Koppeling tussen D-Star en DMR

digitaalEr is sinds enkele weken een koppeling tussen het D-Star en het DMR-netwerk. Deze wordt gerealiseerd bij de repeater PI1UTR. Reflectoren van beide systemen kunnen onderling met elkaar communiceren, waardoor een verbinding vanaf het D-star netwerk naar het DMR-netwerk, en andersom, mogelijk is.

Inmiddels zijn diverse amateurs al druk aan het experimenteren met de nieuwste digitale uitbreiding, die mogelijk is geworden door een aanpassing in de master software van het Hytera DMR-netwerk.

Wanneer een Hytera repeater gekoppeld wordt aan reflector 4504 en een D-Star repeater (of hotspot) aan reflector DCS007V dan is een verbinding tussen beide netwerken mogelijk. Op het Hytera DMR-netwerk zijn de gesprekken dan te horen op tijdslot 2, groep 9. De repeaters van Utrecht, Apeldoorn, Amsterdam en Drachten staan standaard gekoppeld op reflector 4504.

Binnen het DMR werkt de koppeling enkel in het netwerk van Hytera repeaters. Het Motorola MARC-netwerk heeft nog geen ondersteuning voor reflectoren.

Meer informatie is te vinden op de website ham-dmr.nl.

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.