Berichten

Opheffing DKARS en oprichting DARU

In augustus 2018 is in het DKARS magazine gepubliceerd: Het DKARS-bestuur heeft geconcludeerd dat de afgelopen jaren buitengewoon voorspoedig zijn verlopen en realiseert zich dat dit alleen maar mogelijk is geweest door de steun van alle radioamateurs die zich met DKARS verbonden hebben. Een groep van enthousiaste mensen die blijft groeien. Ook een groep mensen die meestal positief kritisch is en regelmatig het bestuur van ideeën voorziet. Het fundament dat de afgelopen jaren gebouwd is mag gezond genoemd worden. Dat was voor het bestuur reden om na te denken over de volgende stap.

Vanaf dat moment is een grote groep enthousiaste mede-amateurs gestart om de volgende stap te realiseren: Het oprichten van een Vereniging die de plaats inneemt van de Stichting. De Stichting heeft de afgelopen 5 jaar succesvol in een behoefte voorzien en biedt de vereniging een “vliegende start”. Daarom is de Stichting per 15 Juni 2019 jl. ontbonden en heeft haar activiteiten gestopt. De Vereniging heeft daarmee alle ruimte die nodig is om haar doelstellingen te realiseren.

De naam van de nieuwe vereniging wordt: Dutch Amateur Radio Union (DARU). De statuten zijn bijna klaar. De doelstellingen zijn dezelfde als van de voormalige stichting DKARS. Er is een eerste oprichtingsbestuur bestaande uit vier personen, waarbij Jan (PA3FXB) tijdelijk de voorzittershamer ter hand neemt. Jan is geen onbekende en de drijvende kracht achter Bureau Antenne Ondersteuning Nederland (BOAN). Ook is Jan voorzitter van de afdeling Kanaalstreek van de VERON en in 2012 uitgeroepen tot ‘Amateur van het jaar‘. De BOAN-activiteiten worden van DKARS overgeheveld naar DARU, omdat het ondersteunen van amateurs met plaatsingsproblemen van antennes één van de doelstellingen van de nieuwe vereniging is.

De overige leden van het bestuur bestaan uit Mike (PAØMKO) die tijdelijk vice-voorzitter is. Mike is op de HF-banden regelmatig te horen als DU1/PAØMKO vanuit de Filipijnen, maar geniet ook bekendheid van activiteiten als Kids Day en de JOTA. Het secretariaat wordt bemand door Harry (PE1CHQ). Willem (PA3KYH) zal het penningmeesterschap op zich nemen.  Wim is oprichter van de website IWAB waar online gratis opleidingen tot Novice en Full amateur gegeven worden.

Kortom DARU staat helemaal in de startblokken. Aanmelden als lid kan via het tijdelijke e-mailadres: 2019daru@gmail.com. Het bestuur laat daarbij weten dat donateurs van DKARS niet automatisch lid zijn van DARU. Zij dienen zichzelf dus opnieuw aan te melden. De contributie is vastgesteld op slechts 15 euro per jaar. Daarmee is DARU de goedkoopste belangenbehartiger en vereniging voor radiozendamateurs in Nederland.

Uiteraard is er binnen de Vereniging plaats voor enthousiaste en positief ingestelde mede-amateurs om met elkaar te bouwen aan onze doelstellingen. De allerbelangrijkste daarvan is dat DARU streeft naar één Nederlandse vereniging voor radiozendamateurs die actief opkomt voor de belangen van de radiozendamateur.

DKARS magazine april 2019

DKARS heeft de april-uitgave van haar magazine uitgebracht. Inmiddels is dit de 49e uitgave van het gratis magazine. Naast Nederland krijgt het magazine internationaal ook steeds meer aandacht en weten buitenlandse zendamateurs het magazine ook te vinden. Donateurs hebben het magazine inmiddels ontvangen. Niet donateurs moeten een paar dagen wachten.

Deze uitgave van het digitale blad bevat 50 pagina’s. Downloaden is gratis en verspreiden wordt aangemoedigd door DKARS.

In deze uitgave onder andere aandacht aan deze onderwerpen:

  • Plannen voor nieuwe vereniging steeds concreter
  • Het zelf doen van Ionosfeer Doppler metingen op de 80 meter band
  • Lighting an ON THE AIR sign
  • 9G2DX – 4X DX-Pedition to Ghana
  • Large networks of repeaters permanently connected

Van de hoofdredacteur

Het was een heel drukke periode voor mij in de maanden februari en maart en dat had helaas tot gevolg dat het verschijnen van het Magazine daaronder moest lijden. Nu in april is het wel weer gelukt en ook nog met een aantal leuke technische artikelen. Het samenstellen van het Magazine doe ik met heel veel plezier, maar soms is het werk, ook op een tropisch eiland, toch net even belangrijker. Zijn er onder toch nog mensen die willen meehelpen met het opmaken? Ik hoor het graag, stuur even een mailtje naar secretaris@dkars.nl!

Een nieuwe bijdrage leverancier komt uit het westen van Canada, het is Daniel Romila, VE7LCG en deze maand publiceren we gelijk al drie interessante artikelen van hem. Ook niet geheel onbelangrijk, lees nog even over de vorderingen van de nieuwe radio amateurvereniging, het is te lezen op pagina vijf.
Onlangs is de nieuwe geostationaire amateursatelliet de Es’hail-2 / QO-100, ook wel Oscar 100 genoemd actief geworden met een transponder van 13cm naar 10 GHz. In deze editie is er al wat extra aandacht door een artikel van (co) auteur Remco, PA3FYM en wat informatie over apparatuur hiervoor in de rubriek Hamgear and Gadgets.
Verder hebben we ook nog een interessante bijdrage van Hans, PAØEHG gekregen, het gaat over ‘Het zelf doen van Ionosfeer Doppler metingen op de 80 meter band’ Hans schrijft er ook over hoe je dit zelf met eenvoudige middelen ook kan doen.
En uiteraard ook in deze editie weer de nodige bijdragen van de diverse vaste rubrieken die ook weer zeer lezenswaardig zijn.

En tot slot: heb je kopij, een mening, gevraagd of ongevraagd advies: dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week via magazine@dkars.nl

73, de Peter de Graaf
PJ4NX/PA3CNX
Secretaris en hoofdredacteur

HF voor Novice amateurs op BES-eilanden

Novice amateurs mogen binnenkort ook op de HF-banden uitzenden vanaf de BES-eilanden. Dit is het resultaat van overleg tussen DKARS en Agentschap Telecom. Uitzendingen op HF zijn toegestaan van 7.050-7.150, 14.000-14.250 en 28.000-29.700 kHz met een maximaal vermogen van 25 Watt PEP. Deze banden zijn om en nabij gelijk aan de Nederlandse banden met uitzondering van de 40-meter band. Deze is iets ruimer herijkt.

“De N-Amateurs hebben op de BES-eilanden meer ruimte op 40 meter gekregen dan hun collega’s in Europees Nederland, gelukkig is ons advies opgevolgd om vanwege het zeer populaire FT-8 en andere digitale modi midden in het N-segment wat meer ruimte voor het bedrijven van phone te geven.”m zo schrijft DKARS in de laatste uitgave van haar magazine. “Vooruitlopend op de wijziging van het Besluit ziet het agentschap geen noodzaak tot het houden van toezicht op de beperkingen zoals die nu nog gelden ten aanzien van de punten 2, 3, 4, 5 en 6”

Andere wijzigingen zijn:

  1. De samenvoeging van de A-, B-, C-categorieën tot de F-licentie (ofwel “Full-licence”), uiteraard in het kader van het afschaffen van het morse-examen.
  2. Toegang voor F-amateurs tot de 60-meter band (5 MHz).
  3. Het toestaan van het bedienen van een amateurstation door een persoon die niet voldoet aan de leeftijds- en of exameneis, indien de bediening plaatsvindt in directe aanwezigheid en onder verantwoordelijkheid van een persoon die wel aan deze voorwaarden voldoet.
  4. Het toestaan van het bedienen van het amateurstation op afstand, mits een voorziening is getroffen waardoor de apparatuur alleen door de zendamateur zelf bediend kan worden. Dit laatste is niet van toepassing voor onbemand gebruik, vervat in een aanvullende machtiging van de houder.
  5. Het vervallen van de verplichting een register van apparatuur bij te houden.

DKARS magazine januari 2019

DKARS heeft vandaag de januari-uitgave van haar magazine uitgebracht. Donateurs hebben deze reeds ontvangen. Overige belangstellenden moeten nog enkele dagen wachten. Het magazine heeft een nieuwe lay-out gekregen en oogt frisser dan voorheen. Inmiddels is dit de 46e uitgave van het gratis magazine.

Naast Nederland krijgt het magazine internationaal ook steeds meer aandacht en weten buitenlandse zendamateurs het magazine ook te vinden. Donateurs hebben het magazine inmiddels ontvangen. Niet donateurs moeten een paar dagen wachten.

Deze uitgave van het digitale blad bevat 33 pagina’s. Downloaden is gratis en verspreiden wordt aangemoedigd door DKARS.

In deze uitgave onder andere aandacht aan deze onderwerpen:

  • Heelweg Microwave Meeting 2019
  • Versoepeling toezicht op radioamateurs BES-eilanden
  • DKARS Tweede HF Weak Signal Dag

Van de hoofdredacteur

Nog net op de rand van januari en te midden van weer wat sneeuwpret in Nederland hebben we weer een DKARS-Magazine voor u. Deze maand met interessant nieuws voor Novice amateurs die naar Caribisch Nederland op vakantie willen, ze mogen nu ook op HF uitkomen en leuk om te melden dat we dit door DKARS is aangekaart bij het Agentschap Telecom.

Persoonlijk vind ik het ook leuk om te melden dat we weer een oude bekende terug hebben, Henk, PE1MPH is er weer met zijn AM-rubriek. Iedereen klaagt (terecht) wel over de slechte propagatie op de hogere HF-banden, maar om maar eens met Johan Cruijff te spreken, “ieder nadeel heb zijn voordeel” ; de lage HF-banden doen het momenteel uitstekend!

Om nog even op het HF-topic te blijven de tweede HF Weak Signal Dag, ‘powered by DKARS’ komt er weer aan! Hans, PAØEHG organiseert de dag in in deze editie leest u er alles over.

En tot slot: heb je kopij, een mening, gevraagd of ongevraagd advies: dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week via magazine@dkars.nl

73, de Peter de Graaf
PJ4NX/PA3CNX
Secretaris en hoofdredacteur

Speciale VHF-uitgave DKARS-magazine

Vandaag is er een speciale uitgave van het DKARS-magazine verschenen die in het teken staat van alweer de 3e VHF-UHF-SHF dag te Dwingeloo. In het magazine, dat 23 pagina’s telt, wordt teruggekeken op de verschillende lezingen die gehouden zijn. Een leuke special, waarmee DKARS de kracht van digitale magazines laat zien. Downloaden kan op de website DKARS.nl.

DKARS magazine november/december 2018

DKARS heeft onlangs de november/december-uitgave van haar magazine uitgebracht. Het magazine heeft een nieuwe lay-out gekregen en oogt frisser dan voorheen. Inmiddels is dit de 46e uitgave van het gratis magazine.

Naast Nederland krijgt het magazine internationaal ook steeds meer aandacht en weten buitenlandse zendamateurs het magazine ook te vinden. Donateurs hebben het magazine inmiddels ontvangen. Niet donateurs moeten een paar dagen wachten.

Deze uitgave van het digitale blad bevat 29 pagina’s. Downloaden is gratis en verspreiden wordt aangemoedigd door DKARS.

In deze uitgave onder andere aandacht aan deze onderwerpen:

  • Amateur Radio Island
  • Einde van het (eind)buizen tijdperk?
  • Ex mijnenveger Hr. Ms. Hoogeveen callsign PABA
  • Wat moet je eigenlijk met een F-licentie als je al een N-licentie hebt?

Van de hoofdredacteur

Het heeft iets langer geduurd dan de bedoeling was, maar hier is dan de laatste reguliere editie van het Magazine in van 2018. Dit heeft overigens niets te maken met inactiviteit van de DKARS als stichting, maar in dit geval puur tijdgebrek in de privésfeer van uw hoofdredacteur. Het samenstellen van het Magazine is en blijft een vrijwilligers job en dan kan beschikbare tijd je wel eens parten spelen.

Nadat we een paar maanden geleden een oproep plaatsten om tot de oprichting van een nieuwe amateur radiovereniging te komen is er behoorlijk wat gebeurd. Veel mensen hebben gereageerd op de oproep van Jan, PA3FXB en op 1 december jongstleden is er een ‘kick off’ meeting geweest in het midden van het land en op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang. Binnenkort zal er dus zeker meer te melden zijn over de laatste ontwikkelingen op dit front.

Uiteraard hebben we in deze uitgave toch weer de nodige interessante artikelen vergaard met diverse vaste bijdrage leveranciers, maar ook weer met nieuwe. Wel is het blad dit keer ‘iets dunner’ dan u van ons gewend bent, maar er volgt zeer binnenkort nog een leuke toegift, dit in de vorm van een uitgebreid verslag van de VHF/UHF/SHF Weak Signal Dag. Het wordt dan een speciaal themanummer met de inhoudelijke verslagen van alle daar gehouden lezingen. Verder wil ik graag alle bijdrage leveranciers wederom hartelijk bedanken voor hun leuke en interessante kopij van het afgelopen jaar en ook de vele positieve reacties van lezers stelden wij zeer op prijs.

Namens het bestuur en alle vrijwilligers wensen wij u dan een gezond en radioactief 2019 toe!

En tot slot: heb je kopij, een mening, gevraagd of ongevraagd advies: dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week via magazine@dkars.nl

73, de Peter de Graaf
PJ4NX/PA3CNX
Secretaris en hoofdredacteur

DKARS magazine oktober 2018

DKARS heeft onlangs de oktober-uitgave van haar magazine uitgebracht. Het magazine heeft een nieuwe lay-out gekregen en oogt frisser dan voorheen. Inmiddels is dit de 45e uitgave van het gratis magazine.

Naast Nederland krijgt het magazine internationaal ook steeds meer aandacht en weten buitenlandse zendamateurs het magazine ook te vinden. Donateurs hebben het magazine inmiddels ontvangen. Niet donateurs moeten een paar dagen wachten.

Deze uitgave van het digitale blad bevat 34 pagina’s. Downloaden is gratis en verspreiden wordt aangemoedigd door DKARS.

In deze uitgave onder andere aandacht aan deze onderwerpen:

  • Eén nieuwe amateurradiovereniging
  • Impressie van de derde VHF-UHF-SHF Weak signal dag
  • Waar gebruiken en gebruikten wij uw donateursbijdragen voor?
  • Renewed Arduino Quick Reference Card

Van de hoofdredacteur

Vanwege de voorbereiding van en het meedoen aan de CQWW SSB contest hier op Bonaire verschijnt het Magazine deze maand ietsje later dan gepland. De contest overigens was zoals ieder jaar weer behoorlijk druk, de propagatie liet het door de steeds lagere zonneflux ook wel wat afweten, iets wat uiteraard te verwachten viel. Op het eiland Bonaire was het toch qua contest stations behoorlijk druk, naast het vertrouwde conteststation PJ4G, waren ook PJ4K en PJ4Q actief. De eerste twee deden in de multi-2 sectie mee, de laatste in de multi single sectie. Overigens grappig om te melden is dat 80% van de op Bonaire wonende zendamateurs meededen bij PJ4Q (4 amateurs dus), dit aangevuld met Scott, W4PA. Het contesten is op Bonaire dus zeer populair.

Aangaande de nieuwe te vormen vereniging kunnen we melden dat de oproep in de laatste twee Magazines niet onopgemerkt voorbij is gegaan. Een behoorlijk aantal personen hebben gemeld belangstelling te hebben om ook de schouders onder dit initiatief te willen zetten. Begin december vindt er een bijeenkomst in het midden van het land plaats, daarna zullen we weer meer gaan berichten over De stand van zaken.

Natuurlijk ook deze maand weer wat leuke technische artikelen en ook alvast een voorproefje van het verslag van de onlangs gehouden Weak Signal Dag te Dwingeloo die weer zeer succesvol verlopen is. Binnenkort komen we uitgebreider op deze bijeenkomst terug via het Magazine.

En tot slot: heb je kopij, een mening, gevraagd of ongevraagd advies: dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week via magazine@dkars.nl

73, de Peter de Graaf
PJ4NX/PA3CNX
Secretaris en hoofdredacteur

DKARS magazine september 2018

DKARS heeft zojuist de september-uitgave van haar magazine uitgebracht. Donateurs hebben deze reeds ontvangen. Andere belangstellenden moeten nog enkele dagen wachten. Het magazine heeft een nieuwe lay-out gekregen en oogt frisser dan voorheen.

Naast Nederland krijgt het magazine internationaal ook steeds meer aandacht en weten buitenlandse zendamateurs het magazine ook te vinden. Donateurs hebben het magazine inmiddels ontvangen. Niet donateurs moeten een paar dagen wachten.

Deze uitgave van het digitale blad bevat 37 pagina’s. Downloaden is gratis en verspreiden wordt aangemoedigd door DKARS.

In deze uitgave onder andere aandacht aan deze onderwerpen:

  • Eén nieuwe amateurradiovereniging
  • Verticale dipool antenne voor 20 tot 10 meter
  • Slow Scan Radio via de korte golf

Van de hoofdredacteur

In deze editie na de zomervakantie pakken we de normale gang van zaken weer op. Zoals in de vorige editie al aangekondigd plaatsen we hier een oproep om mee te gaan doen met een nieuw op te richten vereniging, hetzij als bestuurder, hetzij op een andere manier. Meer informatie hierover op pagina 7.

Ook belangrijk om te melden is de derde VHF-UHF-SHF Weak Signal dag bij Camras te Dwingeloo, deze interessante dag georganiseerd door Hans PAØEHG is ook letterlijk ‘powered by DKARS’; wij bieden u een gratis lunch aan namelijk 🙂 Meer informatie hierover en het programma van de dag op pagina 9. Meldt je ook aan en doe mee op zaterdag 13 oktober!

Zoals op de voorpagina ook al te zien is hebben we een heel interessant verslag van de DX-peditie naar Saint Brandon, 3B7A. Een uitgebreid artikel geschreven door Diego, F4HAU is te lezen vanaf pagina 19. In deze editie ook een bijdrage van John, PAØETE over zijn Slow Scan Radio op de korte golf en dat legaal op een niet amateur frequentie!

En tot slot: heb je kopij, een mening, gevraagd of ongevraagd advies: dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week via magazine@dkars.nl

73, de Peter de Graaf
PJ4NX/PA3CNX
Secretaris en hoofdredacteur

Programma DKARS VHF-UHF-SHF dag

Deze dag heeft als doel om alle geïnteresseerde radio amateurs met interesse in weak signal communicatie bijeen te brengen om daarmee een stimulans te geven aan de activiteit op de banden. Naast diverse presentaties variërend van technische onderwerpen tot meer operationele presentaties is er ruim gelegenheid voor onderling QSO in een bijzonder stimulerende omgeving.

Ook dit jaar is het gelukt om een boeiend programma met presentaties samen te stellen. Naast presentaties door radio zendamateurs ben ik heel blij met een presentatie over het nieuwe frontend feed systeem Apertif wat gebruikt wordt in de radiotelescoop Westerbork.

Apertif gebruikt een focusbox met veel stralers naast en onder elkaar een zogenaamde phased array feed. Het uiteindelijke effect is dat de totale schotel antenne een veel groter gebied van het heelal kan onderzoeken terwijl door het slim combineren van de diverse bundels de resolutie hetzelfde blijft vergeleken met een enkele straler.

De andere presentaties gaan over het zelfbouwen van Solid State Power amplifiers voor 23 cm en 3 cm en het gebruik daarvan in een EME station. De laatste presentatie gaat over het bouwen van een multiband Tropo en EME station. Tussendoor is er ruim gelegenheid om andere amateurs te ontmoeten en van gedachte te wisselen.
Er is tijdens deze dag volop ruimte om ook wat zelfbouwspullen te laten zien, dus als u iets leuks heeft gebouwd dan wordt het meenemen daarvan zeker gewaardeerd. Laat zien wat u heeft gebouwd om anderen te stimuleren.

Weak signal amateurs zijn die amateurs die het leuk vinden om actief te zijn op de VHF-UHF-SHF banden om te DXen, te contesten, EME verbindingen te maken, te werken via tropo scatter en/of vliegtuigscatter, aan zelfbouw doen op VHF-UHF-SHF en onderzoek doen aan propagatie waarbij gebruik gemaakt wordt van zwakke signalen.

Deze dag richt zich op alle amateurs met interesse in alle weak signal modes zoals CW, SSB, WSJT, dus zeker niet alleen de groep die gebruik maakt van computer software om daarmee verbindingen te maken.

Het programma 
10.30 uur: Aanvang van de dag
11.00 uur: Zaal open en opening
11.30 uur: presentatie door Boudewijn Hut (Astron);
Apertif het nieuwe frontend systeem van de Westerbork radiotelescoop.
Dit is het nieuwe frontend systeem wat gebruikt wordt in de Westerbork synthese
radiotelescoop
12.30 uur tot 13.30 uur: Lunch pauze, op beperkte schaal rondleiding mogelijk bij de DT, helaas is de maanstand erg ongunstig en is een demo daardoor niet mogelijk
13.30 uur: Presentatie door Harke PA0HRK; EME SSPA’s voor 23 en 3 cm
15.00 uur tot 15.30 uur: theepauze en onderling QSO
15.30 uur: Presentatie door Conrad PA5Y; De bouw van een multiband Tropo en EME station
Sluiting van de weak signal dag ca 17.00 uur

Aan het einde van de dag is er nog gelegenheid om gezamenlijk een diner bij de plaatselijke Chinees te gebruiken (wel op eigen rekening).

Tijdens de dag is er koffie en thee beschikbaar en ook een verzorgde lunch. Deelnemers moeten daarvoor wel een kleine bijdrage betalen in de kosten daarvan. Op dit ogenblik is nog niet helemaal duidelijk maar de bijdrage zal ongeveer 10 Euro per persoon bedragen. Eventuele sponsors zijn hartelijk welkom voor een donatie, contact graag via PA0EHG.

Aanmelden voor deelname is zoals gebruikelijk bij ASTRON nodig, belangstellenden kunnen zich uiterlijk tot 1 oktober aanmelden. Dat kan door een mail te sturen aan pa0ehg@amsat.org , iedere aanmelding wordt binnen korte termijn bevestigd. Als u met de auto komt moet u ook in verband met betreden van het terrein van Astron ook het kenteken van uw auto doorgeven.

De laatste informatie over deze dag kan u vinden op: www.pa0ehg.com/wsd2018.htm.

Programma DKARS VHF weak-signal day

Op 13 oktober aanstaande wordt in samenwerking met ASTRON/CAMRAS de derde DKARS VHF-UHF-SHF Weak Signal dag gehouden. Deze dag heeft als doel om alle geïnteresseerde radio amateurs met interesse in weak signal communicatie bijeen te brengen om daarmee een stimulans te geven aan de activiteit op de banden. Naast diverse presentaties variërend van technische onderwerpen tot meer operationele presentaties is er ruim gelegenheid voor onderling QSO in een bijzonder stimulerende omgeving.

“Ook dit jaar is het gelukt om een boeiend programma met presentaties samen te stellen. Naast presentaties door radiozendamateurs ben ik heel blij met een presentatie over het nieuwe frontend feed systeem Apertif wat gebruikt wordt in de radiotelescoop Westerbork.”, zo laat organisator Hans (PA0EHG) weten. Apertif gebruikt een focusbox met veel stralers naast en onder elkaar een zogenaamde phased array feed. Het uiteindelijke effect is dat de totale schotel antenne een veel groter gebied van het heelal kan onderzoeken terwijl door het slim combineren van de diverse bundels de resolutie hetzelfde blijft vergeleken met een enkele straler.

De andere presentaties gaan over het zelfbouwen van Solid State Power amplifiers voor 23 cm en 3 cm en het gebruik daarvan in een EME station. De laatste presentatie gaat over het bouwen van een multiband Tropo en EME station. Tussendoor is er ruim gelegenheid om andere amateurs te ontmoeten en van gedachte te wisselen.

Er is tijdens deze dag volop ruimte om ook wat zelfbouw spullen te laten zien, dus als u iets leuks heeft gebouwd dan wordt het meenemen daarvan zeker gewaardeerd. Laat zien wat u heeft gebouwd om anderen te stimuleren.
Weak signal amateurs zijn die amateurs die het leuk vinden om actief te zijn op de VHF-UHF- SHF banden om te DXen, te contesten, EME verbindingen te maken, te werken via tropo scatter en/of vliegtuig scatter, aan zelfbouw doen op VHF-UHF-SHF en onderzoek doen aan propagatie waarbij gebruik gemaakt wordt van zwakke signalen.

Deze dag richt zich op alle amateurs met interesse in alle weak signal modes zoals CW, SSB, WSJT, dus zeker niet alleen de groep die gebruik maakt van computer software om daarmee verbindingen te maken.

Het programma
10.30 uur: Zaal open.
11.00 uur: Opening van de dag.
11.30 uur: presentatie door Boudewijn Hut (Astron) over Apertif.
12.30 uur: Lunch pauze, beperkte rondleiding mogelijk bij de telescoop.
13.30 uur: Presentatie door Harke PA0HRK: EME SSPA’s voor 23 en 3 cm.
15.00 uur: Theepauze en onderling QSO.
15.30 uur: Presentatie door Conrad PA5Y: De bouw van een multiband Tropo en EME station.
17.00 uur: Sluiting van de weak signal dag.

Aan het einde van de dag is er nog gelegenheid om gezamenlijk een diner bij de plaatselijke chinees te gebruiken (wel op eigen rekening).

DKARS hoopt op een grote opkomst en naast een interessante dag ook een stimulans te geven aan de weak signal activiteit op VHF-UHF-SHF. Tijdens de dag is er koffie en thee beschikbaar en ook een verzorgde lunch. Deelnemers moeten daarvoor wel een kleine bijdrage betalen can circa 10 euro per persoon. Eventuele sponsors zijn hartelijk welkom voor een donatie.

Aanmelden voor deelname is zoals gebruikelijk bij ASTRON nodig, belangstellenden kunnen zich uiterlijk tot 1 oktober aanmelden. Dat kan door een mail te sturen aan pa0ehg@amsat.org, iedere aanmelding wordt binnen korte termijn bevestigd. Als u met de auto komt moet u ook in verband met betreden van het terrein van Astron ook het kenteken van uw auto doorgeven.