HAMNET link Eindhoven – Den Bosch

hamnet-schotelAfgelopen week is de HAMNET link tussen Eindhoven en Den Bosch actief geworden over een traject van ruim 28 kilometer. Dat laat de Heinrich Hertz stichting weten. Dit is de eerste link over grote afstand in Zuid-Nederland. Wanneer HAMNET in de Gerbrandytoren terug is, zal de volgende stap gemaakt kunnen worden.

Het tot stand brengen van deze link heeft wat voeten in de aarde gehad. Theoretisch zou zou de afstand van zo’n 30 Km qua zichtlijn en link budget overbrugbaar moeten zijn. Maar om dat dan praktisch ook te realiseren is nog iets anders.

Het team in Eindhoven heeft enkele maanden geleden in de mast van de repeaters PI2EHV en PI6EHN een schotel geplaatst en richting ‘s-Hertogenbosch gericht en daarmee een “lokroep” gerealiseerd. Het team in ‘s-Hertogenbosch heeft deze roep snel opgepakt en is op zoek gegaan naar een geschikte locatie. Het is ze gelukt om een locatie te vinden die hoog genoeg is, én een zichtlijn met Eindhoven biedt, de mast van de APRS digipeaters PI1SHB in Rosmalen bleek daarvoor geschikt.

De schotel is geplaatst en uitgericht op Eindhoven. Er bleken vervolgens meerdere pogingen nodig te zijn om de verbinding daadwerkelijk tot stand te brengen. Naast het verzekeren van vrij zicht, en het goed uitrichten, bleek dat ook aan Eindhovense zijde nog een aanpassing in de configuratie moest worden doorgevoerd, maar daarna stond de verbinding! De status is inmiddels ook zichtbaar op de HAMNET kaart.

De teams zijn zeker nog even bezig met verdere optimalisatie, maar de link is er, en de signaal-ruis verhouding is beter dan 30 dBm! Dat biedt nog enige reserve voor regenachtige dagen…

Meer informatie: hamnet.nl of de Heinrich Hertz website.

3 antwoorden
 1. Rob
  Rob zegt:

  De signaal-ruis verhouding is uiteraard in dB, niet in dBm!
  Deze klopt goed met de berekeningen die vooraf gemaakt waren voor de signaalsterkte.
  De invloed van regen is niet zo heel erg groot op 6cm (enkele dB op deze afstand).

 2. PD0MNO Gerard
  PD0MNO Gerard zegt:

  ja in Gouda staan de antennes ook al een paar maanden klaar voor hamnet

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Even geduld Gerard. Je bent vaak genoeg boven in de Gerbrandytoren geweest om te weten wat er allemaal verhuist moet worden en welke lengte aan coax hier bij komt kijken. Los van de financiën. Er wordt hard gewerkt om alles weer terug te krijgen, inclusief de HAMNET accesspoints.
   Als het weer meespeelt, zullen in Hilversum ook snel antennes komen. De spullen daarvoor liggen al klaar.

Reacties zijn gesloten.