Opnieuw morse-examen in België

Op zaterdag 22 april 2017 zal de UBA, sectie DST (Diest) weer een officiële morseproef afnemen. In overeenstemming met het besluit van de Raad Van BIPT zijn de examinatoren erkend door het BIPT. Het examen wordt afgenomen op 5 en 12 woorden per minuut.
Het slagen in deze proef levert een BIPT certificaat op dat erkend is in alle landen die de CEPT aanbevelingen TR61/01 & 02 toepassen. Met dit certificaat op zak, kan bij Agentschap Telecom de aantekening ‘CW included’ verkregen worden.

In Nederland worden sinds het afschaffen van cd CW eis geen examens meer afgenomen. De België route is toegestaan door Agentschap Telecom en eerder succesvol bewandeld door enkele zendamateurs. De aantekening ‘CW included’ is in enkele landen nog steeds noodzakelijk om uit te mogen zenden. Zoals bijvoorbeeld Frankrijk als men in CW uit wil zenden. SSB-uitzendingen vanuit Frankrijk zijn ook zonder de notitie ‘CW included’ toegestaan. In Luxemburg mag zelfs zijn geheel niet gezonden worden op de F-banden zonder de “CW-included” notitie.

Het examen werd eerder afgenomen in Diest en toen telde het examen 20 deelnemers, waaronder 8 Nederlandse deelnemers. Zij hebben inmiddels een nieuw pasje van Agentschap Telecom ontvangen

Meer informatie is te vinden op de website van UBA.

6 antwoorden
 1. Henk
  Henk zegt:

  het zou wel weer eens tijd worden dat er in Nederland examen gedaan kan worden

 2. MPX
  MPX zegt:

  Waarom zou je voor 12 woorden gaan als 5 woorden blijkbaar ook genoeg voor “CW included” is.
  Een maandje oefenen en hebbes…….

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Let op dat de snelheden in België anders zijn. 4WPM is eigenlijk 12WPM met grotere spaties. En 12WPM is 20WPM met grotere spaties. Als je dit niet weet, kom je voor een flinke verrassing te staan.

 3. Bor
  Bor zegt:

  Het zou tijd worden dat wat xenofobe EU landen eens hun CW eis laten vervallen… hopeloos achterhaald!

  • sdr user
   sdr user zegt:

   Ben het niet met je eens sorry. “Zonder CW is het net als CB…”

Reacties zijn gesloten.