NPO stopt met middengolf

AM-modulatieDe Nederlandse Publieke Omroep stopt over jaar met uitzenden op de middengolf. Dat meldt de website radio.nl. De omroep zegt hiertoe gedwongen te zijn door bezuinigingen. Momenteel vinden er nog uitzendingen plaats op 747 kHz (402-meter band) vanuit Zeewolde in Flevoland en 1251 kHz (240-meter band) in Hulsberg, Zuid-Limburg). Daarmee lijkt een eind te komen aan een lange geschiedenis in de Nederlandse radiowereld.

De NPO hoopt 1,2 miljoen euro te besparen door het stoppen met het uitzenden op de middengolf. Het grootste deel van deze kosten bestaan uit stroom: de zenders slurpen jaarlijks 3 miljoen kiloWattuur aan energie. Als alternatief moeten luisteraars naar FM of DAB overstappen. Volgens eigen zeggen zijn er maandelijks nog circa 200.000 luisteraars die afstemmen op Radio 5 via de middengolf.

AM werd in de jaren ’70 massaal ingeruild door FM toen hier de netwerken voor bouwden. Zendamateurs hebben AM nog een tijd langer gebruikt, veel mensen herinneren zich de 6 ‘D kanalen’ nog wel op de 2-meter band vlak na de overgang naar FM, in de tijd dat iedereen nog in AM werkte en alle antennes horizontaal gepolariseerd waren. Ruim 10 jaar deden de eerste repeaters zijn intrede in Nederland.

Wellicht is het einde van de AM-uitzendingen een leuke gelegenheid voor een groep zendamateurs om een Special Event station in de lucht te brengen op de middengolf zoals bijvoorbeeld de 630-meter band (CW) of 160-meter band vanuit de huidige locaties, zodat we een leuke QSL-kaart als aandenken overhouden aan een lange tijd van publieke radio op de middengolf.

8 antwoorden
 1. Guillaume Klaaysen
  Guillaume Klaaysen zegt:

  Ik luister in de vakantie na zonsondergang naar MW. Wel jammer dat sat. radio TV sinds deze zomer ook niet meer zonder abonnement te ontvangen is 🙁 Dan maar naar BBC worldservice.

 2. Adriaan
  Adriaan zegt:

  Groot Nieuws Radio zend nog steeds uit op 1008 KHz, Op gelijke locatie waarop 747 KHz gekoppeld wordt uitgezonden via twee masten. De kans is groot dat ze 747 KHz in de verkoop doen. Uitzetten van deze zenders is nog lang niet het geval. Mede ook door de constructie van de koppeling van deze twee zenders.t is nooit anders geweest.

  73, PE2K

 3. Rob
  Rob zegt:

  De belangstellenden voor middengolfzenders staan niet in de rij…
  Die religieuze stations hebben ook voortdurend geldnood, iedere keer regelen ze nog weer iemand
  die ze wat geld geeft maar dat houdt ook een keer op. Frekwenties zijn al zo vaak geveild en de enigen
  die ze willen hebben zijn hobbyisten en slimme zakenlui die denken via die weg iets anders te pakken te
  kunnen krijgen. Echt uitzenden daar is geen droog brood aan te verdienen omdat het gigantisch veel
  kost en er niemand meer naar luistert.

 4. RW de Vries
  RW de Vries zegt:

  Jammer voor iedere Nederlandse vrachtwagenchauffeur en schipper, AM was tot ver buiten NL te horen en na het stoppen van de wereldomroep was dit nog de enige radioband met Nederland. De DAB+ “oplossing” die gegeven wordt houdt bij de grenzen op. Bedankt NOS voor de zoveelste bezuiniging zonder aan de luisteraars te denken.

 5. Pep
  Pep zegt:

  Ja, denken doen we tegenwoordig met de portemonnee i.p.v. het botte brein!

Reacties zijn gesloten.