PI3GOE zonder vergunning in 2016

PI3GOEVoor de regionale 2 meter FM repeater PI3GOE valt per 1 januari 2016 helaas het doek, zo laat de beheergroep – Radioclub de Bevelanden (PI4Z) weten. PI3GOE moet plaats maken vanwege de aanvraag voor een nieuwe vergunning die door een zendamateur in Goes is ingediend, en inmiddels ook door het Agentschap Telecom gehonoreerd. Naar alle waarschijnlijkheid valt daarmee ook het doek voor PI2VLI. De nieuwe ATOF-houder wil uitsluitend D-star repeaters plaatsen, waarmee Zeeland zonder regionale analoge FM-repeaters komt te zitten.

Dit nieuws kwam voor de beheerders als een mokerslag. In de afgelopen periode is veel geinvesteerd in dit bekende 2 meter relais die het grootste gedeelte van de provincie Zeeland afdekt om de performance verder te verbeteren. Navraag bij het Agentschap Telecom leert dat een aanvraag in Goes is gedaan voor zowel een 2 meter, 70 centimeter alsook een 23 centimeter relaisstation die allemaal zullen gaan uitzenden in Digitale spraak (D-star). Naar verluid betekent dit niet alleen het einde van PI3GOE maar moet ook PI2VLI op Walcheren haar zender gaan uitschakelen.

Door het PI3GOE team is contact gezocht met de zendamateur in kwestie die de nieuwe vergunning heeft gekregen om te overleggen of misschien een compromis mogelijk was, het lijkt er nu namelijk op dat alle bruikbare FM repeaters moeten wijken voor Digital Voice techniek en dat kan volgens de Zeeuwse collega’s niet de bedoeling zijn. Het is overigens nog niet geheel duidelijk hoe de situatie op 70cm zich verder ontwikkeld, want normaal gesproken worden analoge en digitale repeaters in deze band gescheiden behandeld.

Goes“De gesprekken met de nieuwe vergunninghouder waren helaas niet succesvol”, vertelt Joost van Genderen – PE1RMN, die het technische beheer van PI3GOE voor zijn rekening neemt. “In een eventuele samenwerking heeft de zendamateur geen interesse en bijzonder genoeg wordt erg laconiek omgegaan met de bereikbaarheid van repeaters in de provincie; het is allemaal niet zo belangrijk of het nieuwe experiment slaagt of faalt. We hebben geprobeerd om de amateur in kwestie ervan te overtuigen dat het opeisen van alle regionale repeaterfrequenties een negatief effect zal hebben op de activiteit in de regio, maar dat is dan maar zo. Desalniettemin heeft iedereen na de afloop van een vergunningperiode het recht om ook te experimenteren, we wensen de nieuwe vergunninghouder daarom veel succes met zijn experiment.”

De momenteel geldende beleidsnotitie voor onbemand frequentiegebruik van het Agentschap Telecom stelt dat een vergunning wordt uitgegeven voor een periode van 3 jaar. Indien binnen 12 maanden voor het verstrijken van zo’n vergunning andere zendamateurs een vergunning aanvragen binnen een straal van 50 kilometer dan zal de nieuwe aanvrager de voorkeur genieten en moet de bestaande vergunning wijken.

Joost van Genderen: “Op zich is het een goed uitgangspunt dat iedereen de kans krijgt om met repeatertechniek te experimenteren. In dit specifieke geval is het alleen erg jammer dat in één keer alle beschikbare regionale vergunningen worden gekaapt zonder enige vorm van overleg. Naast het experiment heeft een repeater tevens een faciliterende functie, daar lijkt in dit geval aan voorbijgegaan te worden omdat vooraf al vaststaat dat het om D-star gaat wat voor de meeste gebruikers niet is weggelegd.”

Op dit moment werkt het Agentschap Telecom aan een nieuwe beleidsnotitie waarbij op een meer efficiente wijze van het frequentiespectrum voor zendamateurs kan worden omgegaan zodat dit soort situaties niet langer zullen voorkomen. De mannen in Zeeland spreken de hoop uit dat deze nieuwe beleidsnotitie meer ruimte zal bieden om PI3GOE snel opnieuw te kunnen activeren.

46 antwoorden
  1. Douwe Brouwer
    Douwe Brouwer zegt:

    Jaren geleden in Friesland ook gebeurd op 2 Meter.
    Een repeater centraal opgesteld in de provincie, bereik tot ver boven de wadden eilanden…..

  2. Leo Duursma PA0LMD
    Leo Duursma PA0LMD zegt:

    Overigens blijkt in de praktijk dat je ook zonder ATOF jarenlang een repeater in de lucht kunt houden.
    Zie PI3WAD in Harlingen.

    • Adriaan
      Adriaan zegt:

      PI3 call hangt aan een ATOF vast. De vraag is dan hoe je dat dan doet Leo.

    • Adriaan
      Adriaan zegt:

      Regels zijn regels, hoe lastig ook. En regels kan je veranderen via de verenigingen.

      In het gebied staat al een DMR repeater. Nu is DMR nog niet te vergelijken met een Dstar repeater, Ze zijn wel alle twee digitaal, maar de werking en gebruik is totaal anders (op de QSO’s na dan). Op 70cm zou dat naast elkaar kunnen leven, ruimte zat. Daar past een analoog ook nog wel bij. Op 2m is minder ruimte. Je zou elkaar ook iets kunnen gunnen. Laat dan 2m analoog zijn of maak het omschakelbaar.

      Gezien de groei van DMR denk ik dat het over een tijdje alles wel DMR zal zijn.Niet het beste systeem, maar wel breed toepasbaar. En misschien heeft analoog zijn tijd ook wel gehad.

  3. Walter PD2WGN
    Walter PD2WGN zegt:

    Op de nieuwe ATOF lijst van AT voor 2016 gaan we vanzelf zien wie deze meelevende amateur is die alles voor de DV modus claimt.
    Jammer maar zo zijn de regels gemaakt door het AT.

  4. Willem
    Willem zegt:

    In het gedachtegoed bekeken van boven-regionale, regionale en lokale 2m/70cm repeater beleid is dit rampzalig voor Zeeland.
    In het gedachtegoed van AT is dit een “natuurlijk” ambtelijk proces volgens de regeltjes.

    Tsja, jammer dat e.e.a. niet (vooraf !) in goed onderling overleg gebeurt met alle betrokkenen.

    • Wimpie
      Wimpie zegt:

      Wat heeft dat met nood en utr te maken dan? is dat ook al niet goed wat die doen dan?

  5. Jurgen
    Jurgen zegt:

    Het gaat er niet om wie het grootste geld of netwerk heeft.

    In het verleden is er duidelijk naar voren gekomen dat u niet betrouwbaar bent inzake repeaters. Men heeft alleen betrouwbare partijen rond de tafel bij AT en de verenigingen. Geld of capaciteit heeft daar niets mee te maken.

  6. cees
    cees zegt:

    machtwellustellingetje die een overgrote meerderheid (analoge gebruikers) ondergeschikt maakt aan zijn eigen belang met misschien een beperkte groep digi gebruikers, hamspirit van een zeer laag allooi

  7. Dirk
    Dirk zegt:

    Waarom beide systemen (analoog & digitaal) niet gewoon naast elkaar laten draaien, die frequentie ruimte is er toch gewoon ?

    Beide systemen staan, op RF techniek na, totaal los van elkaar.. waarbij de analoge techniek tot nu toe een algemeen goed in de amateur wereld is..

    Het uitgangspunt dat iedereen de kans moet krijgen om met repeatertechniek te experimenteren, is goed maar in deze vorm achterhaalt, het experiment zeker in digitale techniek als D-STAR, System Fusion, DMR etc.. zijn kant en klare Plug en Play modules waar wat configuratie werk, voeding, antenne etc.. aan vast zit, en draaien maar.. een echt “experiment” zullen we maar zeggen, dergelijke “experimenten” zijn verder prima legaal in een bemande setup te doen.

    Resume, zaken als deze zullen altijd een dilemma blijven als het beleid niet word aangepast, zeker als er tussen betreffende amateurs geen ruimte is voor redelijk overleg tot het doen van een gezamenlijk experiment, dit riekt naar een onderlinge vete die alleen maar zal escaleren, en niets meer met radioamateurisme van doen heeft ..

    • Rob
      Rob zegt:

      “Waarom beide systemen (analoog & digitaal) niet gewoon naast elkaar laten draaien, die frequentie ruimte is er toch gewoon ? ”

      Dat is helaas niet het geval, in ieder geval niet op 2 meter. Er zijn 18 repeater kanalen op 2 meter en als je een zekere afstand wilt hebben waardoor de boel niet bij het eerste de beste beetje tropo op tilt gaat, en er ook niet 2 repeaters op 2 naastgelegen 12.5 kHz kanalen zitten binnen 1 regio, dan kom je er niet om heen om systemen uit te sluiten. (er zijn minstens 3 digitale systemen waar je repeaters voor zou willen bouwen dus totaal met analoog erbij maximaal 4 repeaters per regio)

      Op 70cm is meer ruimte en op 23cm ook.

      Er zijn 2 jaar geleden wel 2 repeater kanalen bijgekomen op 2 meter maar die liggen vlak naast elkaar en zijn beiden aan “bovenregionale repeaters” toegewezen. Dat is eigenlijk niet zo’n handige actie, want 2 landelijke netwerken op 12.5 kHz afstand dat zal niet echt fijn werken. Als er een 2e belangstellende voor een landelijk netwerk op 2m zou opstaan dan kan men denk ik beter een van de andere kanalen ontruimen (de gebruikers daarvan naar 145.5875 verhuizen).

      Men had 145.5875 aan dat nieuwe Dstar relais in Goes kunnen geven, hoewel dat ook geen pretje zou zijn met PI3UTR op 145.575 ook in Goes. Dan moet je goede filters hebben wil je geen last krijgen.

    • Rob
      Rob zegt:

      “dergelijke “experimenten” zijn verder prima legaal in een bemande setup te doen”

      Niet onder de huidige regelgeving. Experimenten met repeaters zijn illegaal zonder ATOF, of ze bemand of onbemand zijn maakt helemaal niets uit!
      AT is daar heel duidelijk over op de website.

      Juist met digitale repeaters is nog veel te experimenteren omdat er ontzettend veel gedaan kan worden met software. Deze is in de standaard levering vaak buitengewoon krakkemikkig, en wordt door actieve amateurs herschreven en aangepast om er iets van te maken.

  8. Chris
    Chris zegt:

    Leuk te constateren dat er zoveel belangstelling is voor de Quality Modes als FM en DV (hoeveel van de bovenstaande reacties uit Zeeland zijn en of ze VERON lid zijn is helaas niet duidelijk). Daaraan is afgelopen jaar gelukkig veel aandacht besteed in Electron, zie de rubriek VHF-en-hoger. Over de looptijd en herverstrekken van een vergunning staat de volgende keer iets in Electron. Als leden aanvullende vragen sturen probeer ik die te beantwoorden.
    Draag je de Quality Modes een warm hart toe, zou je een bijdrage kunnen sturen naar de rubriek VHF-en-hoger, om anderen mee te laten genieten van je experimenten. Daar hoef je geen lid voor te zijn.
    Waar je wel lid voor moet zijn is als je je kandidaat stelt voor de vacature voor Quality Modes manager. Zie https://vhf-uhf.veron.nl/non-weak-signal/over-non-weak-signals/ voor de vacaturetekst. Door je voor die functie aan te melden is daadwerkelijk zelf invloed uit te oefenen.

    Ik wens iedereen veel zelfreflectie toe en zie de rechtstreekse reacties graag tegemoet.
    Met vriendelijke groet,
    Chris PA3CRX

  9. Carel
    Carel zegt:

    Als de huidige beheerder de termijn in de gaten had gehouden had je dit kunnen voorkomen eigen schuld dus,en niet zeuren!

    • Walter PD2WGN
      Walter PD2WGN zegt:

      Beste Carel,

      De situatie die jij beschrijft hoeft niet altijd garantie te zijn voor een naadloze verlenging. Een nieuw experiment kan voor de bestaande ATOF houder het einde betekenen van het experiment. Dat is nou juist de bottleneck van het huidige ATOF beleid.

  10. carel
    carel zegt:

    Hoi Walter,ik was van mening `die het eerst komt maalt `dus niet,fijne jaarwisseling,en heeft het konijn de kerst doorstaan?

    • Walter PD2WGN
      Walter PD2WGN zegt:

      Hoi Carel,

      Ik dacht eerst ook dat wie het eerst komt ook het recht behoudt maar als er kapers op de kust zijn met een nieuw experiment en dat is in dit geval zo omdat men met DV wil gaan experimenteren dan gaat de ATOF naar een nieuw experiment. Het vervelende is dat als men op locaties zoals de 2M repeater in Goes iets plaatst dat je dan ook een flinke investering moet doen met filters en andere bijkomende zaken. Hopelijk zal het beleid weer aangepast worden zodat C4FM repeaters ook weer in de ether kunnen komen met een ATOF en extreme gevallen zoals in Goes ook niet meer voorkomen. Het konijn heeft de kerst gezellig meegevierd en is weer lekker aan het uitbuiken.

      • carel
        carel zegt:

        Hoi Walter,duidelijk,we gaan het afwachten hoe dit verloopt,het is te hopen dat de amateur het allemaal gaat realiseren,zo niet? dan gaat zijn atof weer in de la bij AT
        mvg Carel

Reacties zijn gesloten.