Eindhoven bereidt zich voor op HAMNET

eindhovenDe eerste concrete stappen voor de realisatie van een HAMNET link naar Eindhoven zijn gezet. In de antennemast van PI2EHV en PI6EHN zijn afgelopen week door Gerard (PAØGRI) en Arno (PE1RDP) alvast twee schotels gemonteerd.

Eén schotel heeft een hele kleine openingshoek en veel gain, en staat gericht op ‘s-Hertogenbosch. De HAMNET werkgroep in Eindhoven hoopt dat er in ‘s-Hertogenbosch snel een HAMNET hub wordt gerealiseerd met een soortgelijke schotel richting Eindhoven.

In een later stadium, als de systemen in de Gerbrandytoren weer geplaatst zijn, zal deze link doorgetrokken kunnen worden naar IJsselstein. De tweede schotel met een openingshoek van 90° zal tijdelijk dienst doen ten behoeve van een lokale opstraalverbinding. Zodra er een stabiele straalverbinding via ‘s-Hertogenbosch naar IJsselstein is gerealiseerd zal deze schotel als lokaal accespoint dienst gaan doen.

Ook in Best wordt er geanticipeerd op de komst van HAMNET. Het straalpad van Eindhoven richting ‘s-Hertogenbosch loopt exact over Best, wat de mogelijkheid biedt daar een lokaal acces point in te richten. In Best verschijnen de eerste schotels dan ook al in de antennemasten.

HAMNET in de regio Eindhoven wordt geïnitieerd door de Heinrich Hertz Stichting, de beheerder van de repeaters PI2EHV en PI6EHN. Eind vorig jaar werden lokale amateurs warm gemaakt om te experimenteren op de 5 GHz band tijdens een lezing bij de lokale VERON-afdeling. Omdat HAMNET licentievrij volgens de ISM voorwaarden kan werken, kunnen ook Novice amateurs meedoen.

Meer informatie over de activiteiten in Eindhoven is te vinden op de website van de Heinrich Hertz Stichting alsook op de landelijke HAMNET website.