Berichten

Firmware update voor de Pluto SDR

De Pluto SDR heeft custom firmware update gekregen. De update is dan ook niet ontwikkeld door Analog Devices maar door de Franse amateur F5OEO. Met zijn aanpassingen wordt een schoner spectrum gegenereerd en de schouders van het DVB-signaal zijn daarbij lager dan normaal met een PlutoSDR mogelijk is. Ook is ondersteuning voor de CODEC2 spraak vocoder ingebouwd.

Deze SDR is bij zendamateurs vooral in gebruik om DVB-S te genereren. Met een frequentiebereik van 70 MHz tot 6 GHz is deze 150 euro kostende SDR erg populair bij ATV-ers. De Pluto SDR is daarbij een ideale stuurzender om over de Oscar 100 (Es’Hail 2) satelliet te werken omdat deze videobeelden kan genereren met een lage bandbreedte.

De nieuwe firmware is te downloaden op deze website. Wie meer over de Es’Hail-2 (Saudi Oscar 100) Satelliet wil weten kan hiervoor ook terecht op de Dag voor de RadioAmateur in Zwolle. Remco den Besten (PA3FYM) en Rene Stevens (PE1CMO) zullen hier een lezing en enkele demonstraties geven.

PI6ANH krijgt 23cm DVB-S ingang

In de regio Arnhem zijn 5 amateurs na het lezen van het artikel over de ADALM PLUTO SDR aan de slag gegaan en hebben een bestelling geplaatst. Inmiddels is ook de Arnhemse ATV-repeater voorzien van een DVB-S ingang op de 23cm band. Deze luistert op 1280 MHz met een bandbreedte van 2 Mbit, zo laat een van de gebruikers weten.

Ook op PI6ATV in IJsselstein zijn meerdere gebruikers gezien die met behulp van deze nieuwe SDR actief geworden zijn op ATV. Momenteel ligt de 23cm ingang op PI6ATV er echter uit door onderhoud. Dit wordt bij een volgend bezoek hersteld.

Maak eenvoudig DVB met een SDR

Enkele zendamateurs zijn de laatste weken erg actief met de ADALM Pluto SDR. Deze SDR kost nog geen 100 euro en is geschikt om DVB-T en DVB-S(2) te maken. Een computer, wat software en een webcam zijn, naast een antenne voor 23cm of 13cm, voldoende om van start te gaan. En hoewel de SDR slechts 0 dBm (1 milliWatt) vermogen levert, lukt het meerdere amateurs om ruim 30 kilometer te overbruggen richting de digitale ingang van PI6ATV waaronder PA3PM, PE9RX en ikzelf, PH4X.

Met 0 dBm vermogen en een 120cm dish ruim 30 kilometer overbruggen naar PI6ATV.

Vanaf Amersfoort met 0 dBm vermogen ruim 30 kilometer overbruggen naar PI6ATV (120cm dish).

De ADALM Pluto heeft na software modificatie een bereik dat ligt tussen de 70 MHz en de 6 GHz. Binnen dit bereik bevinden zich liefst 7 amateurbanden. De maximale bandbreedte bedraagt 56 MHz. Voldoende dus om een digitaal videosignaal van enkele Megahertzen breedt te genereren. Het uitgangsvermogen van 0 dBm is met een of meer MMICs eenvoudig op te krikken naar ongeveer 1 Watt vermogen, of 100 mWatt DVB-vermogen. Een MMIC is voor nog geen 10 euro verkrijgbaar. Voldoende om bij een zichtverbinding tientallen kilometers te kunnen overbruggen.

Mijlpaal! PI6ATV weer Digitaal QRV

Het was de laatste grote hindernis die in de Gerbrandytoren te nemen was, maar sinds dinsdagavond 17 april is PI6ATV eindelijk weer digitaal QRV, en hoé!

Op 11 november 2017 was de eerste grote overwinning voor PI6ATV een feit. Na ongeveer twee jaar uit de lucht geweest te zijn omwille van de grote verhuizing en nieuwbouw kon eindelijk weer een stevig analoge ATV signaal uit de Gerbrandytoren ontvangen worden. Nu is hier het digitale televisiesignaal aan toegevoegd en komt deze prachtige repeater veel beter tot zijn multimediale recht!

[Klik op de afbeelding om meer te lezen]

PI6HVS heeft een digitale uitgang

PI6HVSDe Gooise ATV-repeater PI6HVS heeft vanaf nu ook een digitale uitgang in DVB-S op 10 GHz met een vermogen van 1 Watt. Digitale ingangen waren al langer aanwezig.
Momenteel bevat de transportstream een kanaal die gelijk is aan de uitgang. De beheerders van de ATV-repeater zouden graan ontvangstrapporten krijgen van de gebruikers in midden Nederland.

Lees meer

Overzicht van ATV-repeaters op Hamnieuws.nl

hamnieuwsOngeveer een kwart van alle pagina’s die bezocht worden op deze website bestaat uit het opvragen van de repeater data, voornamelijk de analoge FM-repeaters op de 2-meter en 70-centimeter band. Deze data was eerder al uitgebreid met digipeaters voor het DMR en D-star netwerk alsook de actieve bakens in Nederland.

Sinds vandaag is er ook een overzicht te vinden met uitgangsfrequenties van alle ATV-repeaters zoals ze uitgegeven zijn in de ATOF (Aanvullende Toestemming Onbemand Frequentiegebruik) door toezichthouder Agentschap Telecom. Alleen nu wél in leesbaar formaat.

Lees meer

10 GHz LNB’s te koop bij PI6ATV

LNBDe beheerders van PI6ATV hebben enkele LNB’s opgekocht en omgebouwd voor ATV. De Local Oscillator (LO) frequentie is van 9.75 naar 9.00 GHz gebracht en daardoor kan iedere satellietontvanger als achterset gebruikt worden om het analoge en digitale signaal van de repeater te ontvangen. Bij vrij zicht werkt dit tot circa 35 kilometer rondom de Gerbrandy toren.

De LNB’s hebben een ruisgetal van slechts 0.5 dB en zijn daardoor erg gevoelig. Met een prijs van slechts 30 euro zullen ze snel weg zijn, dus bestel er snel een als je van plan bent iets met ATV te gaan doen.

Lees meer

Website PI6ATV.com weer bijgewerkt

PI3UTRDe website van de ATV-repeater in IJsselstein, PI6ATV.com, is vorige week voorzien van ee update. De beheerders willen daarbij de laatste stand van zaken delen met de gebruikers. Eerder deze week berichte Hamnieuws al over een DVB-S ingang op de 70cm band.

Zo valt te lezen dat er een verbeterde ontvangst is van de repeater PI6ALK, ruim 75 kilometer verder. Ook wordt er gewerkt aan het verbeteren van de audio en met name de schakeling tussen diverse in- en uitgangen. Hiervoor zoeken de beheerders nog een bestuurbare audioswitch.

Lees meer

DVB-S ingang op PI6ATV

PI3UTRDe ATV-repeater van Utrecht (IJsselstein), PI6ATV, heeft sinds vorige week de beschikking over een digitale ingang op de 70cm band. Deze maakt gebruik van DVB-S encoding met een bandbreedte van 2 MHz. De centrumfrequentie is 436.000 MHz.

Met deze ingang moeten stations die op grotere afstand zitten zonder zichtverbinding ook over de repeater kunnen werken. Momenteel is de ingang nog experimenteel. Rapporten zijn echter meer dan welkom bij de beheerders en kunnen via de website pi6atv.com verzonden worden.

Lees meer

Frequenties Es’HailSat-2 Transponders

amsat-logo-squareEen half jaar geleden schreven we over de komst van een geostationaire satelliet voor zendamateurs die medio 2016 beschikbaar moet komen. Tijdens de IARU Regio 1 conferentie die momenteel plaatsvindt zijn de frequenties voor de transponders bekend gemaakt.

Een geostationaire satelliet heeft de eigenschap dat deze zich net zo snel als de aarde beweegt, waardoor er geen draaibare antenne noodzakelijk is. Zulke satellieten kennen we al als bijvoorbeeld de Astra satelliet zoals die voor diverse TV-uitzendingen gebruikt wordt.

Lees meer