DARC maakt zich zorgen om DOCSIS 3.1

De Duitse vereniging voor zendamateurs, DARC, maakt zich zorgen om de implementatie van het DOCSIS 3.1 protocol voor kabelinternet. Daarbij worden frequenties tot 200 MHz ingezet om snel internet te leveren via kabelnetten. Eén van deze carrierfrequenties ligt precies in de 2-meter band. Namelijk 145.7500 MHz. “Een rit door de stad laat horen dat er voldoende lekkende coaxkabels in gebruik zijn”, zo valt te lezen op de website.

18 antwoorden
 1. Rob
  Rob zegt:

  Ik weet niet of er in DL wellicht “moeite” gedaan is om de door DVB-T gebruikte kanalen, en tegenwoordig ook de verkochte hoge kanalen, op de kabel vrij te houden (dus niet als kabelkanaal te gebruiken).
  Dat is in Nederland niet gebeurd, met als gevolg dat er een aantal jaren geleden gigantische storing was op het kabelsignaal en de meerderheid van de abonnees de ondeugdelijke bekabeling vervangen heeft door beter materiaal. De kabelaars hebben daar ook hard aan getrokken, deels door zelf betere aansluitkabels te leveren en deels door een soort norm te maken voor wat goed is.
  In ieder geval kan ik het probleem van de “uitstraling van het kabelnet” hier niet constateren. Zowel het kanaal wat samenvalt met de 2m band (S6) als het kanaal wat over de 70cm band valt (S37) zijn hier in gebruik op de kabel en dit geeft echt nul problemen over en weer (geen last van storing vanuit de kabel en ook geen last van storing van zenden op 2m of 70cm op de TV ontvangst op de kabel).
  Gelukkig is de TV kabel heel wat anders dan het electriciteitsnet: het is technisch gemaakt om niet te stralen, en als het dat wel doet is dat een defect. Dat kun je van het electriciteitsnet niet zeggen, waardoor powerline netwerken altijd storen.

  • PD7RB Robert
   PD7RB Robert zegt:

   Als je dacht, dat het zo gemakkelijk ging, vergeet het maar. Heb het zelf meegemaakt met mijn VDSL2 probleem.

   Inmiddels ben ik wel weer een stap verder en hoef ik het niet in mijn eigen antenne opstelling te zoeken (daar is kortgeleden alles voorzien van de nodige ringkernen etc. en had achteraf wellicht niet eens gehoeven, maar ik heb er wel baat bij, dankzij minder ruis). Ik ben wel een stuk dichter bij de oplossing, maar dat is een kwestie van uitproberen, dankzij een mede-amateur in de wijk, die dezelfde problemen heeft gehad, maar wel hulp heeft gehad van diverse kennis-lagen monteurs van KPN (9 maanden geduurd).

  • Bert Schaap
   Bert Schaap zegt:

   Dat ligt er maar aan waar men in Belgie woont. In de Oost-Kantons is alles helemaal ok. Vlaanderen is rampzalig. Overal mee eigenlijk.

 2. PD7RB Robert
  PD7RB Robert zegt:

  Naast VDSL2 (0-17) MHz, moet de kabel er dus nu ook aan gaan geloven. Mooi vooruitzicht.

 3. Piet
  Piet zegt:

  Ziggo begint er ook mee, dus als je in een woonbuurt woont blijft er weinig over van de populaire banden waar geen stoor signalen zijn. Maar volgens AT is dat allemaal alleen maar een beetje overlast. Bij meer als s9 mag je voorzichtig roepen ik heb storing. 🙂

 4. Piet
  Piet zegt:

  In Belgisch Limburg kun je op 145.775 naar het audio luisteren van TV Limburg.
  Breedband FM, dat dan weer wel. Op vakantie geweest in Duitsland.
  Op meerdere plaatsen ook breedband audio van de kabelTV ontvangen op de repeaterfrequenties.
  Niets nieuws onder de zon…..
  Het enige is… Als wij last hebben van de kabelTV omdat ergens de kabel niet goed afgeschermd is,
  dan heeft de kabelTV klant ook last van ons. Hoe meer last ze van ons hebben, hoe beter de kabelaar zijn best moet doen om de boel af te schermen. En is de boel afgeschermd, hebben wij geen last meer van lekkende coax.

 5. PD3HF
  PD3HF zegt:

  Storing, overlast… Who cares. 70cm gesloopt met ChinaCrap en dGPS, HF wordt gesloopt met al die ChinaCrap from hell. En nu dus 2 ook nog. Wederom door de commercie uiteraard! Maar wel elk jaar betalen als amateur hè!!

  Vergeet het maar allemaal. Het gaat zoals altijd ALLEEN nog maar om geld. En dan moeten wij maar het maar uitzoeken natuurlijk. De amateur is niet nuttig meer. Heeft in het verleden wel vele diensten verleend en voor nieuwe ontwikkelingen gezorgd maar die zijn ze allemaal vergeten. En daarom moet de amateur liefst met het grof vuil mee. Een pain in the ass zijn we zelfs. Want op onze QRG ’s kan veel meer geld verdiend worden natuurlijk!

  Verrotte planeet. Ik zie er ook geen verbetering meer in komen de komende decennia. Dit mislukte kapitalistische model wordt krampachtig in stand gehouden.

  PS: Dan ga je toch Skypen (dan verkoop je je boot toch)…

  • Rob
   Rob zegt:

   Wat doe je zelf precies aan ontwikkelingen en zelfontplooiing die jou zo waardevol maken voor de samenleving in het algemeen of de amateurgemeenschap in het bijzonder?
   We kunnen wel tot in lengte der jaren blijven refereren aan situaties van 60 of meer jaren geleden, maar als dit een beetje geloofwaardig moet blijven als argument om nieuwe ontwikkelingen van andere transmissietechnieken tegen te houden dan moeten we natuurlijk wel doorgaan met ontwikkelen en niet als consument alleen nog maar gebruikmaken van de producten van de gevestigde apparatuurfabrikanten.
   Ik zeg niet dat mensen dat niet mogen doen, maar dan moeten ze niet de schijn ophouden dat het allemaal zo verschrikkelijk waardevol is wat we doen.

   • Bert Schaap
    Bert Schaap zegt:

    Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden. Een waarheid als een koe.

   • Peter
    Peter zegt:

    Ik gok 5-9 roepen in een Endzwets draadje. Of klieren op de NOS. Of Domme Mannen Radio tussen de andere paalklevers en repeaterterroristen. Dát is PD-zendamateurisme anno 2017.

    • PD3HF
     PD3HF zegt:

     Je spreekt voor jezelf. Dat is duidelijk. Ik voel me in ieder geval niet aangesproken.

   • Paul
    Paul zegt:

    Precies Rob,

    Hoeveel mensen op de bevolking komen regelmatig in het bos?
    Of gaan zwemmen in de zee?
    Gaan naar een theater?
    Een museum?
    Gebruiken het fietspad?
    Gebruien buslijn 12?
    Eten prei of bietjes?
    Gaan bij hun schoonmoeder langs?

    Zijn er veel te weinig, toch?

    Allemaal niet zo belangrijk over doen.
    Opdoeken die handel!

   • PD3HF
    PD3HF zegt:

    Gelukkig is niet wettelijk vast gelegd wat ik leuk of waardevol moet vinden. En naar mijn idee heeft een ander daar ook niets mee te maken. Ik bedrijf mijn hobby zoals ik dat wil. En als ik daar jappenbakken bij wil gebruiken met endfeds, is dat mijn zaak. Dat andere zich daaraan storen, kon me niet minder raken. Dat is sowieso weggelegd voor de gene die zich wat meer voelen als een ander. Helaas zitten de ham-banden nog vol met dat soort… Lees commentaar hieronder bijvoorbeeld van een of andere Peter wie dan ook.

    Ontwikkeling zit al decennia niet meer bij de amateurs maar bij multinationals. Dus dat argument mag ook gelijk van tafel. Solderen aan SMD is er ook niet bij want je ziet de onderdelen niet eens meer. En zo kan ik nog wel even verder gaan. We leven in 2017 inderdaad. Niet in 1960.

    Amateurs die hier niet mee om kunnen gaan, moeten de N-gemachtigde gewoon links laten liggen en lid worden van de oldtimer-club. Daar kun je zagen tot het een lieve lust is!

Reacties zijn gesloten.