Berichten

Nieuwe 2-meter WebSDR in Delft

Sinds deze maand is er een WebSDR actief vanuit de regio Haaglanden. Deze staat opgesteld in Delft en bestrijkt de 2-meter band. De WebSDR is opgesteld op de repeater locatie van PI1DFT in Delft, en heeft een antennepositie bovenin de top van de mast, met een Comet GP3.

De WebSDR is hier te beluisteren: websdr.pi1dft.ampr.org.

SSTV-repeater actief in Den Haag

In Delft is onlangs een SSTV-repeater geplaatst. Deze repeater staat op een hoogte van 65 meter en (her)uitzend op 144.8875 MHz. Er was een idee ontstaan bij enthousiaste slowscan televisie amateurs uit Den Haag. Na wat experimenteren is er besloten het idee door te zetten naar een plan, en hebben ze besloten een permanente SSTV repeater te realiseren ten behoeve voor de amateurdienst.

Er wordt gebruik gemaakt van een Yaesu FTM-100D en een Comet GP3N antenne met een totaal vermogen van 31 Watt ERP. De vergunninghouder is PD4DFT en de repeater staat opgesteld op het oude Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Ontvangen beelden zijn ook via deze website te bekijken. Meer informatie: repeatersdelft.nl.

System Fusion (C4FM) repeater in Delft

Vanaf morgen zal de C4FM-repeater in Delft aangezet worden. Door het nieuwe vergunningenbeleid kan deze repeater bestaan naast de DMR-repeater PI1DFT die dezelfde roepletters heeft. De repeater zal uitzenden op 438.0250 MHz met de ingang op -7.6. Er wordt gebruik gemaakt van Mixed mode, dus ook analoge gebruikers kunnen experimenteren in FM, zo laat beheerder Ton (PD4DFT) aan Hamnieuws weten. De repeater zal vooralsnog standalone zonder netwerkkoppelingen draaien.

Daarnaast zal er een APRS digipeater geplaatst worden op de nieuwe 70cm frequentie 432.5000 MHz. Deze gaat, net als de C4FM repeater, uitzenden met 15 dBW vermogen op 50 meter hoogte.

HAMNET accesspoint in Delft actief

Vandaag is een HAMNET accesspoint in Delft geplaatst. Er word gebruik gemaakt van verticale polarisatie en de antenne staat op circa 52 meter hoogte. Daarmee moeten gebruikers in een omtrek van 15 kilometer een verbinding kunnen maken met het netwerk. De ontsluiting naar de rest van het HAMNET netwerk gebeurd ook draadloos, door een link naar IJsselstein via Gouda.

Een verbinding maken kan met geschikte 5 GHz Wifi apparatuur die voldoet aan de A/N norm. Een zichtverbinding is noodzakelijk. Schotels zijn gewenst om al het vermogen (maximaal 1 Watt ERP) de juiste kant op te bundelen en verstoringen uit de buurt te onderdrukken. Op de Hobbyscoop HAMNET-chat helpen gebruikers je graag verder.

Ook novice amateurs kunnen gebruik maken van HAMNET onder de ISM-regeling.

Nieuwe antenne voor PI1DFT

DMRDe Delftse DMR-repeater PI1DFT heeft sinds gisteren een nieuw antennesysteem in gebruik genomen. Dat meldt de website ham-dmr.nl. De oude antenne, een Comet GP-6 is vervangen door een 4-laags Sirio WD380 dipool met een gezamenlijke versterking van 6 dBd.

Met de nieuwe antenne is het bereik van de repeater ook toegenomen, zo meldt Peter (PA3PM) uit Amsterdam, die de repeater op 51 kilometer afstand met een porto kan werken vanuit het balkon, in een appartementencomplex 14 hoog.

Lees meer

Delft krijgt DMR-repeater

DMRDelft krijgt een DMR-repeater. De call is PI1DFT en de uitgangsfrequentie 438,3750 MHz. De repeater is van Hytera en sluit daarmee aan op het HYT-netwerk, waar de meeste andere repeaters in Nederland op aangesloten zijn.

PI1DFT is daarmee de 10e Hytera-repeater in Nederland en de 13e DMR-repeater die ons land telt. Het DMR id is momenteel in aanvraag.

Lees meer

CAMRAS redt Triton-1 satelliet

triton-1-in-orbitDe Dwingeloo Radiotelescoop beheerd door de vrijwilligers van CAMRAS is meer dan alleen een radiotelescoop, dat is afgelopen week aangetoond in een bijzondere samenwerking tussen de vrijwilligers van CAMRAS en de Delftse nanosatellietbouwer ISIS. De 25-meter grote schotel werd ingezet om een satelliet van 30x10x10cm weer operationeel te krijgen.

Lees meer

Massale satellietlancering op komst

amsat-logo-squareAls alles volgens planning doorgaat, worden er op 21 november veel nieuwe amateur satellieten gelanceerd, waaronder enkele van Nederlandse komaf. In totaal zullen 21 satellieten in een baan om de aarde gebracht worden, afkomstig uit 13 verschillende landen. Dat meld de ARRL op haar website.

Onder hen de CubeSat-1 en de Delfi-N3xt die beiden op de universiteit in Delft gebouwd zijn, in samenwerking met de Universiteit Twente en ISIS B.V. Beiden zullen een VHF/UHF transponder bevatten die door zendamateurs gebruikt kunnen worden voor het maken van verbindingen, wanneer de satellieten niet in gebruik zijn voor wetenschappelijke of educatieve doeleinden.

Lees meer