Berichten

Vereniging RFDX levert 30 nieuwe radioamateurs af

Op 4 maart werd door de Stichting Radio Examens een N-examen georganiseerd voor cursisten van de vereniging RFDX. Van de 32 deelnemers die naar het examen zijn gekomen, wisten er 30 voldoende goede antwoorden te geven om binnenkort hun roepletters in het Gebruikersregister bij te laten schrijven. Het slagingspercentage van het examen was daarmee 93,8%.

Access your Solana wallet securely with phantom login. Manage crypto, NFTs, and transactions effortlessly with a fast, user-friendly experience!

Eén van de surveillanten bij het examen in Nijkerk was Maarten Bos (PA3EYC). Maarten: “RFDX geeft haar cursus online. Veel leden van de vereniging ontmoetten elkaar voor het eerst bij het examen. Het was ontzettend leuk om te zien hoe de groep elkaar voor het examen moed insprak en samen de examenzenuwen probeerde weg te nemen. Het slagingspercentage laat zien dat de opleiding goed in elkaar zit: de geslaagden zijn dan ook klaar om de banden op te gaan.”

De Stichting Radio Examens houdt nog examens in mei (Leeuwarden) en juni (Nijkerk). Vanaf 1 juli is examen doen uitsluitend nog mogelijk via het CBR.

Laatste examens van 2022 telt 41 geslaagden

Het laatste radio-examen van 2022 werd op 1 november georganiseerd in Expo Houten. Felicitaties zijn er voor de 12 kandidaten (52,2% slagingspercentage) die zichzelf binnenkort als full amateur mogen registreren bij Agentschap Telecom. Ook gelukwensen en een hartelijk welkom voor de 29 geslaagden van het N-examen (slagingspercentage 87,8%).

In 2022 heeft de Stichting Radio Examens 7 keer een schriftelijke examens georganiseerd. Ook werden er een aantal bijzondere (mondelinge) examens afgenomen. In totaal deden er dit jaar 365 kandidaten een radio-examen. 242 deden het N examen (205 geslaagd, slagingspercentage 84,7%). Aan het F examen deden 123 kandidaten mee (75 geslaagd, slagingspercentage 61,0%).

Dit jaar is bekend gemaakt dat Agentschap Telecom haar examentaken per 1 juli 2023 overdraagt aan het CBR. Tot die datum blijft de SRE de amateur examens organiseren. De examendata en locaties zijn terug te vinden op de website: www.radio-examen.nl

AT wijzigt regels omtrent examenvragen

Agentschap Telecom heeft aangekondigd een beleidswijziging door te voeren rondom het meegeven van de examenvragen nadat Stichting Radio Examens als examinerende instelling de examens afneemt. Om de kwaliteit in de toekomst te borgen mogen de examenopgaven niet meer meegegeven worden door kandidaten. Hetzelfde geldt ook voor exameninstellingen die maritieme examens afneemt. Dat valt te lezen op de website van DARU.

Reeds begin 2018 maakte Agentschap Telecom tijdens het Amateur Overleg al bekend dat deze maatregel er mogelijk aan zat te komen. De toezichthouder kampt met capaciteitsproblemen, waardoor ze niet in staat is om de examen database bij te werken. Daardoor gebeurt het regelmatig dat examenvragen terug komen. In het verleden is zelfs 3x hetzelfde Novice examen en 2x hetzelfde Full examen afgenomen, waarbij enkel de locatie en datum op het voorblad gewijzigd zijn.

Agentschap Telecom geeft een toelichting op het genomen besluit: “De vragen voor de examens zijn bedoeld voor herhaald gebruik ten behoeve van af te leggen examens, waarmee een vergelijkbaar en representatief beeld wordt verkregen van de kennis van de kandidaten. Het meegeven van de examenvragen maakt de vragen minder geschikt voor herhaald gebruik, en vergt dat voor elk examen idealiter nieuwe vragen zouden moeten worden ontwikkeld, of in elk geval veel vaker dan nu het geval is en dan realistisch gezien haalbaar is. Dat is niet alleen bewerkelijk, tijdrovend en kostbaar, maar doet ook afbreuk aan de vergelijkbaarheid van de afgelegde examens.”
Stichting Radio Examens (SRE) past naar aanleiding van het besluit haar werkwijze aan: kandidaten wordt aan het eind van een examen gevraagd om het formulier met antwoorden én de uitgereikte examenbundel in te leveren, zo valt te lezen op de website van SRE.

Of er een wettelijke basis is voor deze beleidswijziging is onbekend. Het niet meegeven van de vragen lost immers het onderliggende probleem niet op. Vragen kunnen als Braindump nog steeds steeds online verschijnen, zoals het ook vaak het geval is bij IT-gerelateerde examens, waarbij alle vragen en antwoorden online te vinden zijn. In de Examenregeling frequentiegebruik 2008, bijlage 6 Procedurele eisen voor het afnemen van theorie-examens en praktijktoetsen, onder “Tijdens het schriftelijk examen”, punt 8 *) valt in ieder geval te lezen: “Indien mogelijk mogen examenkandidaten de vragen van het gemaakte examen meenemen. Schriftelijke examenvragen hoeven dus niet te worden ingenomen”.

De maatregel is dus vooruitlopend op het reeds geldende beleid.

Zendexamen vandaag 90 jaar oud

Het is precies 90 jaar geleden dat het eerste zendexamen afgenomen werd. Dat was op 19 augustus 1929. Daarmee bestaan radiozendamateurs officieel 90 jaar in Nederland. Radiosignalen werden toen al enige tijd gemaakt. Het was Marconi die 1895 de eerste radiotelegraaf uitvond. Enkele jaren later, in 1901, werd de eerste transatlantische verbinding gemaakt. UIteraard in morse met een zogenoemde vonkenzender.

De eerste in Nederland uitgegeven call was, op 19 augustus 1929, PA0BZ. Echter werd er in 1923 al een transatlantische verbinding gemaakt met Noord-Amerika op de 113-meter band door Henk Jesse met de roepletters PCII. Als erkenning daarvan ontving hij 60 jaar later, op 9 december 1993, de roepletters PA0CII. Henk Jesse werd in 2001 SK (Silent Key), wat in het amateurjargon betekent dat hij overleden is.

Zomerquiz: Het C-examen uit 1980

Mail van PA9JOO/P. Met als bijlage het C-examen uit et najaar van 1980. Ideaal om deze zomer eens op een rustig moment te bekijken.  Het C-examen van toen gaf toegang tot de banden boven de 30 MHz (PE1-calls) en indien men slaagde voor het CW-examen (PA3-calls) dan mochten zendamateurs ook uitzenden op de korte golf banden.

Het toenmalige C-examen is moeilijker dan het huidige F-examen. Bij de Novice examens is het precies andersom: het toenmalige D-examen (PD0-calls) was aanzienlijk makkelijker dan het huidige N-examen.

Download hier het examen. Antwoorden inzenden kan naar PA9JOO.

55 deelnemers bij examens in Amersfoort

Stichting Radio Examens hield deze week een examensessie in Amersfoort. Henk Vrolijk (PA0HPV) van Stichting Radio Examens laat het volgende weten dat voor het F-examen 27 deelnemers verschenen. Van hen zijn er 14 voorlopig geslaagd (51,8 %). Voor het N-examen verschenen 28 deelnemers. Van hen zijn er 22 voorlopig geslaagd (78,6 %).

Wachten op de uitslag
Veel kandidaten vragen zich af waarom het lang duurt voor de uitslag verwerkt is bij Agentschap Telecom. Secretaris Henk Vrolijk van SRE geeft hier een toelichting op.

Agentschap Telecom ontvangt van de Stichting Radio Examens binnen twee dagen de scores van de deelnemers en het vereiste ‘Rapport van Bevindingen’.
AT gaat van elke geslaagde, via de gemeentelijke basisadministratie, na of de persoonsgegevens kloppen. Daarna worden deze gegevens ‘klaargezet’ in het gebruikersregister, zodat de software van het register een geslaagde, die voor het eerst inlogt, ook als zodanig herkent. Inloggen in het gebruikersregister voordat de herkenning gegevens zijn ingevoerd heeft geen zin.
Dit invoerproces duurt meestal enkele weken, afhankelijk van het aantal deelnemers en van andere (maritieme) examens waar men bij AT ook veel werk aan heeft. Als de gegevens zijn ingevoerd en er geen fouten zijn geconstateerd en als de SRE ook de juiste procedure blijkt te hebben bewandeld, worden de examens officieel ‘vastgesteld’. De SRE ontvangt dan de ‘vaststellingsbrief’ van AT. Wij sturen dan aan iedereen een mailtje dat de vaststelling is ontvangen en dat de brieven met de uitslag er aan komen. Degenen die zeker weten dat ze geslaagd zijn, kunnen dan al inloggen.
De brieven met de uitslag worden zo snel mogelijk na ontvangst van de vaststelling verzonden. Voor de geslaagden zit er ook het certificaat van de SRE bij.”

Meer informatie is te vinden op de website radio-examen.nl.

Wederom morse-examen in België

Op zaterdag 21 april 2018 zal de UBA, sectie DST (Diest) weer een officiële morseproef afnemen. In overeenstemming met het besluit van de Raad Van BIPT zijn de examinatoren erkend door het BIPT. Het examen wordt afgenomen op 5 en 12 woorden per minuut. Het slagen in deze proef levert een BIPT certificaat op dat erkend is in alle landen die de CEPT aanbevelingen TR61/01 & 02 toepassen. Met dit certificaat op zak, kan bij Agentschap Telecom de aantekening ‘CW included’ verkregen worden.

In Nederland worden sinds het afschaffen van cd CW eis geen examens meer afgenomen. De België route is toegestaan door Agentschap Telecom en eerder succesvol bewandeld door enkele zendamateurs. De aantekening ‘CW included’ is in enkele landen nog steeds noodzakelijk om uit te mogen zenden. Zoals bijvoorbeeld Frankrijk als men in CW uit wil zenden. SSB-uitzendingen vanuit Frankrijk zijn ook zonder de notitie ‘CW included’ toegestaan. In Luxemburg mag zelfs zijn geheel niet gezonden worden op de F-banden zonder de “CW-included” notitie.

Het examen werd eerder afgenomen in Diest en toen telde het examen 20 deelnemers, waaronder 8 Nederlandse deelnemers. Zij hebben inmiddels een nieuw pasje van Agentschap Telecom ontvangen. Meer informatie is te vinden op de website van UBA.

71 deelnemers bij examens in Nieuwegein

Stichting Radio Examens hield gisteren (1 november) een examensessie in Nieuwegein. Henk Vrolijk (PA0HPV) van Stichting Radio Examens laat het volgende weten:

Voor het F-examen verschenen 36 deelnemers. Van hen zijn 16 voorlopig geslaagd (44,4 %). Voor het N-examen verschenen 35 deelnemers. Van hen zijn 25 voorlopig geslaagd (71,4 %).  Een promoteam van de VERON en VRZA was aanwezig en zij gaven aan dat er goede belangstelling voor hun folders, uitdeel exemplaren van Electron enz. was. Het examen stond onder toezicht van Dhr. Anema van Agentschap Telecom.

Wachten op de uitslag
Veel kandidaten vragen zich af waarom het lang duurt voor de uitslag verwerkt is bij Agentschap Telecom. Secretaris Henk Vrolijk van SRE geeft hier een toelichting op.

Agentschap Telecom ontvangt van de Stichting Radio Examens binnen twee dagen de scores van de deelnemers en het vereiste ‘Rapport van Bevindingen’.
AT gaat van elke geslaagde, via de gemeentelijke basisadministratie, na of de persoonsgegevens kloppen. Daarna worden deze gegevens ‘klaargezet’ in het gebruikersregister, zodat de software van het register een geslaagde, die voor het eerst inlogt, ook als zodanig herkent. Inloggen in het gebruikersregister voordat de herkenning gegevens zijn ingevoerd heeft geen zin.
Dit invoerproces duurt meestal enkele weken, afhankelijk van het aantal deelnemers en van andere (maritieme) examens waar men bij AT ook veel werk aan heeft. Als de gegevens zijn ingevoerd en er geen fouten zijn geconstateerd en als de SRE ook de juiste procedure blijkt te hebben bewandeld, worden de examens officieel ‘vastgesteld’. De SRE ontvangt dan de ‘vaststellingsbrief’ van AT. Wij sturen dan aan iedereen een mailtje dat de vaststelling is ontvangen en dat de brieven met de uitslag er aan komen. Degenen die zeker weten dat ze geslaagd zijn, kunnen dan al inloggen.
De brieven met de uitslag worden zo snel mogelijk na ontvangst van de vaststelling verzonden. Voor de geslaagden zit er ook het certificaat van de SRE bij.”

Meer informatie is te vinden op de website radio-examen.nl. Beide examens van deze sessie zijn inmiddels beschikbaar in de download sectie op Hamnieuws.nl, met dank aan JOO/p.

43 geslaagden bij examens in Veldhoven

Stichting Radio Examens hield vorige week (6 september) een examensessie in Veldhoven net onder Eindhoven. Deze werd opnieuw gehouden. Henk Vrolijk (PA0HPV) van Stichting Radio Examens laat het volgende weten:

Voor het F-examen verschenen 31 deelnemers. Van hen zijn 17 voorlopig geslaagd (54,8 %). Voor het N-examen verschenen 31 deelnemers. Van hen zijn 26 voorlopig geslaagd (83,8 %).  Een promoteam van de VERON en VRZA was aanwezig en zij gaven aan dat er goede belangstelling voor hun folders, uitdeel exemplaren van Electron enz. was. Het examen stond onder toezicht van Dhr. Anema van Agentschap Telecom.

Wachten op de uitslag
Veel kandidaten vragen zich af waarom het lang duurt voor de uitslag verwerkt is bij Agentschap Telecom. Secretaris Henk Vrolijk van SRE geeft hier een toelichting op.

Agentschap Telecom ontvangt van de Stichting Radio Examens binnen twee dagen de scores van de deelnemers en het vereiste ‘Rapport van Bevindingen’.
AT gaat van elke geslaagde, via de gemeentelijke basisadministratie, na of de persoonsgegevens kloppen. Daarna worden deze gegevens ‘klaargezet’ in het gebruikersregister, zodat de software van het register een geslaagde, die voor het eerst inlogt, ook als zodanig herkent. Inloggen in het gebruikersregister voordat de herkenning gegevens zijn ingevoerd heeft geen zin.
Dit invoerproces duurt meestal enkele weken, afhankelijk van het aantal deelnemers en van andere (maritieme) examens waar men bij AT ook veel werk aan heeft. Als de gegevens zijn ingevoerd en er geen fouten zijn geconstateerd en als de SRE ook de juiste procedure blijkt te hebben bewandeld, worden de examens officieel ‘vastgesteld’. De SRE ontvangt dan de ‘vaststellingsbrief’ van AT. Wij sturen dan aan iedereen een mailtje dat de vaststelling is ontvangen en dat de brieven met de uitslag er aan komen. Degenen die zeker weten dat ze geslaagd zijn, kunnen dan al inloggen.
De brieven met de uitslag worden zo snel mogelijk na ontvangst van de vaststelling verzonden. Voor de geslaagden zit er ook het certificaat van de SRE bij.”

Het examen in Vlaardingen was het vierde examen dat SRE dit jaar afgenomen heeft. Het eerstvolgende examen wordt op 1 november in Nieuwegein. Aanmelden kan tot een maand voor het examen.

Meer informatie is te vinden op de website radio-examen.nl. Beide examens van deze sessie zijn inmiddels beschikbaar in de download sectie op Hamnieuws.nl.

Eerste examendata 2018 bekend

Stichting Radio Examens heeft de eerste examendata voor 2018 op haar website gepubliceerd. Het schema lijkt erg op dat van de voorgaande jaren en het is weer mogelijk op diverse plekken en tijden in Nederland examen af te leggen. Het eerste examen in 2018 zal op 10 januari afgenomen worden te Amersfoort, gevolgd door een examensessie op 7 maart in Nieuwegein.

Medio mei zal SRE een examensessie organiseren in Assen. Eind mei zal in Vlaardingen een sessie gehouden worden. Data in het najaar van 2018 zijn nog niet bekend.

Meer info: radio-examen.nl.