HAMNET op de 70-centimeter band

In Oostenrijk worden momenteel modules ontwikkeld om HAMNET op de 70cm amateurband mogelijk te maken. Daardoor is er geen Line-of-Sight meer nodig, zoals nu op de 5 GHz band wel een must is. Een nadeel is dat er minder bandbreedte aanwezig is en de snelheden daardoor lager liggen. Maar nog steeds ruim voldoende voor een datanetwerk.

De ontwikkelaars beogen snelheden van ongeveer 400 kbit per seconde te halen bij 200 kHz bandbreedte. Daarmee is de snelheid gelijk aan de 1e UMTS-netwerken. Er wordt gewerkt aan een 100 mWatt USB-dongle en een 2 Watt basis zender. Omdat de meeste functionaliteit in software zit is daardoor geen dure hardware noodzakelijk.

In Nederland is de maximaal beschikbare vergunde bandbreedte 50 kHz. Omdat dit in Oostenrijk 20 kHz is is aan te nemen dat de ontwikkelaars rekening houden met mogelijkheden om beperkte bandbreedte te gebruiken. Meer informatie zal gedurende het project beschikbaar komen op de website HDR70.com.

6 antwoorden
 1. Chris
  Chris zegt:

  Ongetwijfeld heeft iedereen het voorstel voor 2 MHz bandbreedte voor de komende IARU vergadering al gezien?
  “LA17_C5_28 OeVSV – 2 MHz bandwidth for LTE400 and CDMA high speed data networks on 433 MHz”.
  Waar dan die 2 MHz vandaan moet komen is niet duidelijk…

 2. Sjef
  Sjef zegt:

  Leuk voor P2P verbindingen, maar ook al zou een BT mogelijk zijn, het heeft weinig nut. Wanneer er meerdere gebruikers op hetzelfde moment verbinding zouden maken, dan stort de snelheid geheel in.

Reacties zijn gesloten.