurt.

 3. klaas
  klaas zegt:

  je zou toch zeggen dat hier een taak weggelegd is voor de opsporingsdienst.

 4. Michel
  Michel zegt:

  Ik zou eens proberen om de gecodeerde audio door een narrowband AF filter te sturen. wedden dat er dan niets meer van de decoderen is. Terwijl je op spraak niveau maar een heel klein beetje audio kwijt hoeft te raken.

  • pip
   pip zegt:

   ik hoor een specialist op het gebied van DMR 😛

   Meer serieus, ik denk dat dit (de piraterij) wel een serieuze bedreiging is voor DMR. Ik heb van horen zeggen dat er ook in Nederland amateurs zijn die het qua crypto niet zo nauw nemen met de machtigingsvoorwaarden en compleet negerend waar de machtiging ook weer voor was hun gesprekken graag prive willen houden en dan toch niet voor de telefoon of skype kiezen. Voor je het weet besluit AT dat alle DMR dus maar verboden moet worden voor amateurs.

   Het is bijzonder triest dat noch Hytera noch het Duitse AT een oplossing konden bieden en dit experiment tot een voortijdig einde is gekomen. Laten we er in Nederland voor vechten dat ons dit niet overkomt.

 5. PA0ETE
  PA0ETE zegt:

  Het Duitse bericht heeft één hiaat. Voor zover ik heb kunnen nagaan kun je een Hytera RD-985-repeater zo configureren dat hij geen signalen met encryptie doorgeeft. Ik heb echter niet uitgeprobeerd of deze functie inderdaad ook effectief is.

  Het is een serieus probleem, maar tegelijk ook een uitdaging voor de amateurs om het te verhelpen. Dat is nou net waar wij amateurs vaak iets beter of in elk geval sneller en dikwijls ook slimmer en creatiever in zijn dan de professionals 🙂

Reacties zijn gesloten.