Inhoudsopgave Electron juni 2015

Electron-06-15-LR-1Rond de 28e van de maand verschijnt de Electron weer op de deurmat van de Veron leden. Deze maand heeft de redactie weer diverse onderwerpen samengesteld.

Op de Electron voorpagina
Op pagina 246 e.v. vindt u een verslag van de gecombineerde VHF- en Satellietdag. (Foto van Arno Bollen PE1RDP)

De ombouw van een Baofeng UV-3R tot vossenjachtzender voor 2m en 70cm
Je ziet hem overal te koop voor weinig, de Baofeng UV-3R. Hans Bos PA0JBG en Dick Fijlstra PA0DFN beschrijven de ombouw van deze Chinese portofoon tot een echte AM-gemoduleerde ARDF-zender voor 2m en 70cm.

EZB faze-exciter voor 80 en 20 meter
Dit artikel van Klaas Spaargaren PA0KSB verscheen in Electron van april 1965. Dit is het vijfde artikel van een serie oude artikelen die we in 2015 opnieuw publiceren.

Struikelblokken bij de zendexamens (11)
Bij deze uitgebreide bespreking van twee gelijkrichtschakelingen uit de examens komen heel wat zaken kijken die ook handig zijn om te weten als je zelf een voeding wilt maken met diodes uit de junkbox. Een artikel van Henk Vrolijk PA0HPV.

Meetbrugdisplay
Handige verwerking van de meetsignalen uit HF-bruggen kan heel nuttige informatie opleveren. Een artikel van Olof Bosma PA0ZOZ.

En verder…

  • 76ste vergadering van de VERON VerenigingsRaad
  • HB roept leden op storingen te melden bij AT en EMC-EMF Commissie
  • Veiligheid in de shack
  • Het ladingmetertje van PA0ZOZ
  • Gouden Speld voor Free Abbing PE1DUG en Dick van den Berg PA2DTA
  • HAM Radio 2015 Friedrichshafen
  • C21EU Nauru
  • De nieuwe rubriek: Nieuwe spullen
2 antwoorden
  1. paul
    paul zegt:

    “HB roept leden op storingen te melden bij AT en EMC-EMF Commissie”

    Men roept in Groningen al enige tijd dat het aantal storingsklachten zo laag is, blijkbaar omdat dit een steekhoudend argument zou zijn om niet te hoeven handhaven.

    Veron volgt daarom nu met diverse oproepen om storingen meer “officleel” als klacht te melden om wederom serieus te worden genomen in het AO.

    Je zou dit ook kunnen omdraaien; peil onder je leden hoeveel RZA’s last hebben van (toenemende) storing en meldt dit getal terug aan AT als tegenargument.

    Ik vernam dat uit het ruisniveau-onderzoek al redelijk ernstige berichten komen waarbij veelal ITU “business” ruisniveaus gehaald worden waar je dat niet zou verwachten.

    Wellicht dienen radiozendamateurs die hun ruisniveau “sluipend” hebben zien stijgen nooit een officiele klacht in. Weet men eigenlijk nog wel wat een normaal ruisniveau is? Of gaat men ook hier af op de uitingen van AT dat je “enige” storing (niemand weet welk niveau) moet accepteren?

    Het hameren op strikt het aantal klachten is een mooi (maar vals) argument van AT.
    Ofcom UK heeft jarenlang *exact* hetzelfde draaiboek gehad om handhavingspressie af te zwakken.

    Gebaseerd op absolute aantallen klachten kun je het leeuwendeel van normering op alle gebied prima in de prullebak gooien. Hoe vaak heeft u in uw leven een klacht ingediend over de water- of luchtkwaliteit? Over stedelijk geluidsniveau? Is dat een argument om geen richtlijnen meer te handhaven?

    Uitstekend dat storing meer in kaart wordt gebracht, maar wees ook niet blind voor de “ruis” die AT uit verspreid.

  2. PDØMV
    PDØMV zegt:

    Ja melding doen wetende dat maatschappelijk belang zwaarder weegt dan het kunnen beoefenen van je hobby als zendgemachtigde, en met in je achterhoofd het risico dat het nadelige effecten ter weeg kan brengen en dat je als zendgemachtigde aan het kortste end trekt en dat je als consument gewoon zonder sacties zendgemachtigde mag storen, mits het niet de autoriteiten zelf treft want dan weet AT niet hoe snel ze erbij moeten zijn. Want zo is het wel. Dus ik snap heel goed dat menige amateur wel 2x of meer nadenkt om te overwegen melding te maken. Want voor je het weet staat je hobby op het spel.

Reacties zijn gesloten.