Regels PACC-contest gewijzigd

pacc-contest-logoDit weekend vindt de PACC contest plaats. Vele clubstations pakken groots uit en proberen ook dit jaar weer een plek te krijgen in de top 3 met als doel de score van vorig jaar te verbeteren in het klassement waar ze meedoen.

En dat gaat door de gewijzigde regels ook lukken. DXCC’s tellen nu dubbel per band. CW en SSB worden afzonderlijk berekend. Het aantal multipliers is dus verdubbeld en daarmee kan de totale score flink omhoog gebracht worden.

De condities zijn dit jaar behoorlijk matig, vooral de hoge A(bsorbsie) index van 10 is een punt van zorgen. Het aantal zonnevlekken (SN) staat op 68. Niet bijster hoog voor goede openingen boven de 20 MHz.

Meer informatie: https://pacc.veron.nl.

11 antwoorden
 1. Peter
  Peter zegt:

  Naar mijn mening is dit niet erg eerlijk tegenover de groepen die geen cwérs (genoeg) kunnen krijgen.

  • PA0 nog wat.
   PA0 nog wat. zegt:

   Je zou het ook kunnen zien als een stimulans om cw te leren.
   Zonder CW is het net CB…

   • pd1wes
    pd1wes zegt:

    Eigenlijk zouden ze ook digimodes moeten toestaan als multiplier. Dan is het meteen wat moderner en is het ook geen ‘cb’ 🙂 Kunnen we het helemaal automatiseren 😀

    • PH4X
     PH4X zegt:

     Maak er gewoon iedereen werkt iedereen van. Het aantal DX deelnemers is substantieel laag. De flow zit er – zeker in de nachten – niet in. Vele van die stations verkiezen de WPX-RTTY boven PACC. Mijn inziens terecht, want wie zit er nu op een Nederlands station te wachten. We staan op de 15e plek in de ‘Most wanted DXCC list’. Van onderen wel te verstaan…

     • roelandjansen
      roelandjansen zegt:

      mee eens., Ik ben wel eens geconfronteerd met specifieke DXCC die mij niet wilden werken omdat het niet in de contest viel. Ik weet dan — ik heb ze gewerkt, maar ja, voelt toch niet echt als een logged QSO.

      Lijkt me in ieder geval leuker ook, all works all.

   • Arie van Rijsbergen
    Arie van Rijsbergen zegt:

    Ik weet niet wat je bedoeld maar ik hier op de 2 meter en 70 Cm een heleboel geklets als over de CB. volgens mij is de hamradio gemaakt om te communiceren en niet om mensen zonder technische knobbel uit te sluiten.
    Want op 2 meter is geen fluit te doen die band moeten ze maar toewijzen als een soort betaald Freenet gebruik.
    met uitzondering van het gedeelte tussen 145.550 en 145.800 en het gedeelte tussen 144.500 en 145.200. met een max vermogen van 5 watt.
    kan je eens gezellig in de buurt een babbeltje maken.
    Wel moet het station inspee een zogenaamde vergunning voor gebruik (de € 31,00 per jaar) gewoon betalen.
    kan het op 2 meter toch een keer gezellig worden.

    Groetjes Arie PA9109

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Dat probleem speelt dan voor alle groepen, dus daarmee is het speelveld weer eerlijk. En wees eerlijk, CW in de contest… ‘seinen’ doe je met F1-F4, opnemen met CW-skimmer en ook zonder een letter CW te kunnen kun je in dat klassement (assisted) meedoen. Middelen en mogelijkheden genoeg.

Reacties zijn gesloten.