Berichten

Inhoudsopgave Electron december 2015

Electron-12-15-LR-1Rond de 28e van de maand verschijnt de Electron weer op de deurmat van de VERON leden. Deze maand heeft de redactie weer diverse onderwerpen samengesteld.

Op de Electron voorpagina
Jongeren maken verbinding bij de Jonge Onderzoekers te Groningen. Op zondag 3 januari is het de dag waarop vele amateurs jeugd en jongeren achter de transceivers laten plaatsnemen om verbindingen te maken met leeftijdsgenoten. Het is dan ook een ideaal moment om hen in contact te brengen met onze hobby.

Technische notities van PA3FWM
Deze keer wordt het ferriet-resonantiemysterie opgelost en geeft Pieter-Tjerk de Boer de ‘AVR-tester’ onvermoede nieuwe toepassingen. Hij bespreekt de twee-elements middengolfbeam van Lopik en de middengolf in het algemeen, en laat ons tot slot kennismaken met nog een andere speciale regelbare zelfinductie: de vlakke spiraalspoel.

23cm FM repeaterprater
Zelfbouw van een toegankelijke FM-transceiver voor 23cm. Bas de Jong PE1JPD heeft er een kit voor gemaakt.

Lees meer

Inhoudsopgave Electron juli 2015

Electron-07-15-LR-1Rond de 28e van de maand verschijnt de Electron weer op de deurmat van de Veron leden. Deze maand heeft de redactie weer diverse onderwerpen samengesteld.

Op de Electron voorpagina
Op de voorpagina vindt u deze maand een collage van foto’s die in dit nummer terug te vinden zijn.

Technische notities van PA3FWM
Hoewel het niet speciaal de bedoeling was van Pieter-Tjerk de Boer PA3FWM, past deze aflevering wel in het thema ‘70 jaar VERON’: twee van de onderwerpen, de gyrator en moonbounce, leggen een verband met de late jaren 40.

PTT-sequencer voor eindversterker
Een sequencer zorgt ervoor dat ook met een losse eindversterker de zend/ontvang omschakeling ordelijk verloopt. Een artikel van Wim Schaap PA0WSO.

Supermodulatie
Rond 1950 was er een enorme hype rond het begrip supermodulatie. In ons Electron magazine begon het met dit artikel uit het juni nummer van 1950. Dit is het zesde artikel van een serie oude artikelen die we in 2015 opnieuw publiceren.

Lees meer

Inhoudsopgave Electron februari 2015

electron-feb-2015Rond de 28e van de maand verschijnt de Electron weer op de deurmat van de Veron leden. Deze maand heeft de redactie weer diverse onderwerpen samengesteld.

Technische notities van PA3FWM
Deze aflevering gaat over WSPR en de benodigde signaal-ruisafstand voor digitale amateurmodes meer in het algemeen; verder komt Pieter- Tjerk de Boer PA3FWM nog even terug op bijzondere afstembare spoelen en op aarding van actieve antennes.

Sequencer voor bistabiel antenne­ relais
Er zijn niet erg veel schakelingen gepubliceerd van een sequencer voor een bistabiel antennerelais. Hans Wagemans ON4CDU beschrijft er nu een (uitgerust met een PIC 10F200).

Opzet en constructie van de twee meter convertor
Zoals te lezen was in het vorige nummer van Electron zullen we in 2015 oude artikelen opnieuw publiceren. Het eerste artikel is een artikel van Arie PA0EZ uit 1960 met tekeningen van Hans PA0CX.

Lees meer

Dag voor de Radio Amateur 2014

VERON-vlagOp 1 november 2014 vindt de 54e Dag voor de RadioAmateur plaats. De VERON heeft weer een aantrekkelijk programma samengesteld. Naast het officiële gedeelte zijn er diverse lezingen, de zelfbouwtentoonstelling, de AMRATO en natuurlijk de VERON Onderdelen Markt. Diverse commissies, werkgroepen en verenigingen zullen zich presenteren, zo zal er weer een jeugdplein ingericht zijn. Hieronder treft u een overzicht aan van wat er op 1 november allemaal te beleven zal zijn in de Americahal in Apeldoorn.

Lees meer

Inhoudsopgave Electron mei 2014

cover-mei-2014Rond de 28e van de maand verschijnt de Electron weer op de deurmat van de Veron leden. Deze maand heeft de redactie weer diverse onderwerpen samengesteld.

Bij de voorpagina
Op de Landelijke Radio Vlooienmarkt in Rosmalen was dit jaar voor het eerst een ‘robot’ te zien.

Dubbeltoongenerator
Hoe meet je de lineariteit van SSB-zenders? Hans van den Berg PA0JBB heeft hiervoor een oplossing gevonden.

Raamantennes: een oplossing voor storingsarme ontvangst?
Raamantennes kunnen gebruikt worden om een storingsarme ontvangst te realiseren. Charles van Cattenburch PA0PUY legt in dit artikel uit wat daar allemaal bij komt kijken.
Hij beschrijft ook een aantal uitvoeringen van door hem gebouwde raamantennes.

Lees meer