Nieuwe locatie voor PI6ALK

13cm_grid-antenneHet Alkmaarse ATV relais zal verplaatst worden. Er is een nieuwe locatie beschikbaar gekomen bovenin een GSM mast in Noord-Scharwoude. De beheerders hebben twee periodes van zendbeperkingen aangegrepen om het relais te verhuizen naar de nieuwe locatie.

De eerste tests met ontvangst van veraf gelegen ATV stations in de 10 GHz band laten een grote vooruitgang zien. Dit omdat de oude locatie door de jaren heen steeds meer omringd werd door hoogbouw. De oude antenne had een beperkte hoogte van circa 20 meter. In de nieuwe opstelling is dit ruim verdubbeld.

PI6ALK_mastPI6ALK zendt uit op 2352 MHz en ontvangt op 1252 MHz in analoge FM/DSB. De history van de repeater is indrukwekkend. Opgericht in 1993 zorgde deze repeater voor veel actieve amateurs in de hogere banden. PI6ALK heeft ook een tijd op een lege transponder uitgezonden via de Eutelsat en was daarmee door heel Europa te zien. Amateurs hebben zelf de uplink verzorgd met een prime-focus schotel van bijna 4 meter doorsnee en een vermogen van 20 Watt in de 14 GHz band.

Veel zendamateurs die betrokken waren bij deze repeater hebben ook aan de wieg gestaan van het blad Repeater dat met hulp van CCH-Media door enkele zendamateurs uitgegeven werd, omdat de bladen van de landelijke verenigingen destijds niet konden voorzien in de behoefte van ATV’ers. Het blad is uitgegeven tussen 1997 en 2002 en alle edities zijn nog steeds online te bekijken op de website van uitgever CCH-Media.

Meer informatie over PI6ALK is te vinden op de website pi6alk.com.

2 antwoorden

Reacties zijn gesloten.