IC-9700 Firmware v1.10 beschikbaar

Icom heeft een firmware update uitgebracht voor de IC-9700 VHF/UHF zendontvanger. Deze versie moet een aantal zaken oplossen die door sommige amateurs als problematisch ervaren werden. Bijvoorbeeld een erg kleine frequentie drift, hoewel deze zeer ruim binnen de specificaties viel. Een nieuwe feature is at de 10 MHz referentie ingang nu gebruikt kan worden zoals verwacht: voor permanente synchronisatie van de interne oscillator in plaats van enkel voor kalibratie toepassingen. Wijzigingen zijn:

Changes from Version 1.06

 • “Sync to REF IN” function is added for the reference frequency adjustment.
 • “UDP Hole Punch” function is added to the DV Gateway function.
 • “Home CH Beep” function is added.
 • An indication showing Shifted Digital Twin PBT is added in the filter icon. SCAN key action is changed.
 • A file format to save the settings readable with older version firmware is added.
 • The CI-V commands 25 and 26 work correctly.

Ook de bijbehorende programmeersoftware CS-9700, die gratis te downloaden is, is voorzien van een nieuwe versie om met het nieuwe file-format overweg te kunnen. Beide updates kunnen op de website van Icom Japan gedownload worden.

2 antwoorden
 1. Dennis Franssen
  Dennis Franssen zegt:

  Waar haalt u uit dat deze firmware iets aan de frequentie instabiliteit veranderd?

  • Randy
   Randy zegt:

   De interne VCOXO had heel iets last van schommelingen doordat de eindtrap warmte produceerde en de interne blower weer airflow, ondanks dat deze in een soort van piepschuim behuizing zit. Daardoor was er een frequentieverloop. Voor normaal gebruik niet merkbaar en (zeer ruim) binnen alle specificaties, maar voor mensen die tot het uiterste gaan met weak-signal modes via de maan soms nét even teveel.

   De IC-9700 heeft een ’10 MHz ref input’, en je zou verwachten dat wanneer je hier een (aan GPS gedisciplineerd signaal) aanbiedt, deze gebruikt wordt om de interne VCOXO te locken. Dit was echter niet het geval: de ingang kon enkel vor (eenmalige) kalibraties gebruik worden. Deze software versie lost dat op. De 10 MHz ingang kan nu gebruikt worden om je VCOXO permanent te locken aan een externe tijdbasis. Her frequentieverloop is nu zeer minimaal en nauwkeurig: 1 Hz op 144 MHz, 4 Hz op 1296 MHz, zo laten eerste tests zien.

Reacties zijn gesloten.