DVB-T doet intrede bij ATV

DVB-T_logoDVB-T is de techniek achter Digitenne, dat door KPN al meer dan 10 jaar in gebruik is voor de verspreiding van digitale TV-signalen via aardse netwerken. DBV-T maakt gebruik van COFDM modulatie en is erg robuust. Steeds meer zendamateurs beginnen ook met het testen van deze modulatie dat een goede opvolger kan zijn om gebruikt te worden op de 70cm band, waar nu nog analoge AM-signalen gebruikt worden voor ATV, vaak tot ergernis van overige amateurs in de buurt die in SSB of via satellieten werken.

Een digitaal DVB signaal voor zendamateurs in de 70cm band heeft een bandbreedte van slechts 2 MHz en gebruikt 16QAM modulatie om 2048 carriers aan signaal over te brengen met elk 8 bits aan informatie. Dit is ruim voldoende voor een TV-signaal waarbij er ook nog ruimte is voor FEC, ofwel Forward Error Correction. Mochten delen van de datastream niet overkomen, kan alsnog een goed beeld uit de ontvanger gehaald worden, in tegenstelling tot analoge verzending waarbij er ruis zal optreden.

16CAM modulatie

16CAM modulatie

Zenders zijn sinds kort in kant en klare vorm te koop en qua formaat niet veel anders dan een DVB-T stick zoals vrijwel iedere zendamateur heeft liggen als RTLStick. Deze zenders kunnen op zowel 70cm alsook de 23cm band gebruikt worden, al is DVB-S gebruikelijker op de laatste band en al ruim 10 jaar in gebruik bij veel ATV-repeaters. De output van de stick ligt op 0 dBm, dus er moet zelf nog een filter en eindversterker gebouwd worden. De HiDes module vormt echter wel de basis van dit digitale ATV-station en is verkrijgbaar vanaf circa $200.-. Ook Ebay staat inmiddels vol met dit type modulatoren.

In Oostenrijk en Duitsland voeren verschillende groepen zendamateurs al ruim een jaar tests uit met deze nieuwe hardware. Ook is de eerste repeater al uitgerust met extra DVB-T poort in de 70cm band. Het is afwachten tot zendamateurs in Nederland en België ook van start gaan met testen. Deze techniek zou een zeer goede opvolger zijn van de huidige analoge AM-zenders die veelal door Novices gebruikt wordt om toch ATV te kunnen bedrijven.

Welke ATV-repeater zal als eerste met een DVB-T ingang (en uitgang) komen in Nederland of Vlaanderen?

8 antwoorden
  1. Rene Stevens
    Rene Stevens zegt:

    Het wordt eens tijd dat ze dit gaan proberen. Is iets duurder dan de DVB-S variant, maar wel vele malen beter. Ik gebruik het zelfs op 10 GHz waar het vele malen stabieler werkt dan de DVB-S variant. Nadeel is wel dat je minder vermogen hebt, maar de ontvanger is daar integen gevoeliger. (Zorg dat de schouders een dB of 35 a 40 weg zijn, heb je een leuke zender.)

    • Rob
      Rob zegt:

      Dat is een 3x duurder standalone model van dezelfde fabrikant. Die gaat uit van HDMI/CVBS en degenene die boven in dit artikel genoemd werd die moet een stream hebben die je zelf op de PC maakt.

Reacties zijn gesloten.