DKARS komt met Dutch Kingdom Contest

dkars-logoEen groep amateurs in Nederland en in de verschillende landen en gemeentes van ons koninkrijk op de Antillen heeft een initiatiefgroep opgezet om uiteindelijk te komen tot een nieuwe amateurvereniging de Dutch Kingdom Amateur Radio Society (DKARS).

Het initiatief dat vooralsnog in de vorm van een stichting het leven gaat zien is opgezet op 26 juni en het eerste wapenfeit is het organiseren van een nieuwe contest, genaamd Dutch Kingdom Contest in juni 2015.

De nieuwe vereniging waarvoor zowel vanuit Nederland, inclusief haar Caribische gemeenten, als vanuit de andere landen binnen het koninkrijk steun bestaat, gaat uiteindelijk de belangen van alle  amateurs binnen het koninkrijk behartigen. Daarnaast zal vooral ook veel aandacht zijn voor het door middel van onze hobby onder de aandacht brengen en stimuleren van techniek bij jonge mensen aan beide zijden van de oceaan.

De mensen achter het initiatief van de DKARS zijn deels dezelfde mensen die achter de ludieke actie tijdens de PACC-contest van dit jaar zaten, waarbij vanaf de Nederlandse gemeente Bonaire ook aan de contest werd meegedaan. Het is de initiatiefnemers vooral een doorn in het oog dat vanuit het Europese deel van Nederland de Nederlandse gemeenten in het Caribisch gebied worden veronachtzaamd. Het is inderdaad opmerkelijk te noemen dat in weerwil van de realiteit de drie nieuwe Nederlandse gemeenten die sinds oktober 2010 deel uitmaken van Nederland overal geruisloos zijn geaccepteerd, terwijl binnen een deel van de amateurgemeenschap de nieuwe situatie niet geaccepteerd lijkt te worden. Behalve dat de nieuwe gemeentes bij de PACC-contest niet volwaardig mee mogen doen, steekt het daarbij vooral dat ondanks diverse pogingen om dat voor elkaar te krijgen, ook de belangen van de nieuwe gemeenten bij Agentschap Telecom tot nu toe niet worden behartigd, en dat het kennelijk niet mogelijk is in de Nederlandse gemeenten overzee een afdeling van de grootste vereniging op te richten. (De VRZA gaf eerder aan dat de drie overzeese gemeenten o.a. welkom waren bij de Locator Contest).

Ondanks dat er tot nu toe nog nauwelijks publiciteit aan het nieuwe initiatief gegeven is, blijkt er toch al redelijk wat belangstelling te zijn om zich bij het nieuwe initiatief aan te sluiten. Om die reden wordt er binnenkort een stichting opgezet om het een en ander ook een juridische grondslag te geven.

De verenigingen AARC (Aruba) en Verona ondersteunen het initiatief.

Dutch Kingdom Contest
Over een jaar wordt door de DKARS de eerste Dutch Kingdom Contest georganiseerd. De initiatiefgroep is momenteel bezig om het wedstrijdreglement voor de contest verder uit te werken. Binnenkort komen meer details daarover naar buiten. De bedoeling is om voor eind september met een meer definitief contestreglement te komen.

Wat nu al bekend is gemaakt.

Datum
De zaterdag en zondag van het eerste weekend van juni.

Duur
24 uur

Mode(s)
SSB en CW.

Banden
40, 20, 15, 10 en 6 meter.

Categorieën
Nederland, Caribisch Nederland en de rest van de wereld.

Secties
Single-op/multi-op mixed modes en een single op Novice sectie binnen PA.

QSO’s
Iedereen kan met iedereen werken

Multipliers
DXCC’s

Extra multipliers
De 6 DXCC’s binnen het Koninkrijk (PA, P4, PJ2, PJ4, PJ5/PJ6 en PJ7)

Voor discussie over de regels voor de nieuwe contest is een speciale Faceboekpagina aangemaakt: www.facebook.com/dkarscontest

Verder is er een mailinglijst, waarvoor je je kunt aanmelden via mail@dkars.nl

Website van de DKARS: www.dkars.nl

(1 juli, 01:00 tekst aangepast. Op verzoek van enkele VRZA-leden een zin over de rol van de VRZA toegevoegd.)

13 antwoorden
 1. PE9PE Rob
  PE9PE Rob zegt:

  Wat een onzin.
  Voor zowel dkars.nl als Facebook moet je eerst een account aanmaken anders kan je niets lezen.
  Ik wil graag eerst weten of het wel de moeite waard is om aan te melden bij dkars en voor Facebook, nee bedankt, zeker geen aanmelding.

 2. Rene
  Rene zegt:

  Inderdaad vreemd om een nieuw initiatief op slot te zetten. Forum kent zelfs geen gast account. Op deze manier bereik je niemand.

 3. Peter/PJ4NX/PA3CNX
  Peter/PJ4NX/PA3CNX zegt:

  Het initiatief staat zeker niet op slot vrienden!
  Maar jezelf bekend maken lijkt me bij dit soort serieuze zaken niet meer dan logisch.
  Op allerlei schreeuwers zitten we niet te wachten.
  Voor Hamnieuws moet je trouwens ook inloggen als je wilt reageren 🙂
  Inmiddels kan iedereen zonder in te loggen wel meelezen op het website forum(www.dkars.nl)

  73’s

  Peter de Graaf
  PJ4NX/PA3CNX

 4. pip
  pip zegt:

  alleen jammer dat het ‘Dutch Kingdom’ niet bestaat, ik denk dat de initiatiefnemers het ‘Kingdom of the Netherlands’ bedoelen. Misschien een beetje laat, maar ik zou de naam DKARS toch even serieus heroverwegen.

 5. PA0ETE
  PA0ETE zegt:

  Een huis in Amersfoort is vanzelf een Amersfoorts huis, waarbij Amersfoorts de bijvoeglijke vorm is van Amersfoort. De bijvoeglijke vorm van the Netherlands is in het Engels Dutch. Dat stamt ethymologisch vanuit hetzelfde woord waar ook “Duits” is voortgekomen. Onder de Amish in de VS wordt bijvoorbeeld ook nog steeds Dutch gesproken, wat een dialect van het Duits is. Maar op zich is Dutch Kingdom dus niet fout. Het is wel minder formeel, en het is niet de officiële benaming, maar daar kun je denk ik zonder al teveel porseleinscherven te veroorzaken wel gewoon voor kiezen. Taalkundig gesproken dan.

  • pip
   pip zegt:

   John, laten we het er maar over eens zijn dat we het hierover oneens zijn…. Overigens is het denk ik wel een goed initiatief, gezien de houding van de Veron ten aanzien van een groep Nederlanders die min of meer worden buitengesloten van de vereniging.

 6. Frank Waarsenburg
  Frank Waarsenburg zegt:

  Neee! Niet weer een vereniging. Zijn er twee net bezig een beetje samen te gaan werken, komt er een derde bij. En als eerste wapenfeit gaan ze een contest organiseren. Kennelijk het enige wat amateurs nog kunnen: met radiowedstrijdjes alle banden verzieken in het weekend, elke week weer. Typisch Nederlands ook: als we een probleem hebben, lossen we het probleem niet op, maar beginnen een nieuwe club. Straks hebben we net zoveel radioclubs als politieke partijen. Kunnen we gaan polderen om vervolgens niets voor elkaar te krijgen. Zo zonde van de energie en het spectrum dit.

 7. PA0ETE
  PA0ETE zegt:

  Nee stel je voor zeg, dat hier ook nog activiteit op de banden door ontstaat. 🙂

  En ‘net bezig’ is natuurlijk een ruim begrip. Toen ik voor het eerst in deze hobby geïnteresseerd raakte was er ook al sprake van een beginnende samenwerking tussen VERON en VRZA. Dat is nu 42 jaar geleden…

  Maar nu even serieus, heb je ook een mening over de achterliggende problematiek van dit alles?

Reacties zijn gesloten.