Inhoudsopgave Electron juli 2014

cover-juli-2014Rond de 28e van de maand verschijnt de Electron weer op de deurmat van de Veron leden. Deze maand heeft de redactie weer diverse onderwerpen samengesteld.

Bij de voorpagina
Dit jaar is de JOTA-JOTI op 17, 18 en 19 oktober! Tijdens dit weekend zoeken vele scouts weer contact met elkaar via de amateurradiozenders en het internet. Bij dit wereldwijde evenement is de hulp van zendamateurs enorm belangrijk!

Software Defined Radio: de andere kant van de interface
In deze aflevering gaat Jan van Katwijk in op het begrip ‘sample’ en wat we er zoal mee kunnen, en geeft hij een globaal overzicht van sommige aspecten van de SDR-J swradio.

Pico QRP en Energy Harvesting
De redactie van Electron be- schreef in 1975 een handgevoede QRP-telegrafiezender naar idee en ontwerp van Hans PA0HWE (nu ON4CDU).

Hans vertelt dat hij er wel degelijk de overkant van de straat mee haalde, maar het artikel kwam toch als aprilgrap in het aprilnummer terecht… Van 1 april-grap naar werkelijkheid, een artikel van Frits Ogg PA2LIA.

Eenvoudige spectrum monitor voor 10 GHz ATV
Wanneer je op de 10GHz-band naar een station gaat zoeken, heb je vaak het gevoel dat de richting of frequentie niet goed is en dat je daardoor altijd wat mist. Daarom leek het Peter Bakker PA0CDY handig daarvoor een spectrum monitor te bouwen.

En verder…
– KH8 DX-peditie American Samoa april 2014
– Gouden Speld voor Joop van Polen PE1BVZ en Ruurd IJkema PE1CQB
– Special Event station PA14SAIL
– Wat gebeurt er ’s nachts eigenlijk?
– Zelfbouwtentoonstelling op Dag voor de RadioAmateur
– 54ste Dag voor de RadioAmateur 2014