Een real-time overzicht van DX-verkeer op de VHF-band.

Komend weekend VHF-UHF-SHF contest

Komend weekend wordt weer de VERON VHF-en-hoger radio wedstrijd gehouden. Tegelijkertijd wordt in de landen om ons heen (en verder) ook de nationale VHF en hoger wedstrijden gehouden. Er zal dus weer voldoende activiteit zijn en het is een mooie gelegenheid om nieuwe (horizontaal gepolariseerde!) antennes uit te proberen.

Logboek
Iedereen wordt uitgenodigd om mee te doen. Ook al heb je een paar uur meegedaan en heb je een paar verbindingen gemaakt, het heeft altijd zin om je log in te sturen. Al was het maar om te laten zien hoeveel activiteit er was. Voor een verbinding worden uitgewisseld het RST rapport, een volgnummer te beginnen bij 001 en je QTH locator.

Tijden
De contest duurt van zaterdag 16.00 uur tot zondag 16.00 uur lokale tijd. Vanuit Engeland zal er extra activiteit zijn op de zondagmiddag, wanneer de RSGB backpackers contest op 144 MHz plaatsvindt. Met name in de eerste en de laatste uren zal er veel activiteit zijn, maar gezien de tropo condities kan er tot laat in de avond gewerkt worden.

Zendbeperkingen
Zoals het er nu naar uit ziet gelden er nog weinig zendbeperkingen op de 13cm band. Een actueel overzicht van geldende zendbeperkingen is onder het kopje ‘Zendbeperkingen’ op deze website te vinden. Zendamateurs moeten we rekening houden met een beperking die in de regio Den Haag (Scheveningen) geldt in verband met de Volvo Ocean Race.

3 antwoorden
 1. Hans, pd1ahm
  Hans, pd1ahm zegt:

  Ik ben qrv op 70 cm. Daar is het minder druk dan op 2 meter maar met een beetje tropo kan het daar soms ver gaan.

  Iedereen veel plezier en succes!

  73 Hans, pd1ahm.

 2. MPX
  MPX zegt:

  Beetje jammer dat “we” het tegenwoordig bijna alleen van contesten moeten hebben.
  Een paar dagen terug op 2 meter het baken op de Faroer eilanden gehoord.
  Nog redelijk hard ook met mijn bescheiden middelen, maar je hoort geen amateur verder.
  Ja een zooi Engelsen maar daar is de lol wel vanaf als je die op de porto binnen krijgt.

  • Hans, pd1ahm
   Hans, pd1ahm zegt:

   Het OY6BEC baken heb ik ook gehoord op 70 cm en er ook een opname van gemaakt. Dit was een twee weken daarvoor ook al hoorbaar. Maar helaas geen enkele om qrv vanaf het eiland. Toch een mooie 1422 km vanuit jo21wf.

   • MPX
    MPX zegt:

    Mooi he zo’n 726, ik heb de mijne al 30 jaar denk ik en pas weer eentje bijgekocht.
    Alles eruit, alleen 2 meter met CW filter voor de bakens.
    Heeft af en toe wat liefde nodig maar dan heb je ook wat 🙂

    • Hans. pd1ahm
     Hans. pd1ahm zegt:

     Ik ben blij dat ik eens iemand tref met dezelfde kijk op de radio’s. Mijn 847 is een werkpaard, maar niets kan bij mij tippen aan de oude FT-726. Het is zeker niet de beste radio, verre van dat, maar in mijn ogen wel een van de mooiste uit een geweldig tijdperk.

Reacties zijn gesloten.