AT verscherpt toezicht op zonnepanelen

Agentschap Telecom zal het toezicht op zonnepanelen en bijbehorende installaties gaan verscherpen. Dat valt te lezen in haar Jaarplan Toezicht 2019. De controles zullen zich vooral richten of apparatuur voldoet aan de Europese Richtlijnen. Vanuit het verleden zijn diverse gevallen bekend waarbij zonnepanelen en bijbehorende apparatuur tot grote verstoringen leidde, onder andere bij een zendamateur in Amersfoort.

Het onderzoek naar zonnestroomsystemen wordt uitgevoerd omdat het volgens het Agentschap Telecom een van de ‘potentiële risicocategorieën’ is. Bij de zonnepaneelinstallaties gaat het om een conformiteitsonderzoek in internationaal verband met een dialoog met marktpartijen en stakeholders in de sector.

6 antwoorden
 1. Berend
  Berend zegt:

  Mooi. Maar ik hoop wel dat ze dit dan ook actief doen en niet passief.

 2. Ray
  Ray zegt:

  Mooi zo. Daar hebben we als zendamateurs wat aan. Serieus toezicht en daadwerkelijk optreden bij dit soort storingen. Nu nog capaciteit uitbreiden bij het AT voor daadkracht. Dit laatste kost geld, en daar zit meestal de bottelnek.

 3. Wil
  Wil zegt:

  Ik ben benieuwd, het is beter dan niets.
  Ze zouden ook maar eens metingen doen bij grote mega projecten zo als nu in midden Groningen.
  Led verlichting, plc enz die storen gewoon een dikke boete opleggen of een import verbod opleggen.
  Wij moeten ons ook aan de verkeersregels houden!

 4. Fred PA1FJ
  Fred PA1FJ zegt:

  Iki ben hier best blij mee, afgelopen jaar heeft het AT mij zeker bij gestaan bij een ernstig Zonnepaneel probleem in mijn omgeving.

 5. Nico Pa0cia
  Nico Pa0cia zegt:

  Toezicht alleen helpt niet echt, voorkomen is beter dan genezen. Gewoon alle merken inverters die hier op de markt zijn aan een EMC onderzoek onderwerpen, per merk keuren en de verkoopbranche actief informeren.

Reacties zijn gesloten.