Frequenties Es’HailSat-2 Transponders

amsat-logo-squareEen half jaar geleden schreven we over de komst van een geostationaire satelliet voor zendamateurs die medio 2016 beschikbaar moet komen. Tijdens de IARU Regio 1 conferentie die momenteel plaatsvindt zijn de frequenties voor de transponders bekend gemaakt.

Een geostationaire satelliet heeft de eigenschap dat deze zich net zo snel als de aarde beweegt, waardoor er geen draaibare antenne noodzakelijk is. Zulke satellieten kennen we al als bijvoorbeeld de Astra satelliet zoals die voor diverse TV-uitzendingen gebruikt wordt.

De satelliet krijgt twee transponders. Een van 250 kHz breed voor CW en SSB verbindingen en een transponder met een bandbreedte van 8 MHz voor ATV-doeleinden. Omdat de footprint van de satelliet groot zal zijn – globaal van Brazilië tot India – is een goede antenne wel nodig om de satelliet te ontvangen of om er verbindingen overheen te maken. Te denken valt aan schotels met een doorsnee van tenminste een meter om voldoende marge in het linkbudget te hebben.

DARC__AMSAT-transponder

De frequenties voor CW/SSB zijn: 2400.050-2400.300 MHz (Uplink) en 10489.550-10489.800 MHz (Downlink)
De frequenties voor (D)ATV zijn: 2401.5-2409.5 MHz (Uplink) en 10491.0-10499.0 MHz (Downlink)

Southgate ARC meldt op haar website dat Engelse zendamateurs mogelijk interferentie kunnen ervaren omdat toezichthouder OFCOM het bovenste deel van de 10 GHz band heeft geveild voor link-verbindingen ten behoeve van telecommunicatie netwerken. Aangezien deze links een vrij smalle openingshoek hebben – evenzo geldt voor de schotel die (schuin) omhoog kijkt – zijn er echter geen grote problemen te verwachten. Ook in Nederland kun je problemen met de ontvangst verwachten wanneer je path over een ATV-relais loopt. Een passieve reflector zal echter voor voldoende demping zorgen.