HyEndFed breidt assortiment uit

hyendlogoDe HyEnd-company, het bedrijf van Rob (PA3EKE) en Ron (PA3RK), hebben onlangs hun assortiment behoorlijk uitgebreid. De HyEnd-companie is begonnen in 2009 met de bouw van eindgevoede antenne voor de 40, 20 en 10-meter band.

Later is hier de 5-bands versie bijgekomen die ook werkte op de 80- en 15-meter band, gevolgd door enkelbands QRO-versies die een vermogen van meer dan 2 kiloWatt aan konden. Eind vorig jaar zijn zaken echter in een stroomversnelling gekomen. De makers van de HyEndFed antenne zijn dealer geworden van W2IHY producten en leveren nu ook power-modules en filters voor VHF-banden.

Daarnaast zijn ze zelf begonnen om de HyEndFed antenne via officiele dealers weg te zetten. Onder deze dealers grote namen als Hamshop.nl en Wimo.de, waardoor de distributie buiten Nederland ook beter op gang komt. Hamnieuws zocht contact met Rob en Ron om hen enkele vragen voor te leggen.

De eerste versies van de HyEndFed zullen ongetwijfeld voor eigen gebruik gemaakt zijn. Experimenteren is echter een groot deel van onze hobby. Hoe is het idee ontstaan om de antennes commercieel te gaan verkopen?

Rob: Dat klopt als een bus De behoefte is ontstaan tijden de vakanties. Ik zocht iets eenvoudigers dan een dipool. Immers een dipool is nogal een gedoe om om te hangen. Ideaal zou zijn een enkel draadje met een het begin een voedingspunt. Uiteindelijk naar zeer veel experimenten een vergeten ontwerp ontdekt. Namelijk een halve golflengte draad aanpassen met een LC kring. Dit was de ideale antenne voor de vakantie zeker in combinatie met een telescopische mast.

Binnen een paar minuten QRV en met enorm goede signalen. Bij deze antenne zocht ik een setje en toen heb ik Ron leren kennen. Hij had namelijk een ft-817 te koop via 2dehands. Van het één kwam het ander en we hebben toen samen de antenne’s verder ontwikkeld. Toen we ze gebruikte tijdens een velddag van de radioclub in Almere hadden we een Pileup on air en aan ons campingtafeltje. Een groot aantal amateurs wilde ook zo een antenne. Toen zijn we ze mond op mond gaan verkopen. En later door omstandigheden had ik wat meer tijd en heb er een website omheen gemaakt. Toen is het balletje gaan rollen.

De eerste 10 antennes zijn verkocht. Dat werden er 25, 50 en 100. Hebben jullie er zelf ooit rekening mee gehouden dat de antenne zo populair kon worden?

Van het begin af aan hadden we al het idee dat we een gat in de markt hadden ontdekt.

Het succes van de HyEndFed werd snel opgepikt in Nederland. Overal zie je doe-het-zelf kits verschijnen alsook concullega’s die antennes onder soortgelijke naam verkopen. Plagiaat of vereerd?

Vereerd omdat veel mensen er plezier aan beleven. Ook aan het proberen het zelf na te bouwen in de privé sfeer. Plagiaat van concullegas die proberen mee te liften op onze naam.

In 2013 werd de webshop uitgebreid met een Line Isolator. Wat kan het en heb ik er een nodig?

Dit is en mantelstroomfilter. Niet nodig voor de resonante monoband HyEndFed™ antenne’s en multiband antennes.. Bij de niet resonate en veel gebruikte 1:9 UnUn antenne’s maakt een line isolator een groot verschil. Het zorgt ervoor dat storing opgepikt door de coax wodt onderdrukt. Bij een 1:9 UnUn maakt de coax deel uit van het active deel van de antenne Met de line isolator isoleer je als het ware het active. Hierdoor een veel rustiger ontvangst en minder inspraak.

HyEndFed heeft een netwerk van dealers, sinds dit jaar ook over de grens. Hoe nu verder?

Het wordt nu zaak om te zorgen dat we alle orders goed kunnen verwerken. Dus onze focus ligt het komende half jaar om de productie efficiënter te maken..

3 antwoorden
  1. Anne Mak
    Anne Mak zegt:

    Ik heb een 5 bander HyEndfed amtenne en een line isolator. Ik heb door dat ding wel veel minder QRM vooral op 40 en 80 meter en hoor ook veel meer op 160 meter. Dat spul werkt als een speer.

  2. Evert
    Evert zegt:

    Ik werk nu een jaar of 5 met een HyEnd-fed multibander antenne van Rob en het blijft bij alle weersomstandigheden prima werken ! Een aanrader. Evert PH0EB

Reacties zijn gesloten.