‘Novice herijking’ gepubliceerd in de Staatscourant

Vandaag is in de Staatscourant een gewijzigde versie van de ‘Regeling gebruik van frequentieruimte met meldingsplicht 2015’ gepubliceerd. De grootste wijziging is de zogenoemde ‘Novice her-ijking’ die nu verwerkt is. Novices krijgen ook toegang tot het spectrum tussen 7,000 en 7,050 alsook 7,100 en 7,200 MHz. De gehele 40-meterband dus. Het bovenste stuk van de 20-meter band (14,250-14,350 MHz) blijft verboden gebied. Ook mag een Novice registratiehouder voortaal met 100 Watt PEP vermogen uitzenden in plaats van de 25 Watt PEP die nu nog geldt.

Een andere wijziging is de leeftijdseis die geschrapt is. Voorheen moest je tenminste 12 jaar zijn voor een Novice registratie en 14 jaar voor een Full registratie. Daarover schrijft de Staatssecretaris: “Uit evaluaties (…) is gebleken dat de wens bestaat om op vroegere leeftijd te kunnen beginnen met het examen. Dit komt voornamelijk voor in gezinssituaties (…). In deze doelgroep is deze kennisoverdracht van belang voor het voortbestaan van de radiozendamateurs. Ter bevordering van de interesse in techniek, het doen van experimenten als radiozendamateur en de kennisoverdracht is daarom de wens uitgesproken door vertegenwoordigers van de doelgroep om geen minimumleeftijd meer te stellen voor het doen van een examen voor radiozendamateurs. Aan deze wens wordt uitvoering gegeven.”

Ook is het artikel aangepast waardoor een gedeeld remote station niet meer toegestaan is. Dit is een beperking voor zendamateurs die gezamenlijk een (contest)station op afstand bedienen om eventuele (ver)storing in (woon)wijken te voorkomen. Voortaan mag alleen de eigenaar van het remote station deze nog gebruiken en bedienen.

Využijte umělou inteligenci pro efektivní obchodování s kryptoměnami na Neoprofit AI a zlepšete své výsledky.

DARU laat weten dat “we hebben geconstateerd dat de toewijzing van de 20-meterband niet correct is opgenomen in de gepubliceerde regeling in de Staatscourant. In de publicatie staat 14.00 – 14.25 Mhz. Dat zou volgens ons 14.00 – 14.35 Mhz moeten zijn. Agentschap Telecom heeft dit inmiddels bevestigd. Er zou sprake zijn van een typefout”

De wijzigingen gaan een dag na publicatie in. Dus om middernacht.

13 antwoorden
 1. Ron PD0NUD
  Ron PD0NUD zegt:

  Dus alweer geen 20 meter. Dat was door het AT WEL voorgehouden aan de verenigingen. Dat de 40 meter vrijkomt voor N is een goede en fijne zaak. En de 100 Watt net zo.
  Maar die beperking op de 20 meterband snap ik niet zo goed….. in de uitleg in de Staatscourant staat het volgende:

  De banden die nu worden verruimd voor de Novice radiozendamateurs waren in het Nationaal Frequentieplan al (of ook) aangewezen voor radiozendamateurs, met als verdeelmechanisme ‘zonder vergunning, onder voorwaarden met meldingsplicht’. Bovendien stonden deze in bijlage 1 al vermeld onder de categorie Full. Met de wijziging worden de betreffende banden in die zin verruimd, dat radiozendamateurs met een Novice registratie ook gebruik kunnen maken van de gehele beschikbare (dezelfde) banden.

  Kennelijk geldt het gedeelte: dat radiozendamateurs met een Novice registratie ook gebruik kunnen maken van de gehele beschikbare (dezelfde) banden, niet voor de 20 meter band……… En er wordt gesproken over banden…. meervoud dus. Maar het is maar 1 BAND.

  73,s Ron PD0NUD

   • Ron PA1RMY
    Ron PA1RMY zegt:

    Dat zou een vervelend foutje zijn, dan. Want zoals het in de Staatscourant wordt gepubliceerd, kan niet onder het mom van een typefout worden gewijzigd.

 2. Ron PA1RMY
  Ron PA1RMY zegt:

  En ook bijzonder: voortaan is phone toegestaan op 30 meter. In het grootste deel van de wereld is in het bandplan voor 30 meter alleen data en CW beschreven.

 3. Mike DD4MK
  Mike DD4MK zegt:

  Een typefoutje in de Staatscourant is zeer slordig en de Novicen kunnen formeel gezien nog niet op het hogere segment van de 20 meter uitkomen. De staatscourant is het enige middel van de regering om besluiten bekend te geven en op het moment van publicatie gaan deze in. Een nieuwe publicatie is in dit geval noodzakelijk en de ingangsdatum wordt daardoor wederom vertraagd

  • Rick
   Rick zegt:

   De ingangsdatum verandert niet, die is vannacht.

   Er staat ook verderop in de tekst : De banden die nu worden verruimd voor de Novice radiozendamateurs waren in het Nationaal Frequentieplan al (of ook) aangewezen voor radiozendamateurs, met als verdeelmechanisme ‘zonder vergunning, onder voorwaarden met meldingsplicht’. Bovendien stonden deze in bijlage 1 al vermeld onder de categorie Full. Met de wijziging worden de betreffende banden in die zin verruimd, dat radiozendamateurs met een Novice registratie ook gebruik kunnen maken van de gehele beschikbare (dezelfde) banden.

 4. Willem
  Willem zegt:

  In de brief van het agentschap telecom staat duidelijkk : Het vrijgeven van de gehele 20 mtr amateurband.

 5. Michiel
  Michiel zegt:

  Typefout is het inderdaad..formeel klopt het wat Mike schrijft maar erop handhaven doen ze toch niet, dus gewoon zenden

 6. Mike DD4MK
  Mike DD4MK zegt:

  Ja Willem dat is zo maar, Agentschap Telecom adviseert aan de regering en de regering neemt dan een wettelijk en rechtsgeldig besluit en bekrachtigt dit door publicatie in de Staatscourant. Hoe lullig het ook klinkt, de novicen zullen nog moeten wachten totdat het juiste besluit word gepubliceerd in de Staatscourant.

  • Rick
   Rick zegt:

   Volgens mij overruled de tekst iets verderop in de publicatie dat wel.
   De rest van de wijzigingen gaan in ieder geval gewoon in vannacht.

  • John
   John zegt:

   Toch zegt AT zelf dat het om een typefout gaat. In het beleid is echter geen fout gemaakt en de amateurverenigingen melden dat het gebruik van de gehele 20m amateurband morgen toegestaan is naast de gehele 40m amateurband. De 10m amateurband was al in zijn geheel toegewezen aan de Novice. Ik zou mij kunnen indenken dan de overheid nu niet nog eens de amateurwereld langer wil laten wachten tot deze typefout gecorrigeerd is……………dat kan toch niet waar zijn?!

 7. Boudewijn
  Boudewijn zegt:

  Zeer verheugd dat eindelijk na 95 jaar de minimum leeftijd voor een amateur licentie/registratie is verdwenen in Nederland!
  Deze hobby begint vaak op zeer jonge leeftijd en ik vond het altijd zeer onterecht dat men wel examen kon doen beneden de minimum leeftijd in Nederland maar niet gelijk de eigen call kon krijgen als beloning.

Reacties zijn gesloten.