Duitsers krijgen tijdelijk toegang tot 70 MHz

Duitse-flagDuitse zendamateurs krijgen weer tijdelijke toegang tot de 4-meter band. Dat meldt DARC op haar website. Per direct mogen zendamateurs het spectrum tussen 70.150 tot 70.180 MHz gebruiken met een maximaal vermogen van 25 Watt ERP, mits horizontaal gepolariseerd.

Het doel was om in navolging van een experiment vorig jaar weer toegang te krijgen tot deze band om experimenten te doen tijdens het Sporadic-E seizoen. Dat lijkt gelukt. De toestemming geldt tot en met 31 augustus a.s.

In Duitsland wordt een deel van de 6-meter band en vrijwel de gehele 4-meter band gebruikt door BOS-diensten, voornamelijk defensie. Toegang is enkel mogelijk na melding bij toezichthouder Bundesnetzagentur, uitsluitend horizontaal gepolariseerd en met een beperkt vermogen. Zendamateurs die een uitzending verzorgen moeten daarbij ook nog eens telefonisch bereikbaar zijn en in geval van een storingsmelding de uitzending per direct staken.

6 antwoorden
 1. Elinek
  Elinek zegt:

  Zullen ze niet echt blij van worden denk ik in Duitsland. 25 Watt ERP horizontaal, dat is een wattje of 4 in een gemiddelde richtantenne voor 70 MHz. Wat fijn toch dat Europa zo één is!

 2. Danny
  Danny zegt:

  Volgens mij heb je het omgedraaid. 25w in een horizontaal gepolariseerde yagi is 100w t.o.v. een rondstralende vertical….In de vergelijking maakt horizontaal of vertikaal niet zo veel uit.

 3. Piet
  Piet zegt:

  ERP, dus inderdaad met de antennegain meegerekend, en niet het PEP vermogen.

 4. PD0MV
  PD0MV zegt:

  Nou nou wat een mieren nxxkers , 70.150 tm 70.180 dat is 30 Hz , dat is in vergelijking met de 500 Hz in een aantal EU lidstaten waaronder NL niks.
  Idd vreemd dat het niet geharmoniseerd is. Maar zoals ook op 6m ipv 4m zijn er landen die het militair heilig vinden en dat het alleen voor militaire doeleinden gebruikt mag worden. Maar wel vreemd datmen maar een x aantal maanden de band mag gebruiken op een bandbreedte van 30hz ik weet niet de modulatie diepte cq frequentie zwaai. Maar goed fijn dat Europa zo eensgezind is………maar niet heus………….

Reacties zijn gesloten.