Opheffing DKARS en oprichting DARU

In augustus 2018 is in het DKARS magazine gepubliceerd: Het DKARS-bestuur heeft geconcludeerd dat de afgelopen jaren buitengewoon voorspoedig zijn verlopen en realiseert zich dat dit alleen maar mogelijk is geweest door de steun van alle radioamateurs die zich met DKARS verbonden hebben. Een groep van enthousiaste mensen die blijft groeien. Ook een groep mensen die meestal positief kritisch is en regelmatig het bestuur van ideeën voorziet. Het fundament dat de afgelopen jaren gebouwd is mag gezond genoemd worden. Dat was voor het bestuur reden om na te denken over de volgende stap.

Vanaf dat moment is een grote groep enthousiaste mede-amateurs gestart om de volgende stap te realiseren: Het oprichten van een Vereniging die de plaats inneemt van de Stichting. De Stichting heeft de afgelopen 5 jaar succesvol in een behoefte voorzien en biedt de vereniging een “vliegende start”. Daarom is de Stichting per 15 Juni 2019 jl. ontbonden en heeft haar activiteiten gestopt. De Vereniging heeft daarmee alle ruimte die nodig is om haar doelstellingen te realiseren.

De naam van de nieuwe vereniging wordt: Dutch Amateur Radio Union (DARU). De statuten zijn bijna klaar. De doelstellingen zijn dezelfde als van de voormalige stichting DKARS. Er is een eerste oprichtingsbestuur bestaande uit vier personen, waarbij Jan (PA3FXB) tijdelijk de voorzittershamer ter hand neemt. Jan is geen onbekende en de drijvende kracht achter Bureau Antenne Ondersteuning Nederland (BOAN). Ook is Jan voorzitter van de afdeling Kanaalstreek van de VERON en in 2012 uitgeroepen tot ‘Amateur van het jaar‘. De BOAN-activiteiten worden van DKARS overgeheveld naar DARU, omdat het ondersteunen van amateurs met plaatsingsproblemen van antennes één van de doelstellingen van de nieuwe vereniging is.

De overige leden van het bestuur bestaan uit Mike (PAØMKO) die tijdelijk vice-voorzitter is. Mike is op de HF-banden regelmatig te horen als DU1/PAØMKO vanuit de Filipijnen, maar geniet ook bekendheid van activiteiten als Kids Day en de JOTA. Het secretariaat wordt bemand door Harry (PE1CHQ). Willem (PA3KYH) zal het penningmeesterschap op zich nemen.  Wim is oprichter van de website IWAB waar online gratis opleidingen tot Novice en Full amateur gegeven worden.

Kortom DARU staat helemaal in de startblokken. Aanmelden als lid kan via het tijdelijke e-mailadres: 2019daru@gmail.com. Het bestuur laat daarbij weten dat donateurs van DKARS niet automatisch lid zijn van DARU. Zij dienen zichzelf dus opnieuw aan te melden. De contributie is vastgesteld op slechts 15 euro per jaar. Daarmee is DARU de goedkoopste belangenbehartiger en vereniging voor radiozendamateurs in Nederland.

Uiteraard is er binnen de Vereniging plaats voor enthousiaste en positief ingestelde mede-amateurs om met elkaar te bouwen aan onze doelstellingen. De allerbelangrijkste daarvan is dat DARU streeft naar één Nederlandse vereniging voor radiozendamateurs die actief opkomt voor de belangen van de radiozendamateur.

31 antwoorden
 1. PE9DX
  PE9DX zegt:

  Prima actie, alhoewel de basis nog wat aan de magere kant is, heb ik me wel als lid aangemeld. Dit ivm de onvrede al jaren met het VERON beleid.

 2. Hans
  Hans zegt:

  Eén Nederlandse vereniging voor radiozendamateurs… geweldig! Net zoals één Nederlandse politieke partij, één Nederlandse omroepvereniging, één Nederlandse voetbalclub voor alle voetballiefhebbers, één krant (of opinieblad) voor wie kan lezen, één kerk die weet hoe het écht zit met dat ene ware geloof voor alle gelovigen, één supermarkt met één soort aardappels voor iedereen. Net als in de echte wereld leidt dit luchtkasteel eerder tot diversificatie (ander woord voor versnippering) in plaats van tot bundeling, maar het biedt in ieder geval ruimere keuzemogelijkheden. Op zich niet eens zo’n slechte zaak.

  • PD9RCT
   PD9RCT zegt:

   Ach we zijn goed op weg. Er is al een cordon sanitair tegen alle verenigingen die niet veron of vrza heten. De rest mag gewoonweg niet bij bijv het amateuroveleg met het AT zijn zonder een lijst aan eisen waar het aantal leden er geen van is.

   • PJ
    PJ zegt:

    Ik gok zomaar dat ‘Hans’ een oudgediende is van een van de bestaande verenigingen is…

    • Berend
     Berend zegt:

     Ik heb het nog een keer gelezen. Hans gelooft echt dat 1 vereniging goed zou zijn voor de hobby. In Noord Korea werkt dat ook goed. Man man man.

     • Randy
      Randy zegt:

      Het kan goed werken. Maar je kunt nooit iedereen tevreden houden. In Nederland zijn we inmiddels in een situatie belandt, waarbij de grootste vereniging voor radiozendamateurs de minderheid van diezelfde groep vertegenwoordigd. Het draagvlak ontbreekt. Ik ben benieuwd of DARU hier wel een positieve bijdrage aan weet te leveren. De tijd zal dat leren.

     • PD9RCT
      PD9RCT zegt:

      Het zou mooi wezen als er een overkoepelend iets kwam wat zich totaal niet met enige besluitvorming zou bemoeien maar alleen de verenigingen om de tafel met elkaar kreeg en dat stroomlijnde. De veron heeft tegenwoordig gewoon teveel over de hobby te zeggen terwijl de meeste in de hobby het niet eens zijn met hun beleid. Iets waar iedereen automatisch bij ingeschreven werd als hobbyist maar wat alleen tussen het AT en de verenigingen staat. En evt ook zou helpen de mensen die niet bij een vereniging willen toch een stem te geven bij bijv een herijking. Als je begrijpt wat ik bedoel.

     • Randy
      Randy zegt:

      @PD9RCT: Kijk eens naar runder-tisch-amateurfunk.de. Wat jij beschreven staat bestaat bij onze Oosterburen.

 3. PD1ZON
  PD1ZON zegt:

  Wegens de tentoongespreide houding van de VERON (met name sommige functionarissen) afgelopen jaren wordt ik zeer zeker ook lid van de nieuwe vereniging.

 4. PD0MBZ
  PD0MBZ zegt:

  DARU is het gevolg van de irritante en elitaire houding van met name de Veron,nu nog de grootste maar niet lang meer!!.En bij het volgende Amateur Overleg zit de DARU aan tafel!

 5. pd1ash
  pd1ash zegt:

  Hoe gaat de eventuele afhandeling van QSL service met deze DARU als de VRZA en VERON geen leden meer heeft, en iedereen bij deze DARU aangesloten zit.

  • PE9DX
   PE9DX zegt:

   Ik denk dat dit één van de eerste punten is waar DARU zich sterk voor zou moeten maken. Indien zij iets kunnen regelen waarin qsl afhandeling voor leden is gewaarborgd het ledenaantal snel gaat stijgen. En waarom zou dat niet kunnen? VERON / VRZA hebben zeker geen alleenrecht bij de mensen die in Arnhem nu de kaarten voor de zendamateur afwikkelen. Interessant lijkt het me om daar eens een gesprek mee aan te gaan om te zien wat de mogelijkheden zijn, en dan dit buiten de beide andere verenigingen om. Maar het DARU bestuur is slim genoeg en daar wordt zeker ook actie in ondernomen.

   • Marco
    Marco zegt:

    Dit kan niet want de mensen in Arnhem zijn in dienst van de Veron/VRZA dus als je met hun baas wilt praten kom je bij de vereniging uit:

    Het bureau staat onder toezicht van het:
    Hoofdbestuur van de VERON
    Bestuur van de VRZA
    Deze verenigingen worden vertegenwoordigd door een DQB commissie
    bestaande uit:
    a) een lid van de VERON, benoemd door het hoofdbestuur.
    b) een lid van de VRZA, benoemd door het bestuur.

    bron: https://www.veron.nl/wp-content/uploads/2018/09/ReglementDQB.pdf

    • pd9rct
     pd9rct zegt:

     dus nog iemand erbij van de DARU en je bent klaar. maar nee alles moet moeilijk want oeh de veron en de vrza kunnen toch niet zomaar iemand erbij laten…. dan 10 jaar geruzie en weer 10 jaar de hobby verder naar de klote.

 6. Jan Hoek
  Jan Hoek zegt:

  Van de oorspronkelijke doelen van dkars is niet zo veel terecht gekomen wel is een verdere versnippering, polarisatie en in een kwaad daglicht stellen van vrijwilligers van veron en vrza. In de nieuw op te richten ‘vereniging’ zie ik nog maar 4 namen terugkomen. De rest is blijkbaar al afgehaakt omdat het oorspronkelijke dkars plan mislukt is. Weg donatie geld haha
  Bij het amateur overleg meepraten kan als je een achterban vertegenwoordigd, maar dan moet er wel een achterban zijn. Als daru ongeveer even groot wordt als de VRZA en dus ongeveer 1000 Nederlandse leden verzameld, misschien dat ze dan een kans maken. Maar zonder eigen clubblad, clubavonden en qsl service zal dat heel erg moeilijk worden. Alleen een lage contributie is daar niet genoeg voor.

  • PJ
   PJ zegt:

   Meneer Hoek. Hoeveel decennia heeft u als oud-bestuurder in het VERON HB gezeten voor u gewipt werd door een VR besluit? Het zou U goed doen reflectie op uzelf toe te passen en wijs de mond te houden.

   • Juul Geleick
    Juul Geleick zegt:

    @ PJ. Wie zegt nu dat Jan Hoek DE Jan Hoek is?
    Misschien wel iemand die de zelfde naam heeft of zich deze “aanmeet?”

    Beetje primaire reactie, misschien is ook nog wel een “PJ”……………

  • Berend
   Berend zegt:

   ik ben niet voor de daru maar wie de fuck beslist dat er 1000 nederlandse leden moeten zijn voordat je je mond open mag doen aan de tafel? met een max van 13000 zendamateurs waar de helft sowieso geen lid meer is van een vereniging vraag je dus dat een nieuwe vereniging minimaal 15% van de resterende zendamateurs verleid om lid te worden? KIJK FF NAAR DAT PERCENTAGE. 1000 man betekend nu 15% van 6500 of minimaal 7,5% van alle amateurs. vindt je dat niet erg veel voordat een vereniging mee mag praten?

 7. Gé
  zegt:

  Ik zie de ontwikkelingen met belangstelling tegemoet. Op dit moment is het voor mij te vroeg om te besluiten of ik, naast mijn VRZA en VERON-lidmaatschap, ook lid wil worden van D.A.R.U.

  Bij de VRZA en VERON weet ik dat:
  – ik periodiek een publicatie ontvang
  – ik terecht kan op afdelingsavonden bij mij in de regio met relevante lezingen
  – ik gebruik kan maken van de QSL service
  – beide verenigingen actief opkomen voor mijn belangen bij de overheid
  – de VERON pro-actief en met impact (zo heb ik recent nog mogen ervaren) gemeentes benaderen als zij beleid proberen in te voeren dat in het nadeel van zendamateurs is
  – actief bezig zijn de overheid en installateurs wijzen op ondeugdelijke en storende installaties en middelen (zonnepanelen, led-lampen, …)
  – activiteiten organiseren, zoals radiovlooienmarkten, pinksterkampen en vossenjachten.

  Van D.A.R.U weet ik op dit moment alleen dat ik 15 euro mag betalen om lid te zijn, zonder dat ik weet wat daar tegenover staat. Eerst dus maar eens wachten op duidelijkheid vanuit D.A.R.U., waarbij ik met warme belangstelling uitkijk naar de financiële start situatie. Voor zover ik na kan gaan (en wat de verschillende bestuursleden ook altijd hebben aangegeven) zal Dkars niet al te veel kosten hebben gemaakt de afgelopen jaren. Met de stelling dat er zoveel donateurs zijn, moet die pot dus wel goed gevuld zijn en D.A.R.U. dus een lekker startkapitaal meekrijgen.

 8. Paul, PA7WN
  Paul, PA7WN zegt:

  Ik houd mij verre van alle gekonkel bij verenigingen, waar men ongewild weleens wat geruchten over hoort, maar ik blijf het van de gekke vinden dat een klein k***e landje als Nederland maar liefst 3 amateurverenigingen kent, die elkaar bovendien de tent uitvechten. Natuurlijk is het leuk als je als amateur de keuze hebt bij welk clubje je wilt aansluiten. Dat is overigens prima te realiseren door simpelweg te kiezen voor welk clubgebouw je op welke avond bezoekt. Daar hoeft geen label boven te hangen. Maar van veel groter belang is dat de amateur-vertegenwoordigingen met elkaar optrekken om op te komen voor de belangen van de groep. Het is al zo’n ontzettend klein groepje en het gewicht van de commerciële belangen die ons vaak bedreigen is al zo hoog. Als je als groep dan nog versplinterd raakt in 3 verschillende verenigingen ….

  • Berend
   Berend zegt:

   ik ben nog nooit naar een clubgebouw geweest omdat die simpelweg niet in de buurt is. en de labels die bij de lokale verenigingen gedragen worden op de avonden zijn ook het probleem niet. het is het bestuur van de 2 “grote” verenigingen die het probleem zijn. en er zijn meer verenigingen dan deze 3 trouwens. en de mensen die niet bij deze verengingen gaan doen dat allemaal met een reden. versplintering komt door de onwil van de besturen om te luisteren naar de leden en te moderniseren. ik ben zelf 39 jaar oud en voel me bijv totaal niet vertegenwoordigd door de lijken bij de veron. die lijken beslissen nu buiten mijn stem om over wat ik met mijn N licentie zou kunnen de volgende jaren. er is ook totaal niet geprobeerd de niet leden instemming te geven hierin. als ik al ooit lid had willen worden van de veron is dat door dit elitaire gelul voor eeuwig onmogelijk gemaakt. als ik ooit een stem uit kan brengen die schade toebrengt of zelf de opheffing van de veron kan veroorzaken dan doe ik dat. de veron zit nog vast in de jaren 70 en het bestuur was toen al met pensioen. de veron en de vrza houden de deur dicht en verkloten de hobby. en de meeste zendamateurs zijn dus liever geen lid dan dat ze die idioterie sponseren.

   • Thom
    Thom zegt:

    Juist niet!

    Zit jij vandaag de dag nog te wachten op (nog) meer email? Waarom zouden honderden tijdschriften nog steeds op papier uitkomen denk je? Zie je het voor je, de Donald Duck als pdf….?

    Een magazine leest toch niet lekker vanaf je smartphonescherm? Ik ontvang bijv. RAZzies, ontving DKARS-magazine, maar ik moet zeggen dat ik er nauwelijks plezier aan beleef. Heel veel meer dan snel doorheen scrollen doe ik niet… De Electron van de VERON daarentegen vind ik wél leuk, gewoon om een stapel weg te lezen tijdens vakantie.

    Nope, papier blijft voorlopig nog wel even…

     • Thom
      Thom zegt:

      Zou kunnen, maar ik lees m’n mail niet op een PC, maar alles komt binnen op m’n telefoon.

     • Thom
      Thom zegt:

      Overigens is 30 kantjes (dubbelzijdig) printen per Electron ook wel weer wat gek. En dan ook nog de Razzies printen…

      Nee, sorry. Die opmerking vind ik een beetje een dooddoener.

 9. John
  John zegt:

  Een bestuur met twee bestuursleden? Wel erg karig, maar ik geef het een kans.

Reacties zijn gesloten.