Dag voor de Radio Amateur 2014

VERON-vlagOp 1 november 2014 vindt de 54e Dag voor de RadioAmateur plaats. De VERON heeft weer een aantrekkelijk programma samengesteld. Naast het officiële gedeelte zijn er diverse lezingen, de zelfbouwtentoonstelling, de AMRATO en natuurlijk de VERON Onderdelen Markt. Diverse commissies, werkgroepen en verenigingen zullen zich presenteren, zo zal er weer een jeugdplein ingericht zijn. Hieronder treft u een overzicht aan van wat er op 1 november allemaal te beleven zal zijn in de Americahal in Apeldoorn.

Programma
09.00 uur: Aanvang kaartverkoop
09.30 uur: Hal open
10.30-11.30 uur: Midden- en Matenzaal op de eerste etage: Officiële opening en toespraak door de Algemeen Voorzitter van de VERON, Remy Denker, PA3AGF. Bekendmaking van de Amateur van het Jaar 2013, door het Wetenschappelijk Radiofonds Veder.
11.45-12.45 uur: Glazenzaal op de eerste etage: Lezing: ”van Maxwell tot MiniWhip”, door Pieter-Tjerk de Boer, PA3FWM.
11.45-12.45 uur: Americazaal op de eerste etage: ‘De Vonkenboerwedstrijd’ o.l.v. Joost Strijbos, PA0WRT.
13.00-14.00 uur: Midden- en Matenzaal op de eerste etage: Lezing: ”Radioamateur toepassingen met de Arduino en Raspberry Pi ”, door Edsard Boelen, PD1CF.
14.15-15.15 uur: Glazenzaal op de eerste etage: Lezing: ”Het gebruik van een VNA (Vector Netwerk Analyser) bij de ontwikkeling van antennes ”, door Roger Denker PA3ADH, en Gert de Gooijer, PA3CRC.
16.00-17.00 uur: Midden en Matenzaal op de eerste etage: Uitreiking van de VERON-fonds zelfbouwstimuleringsprijs. De verloting. De sluiting van de DvdRA 2014.
Gehele dag: AMRATO, commerciële aanbieders van amateurapparatuur. VERON Radio Onderdelen Markt (VROM). Diverse VERON commissies presenteren zich. Diverse verenigingen presenteren zich. Zelfbouwtentoonstelling en demonstraties (boven op de overloop langs de zaal). Jeugdplein, om jeugd kennis laten maken met techniek en de vele aspecten van onze hobby. Lotenverkoop van de VERON loterij.

Tijden en kaarten
De Dag voor de RadioAmateur begint om 9.30 uur en duurt tot 17.00 uur. De kaartverkoop begint echter al om 09.00 uur. De entreeprijzen zijn in 2014 gelijk te houden aan die van 2013. Jeugd tot en met 16 jaar heeft gratis toegang op vertoon van een geldig legitimatiebewijs.VERON leden betalen op vertoon van hun geldige VERON lidmaatschapskaart € 7,00. In alle andere gevallen bedraagt de entreeprijs € 8,00. Houders van de Gouden VERON Speld hebben gratis toegang, zorg er wel voor dat deze speld dan zichtbaar gedragen wordt. Helaas heeft de organisatie van de Americahal besloten op hun terrein parkeerkosten á € 3,00 per voertuig te heffen. U kunt ook kiezen voor gratis parkeren, maar dan moet u een stukje lopen. De parkeerkosten worden voldaan door een uitrijkaart te kopean in de entree.

Lezing: ”Van Maxwell tot Miniwhip”, door Pieter-Tjerk de Boer, PA3FWM
De MiniWhip-antenne, naar het ontwerp van PA0RDT, is een populaire ontvangstantenne op de LF- t/m HF-banden. Over de werking van deze en andere, vergelijkbare, actieve antennes bestaan echter veel misverstanden. Deze lezing begint met een inleiding op de fundamentele theorie van het elektromagnetisme, namelijk de Maxwell vergelijkingen. Daarna wordt de theorie toegepast om tot een beter begrip van de werking van dit type antenne te komen, en tot praktische conclusies voor het gebruik ervan. Een lezing die u niet mag missen. (Deze lezing vervangt de aanvankelijk aangekondigde lezing ”CoVersity, PI2NON ”, door Reinoud ter Braake, PE1CYM.)

Lezing: ”Radioamateur toepassingen met de Arduino en Raspberry Pi ”, door Edsard Boelen, PD1CF.
Het zal vele radioamateurs niet ontgaan zijn, er zijn vele low-cost single-board computer platformen systemen op de markt gekomen zijn, met diverse interfaces en accessoires. Met onder andere als doel, om computer techniek te promoten en toegankelijker te maken voor iedereen die geïnteresseerd is in het maken van interactieve objecten. Of het nu scholen, ontwerpers, kunstenaars of hobbyisten zijn, de platformen zijn zo algemeen mogelijk gehouden. Nu zijn deze systemen, en we bedoelen met name de Raspberry-Pi en de Arduino, systemen die vele mogelijkheden hebben en ook zeer goed bruikbaar en geschikt zijn in tal van Radioamateur toepassingen. Edsard zal vertellen wat deze systemen inhouden, hoe u moet beginnen met programmeren, en wat er zoal mogelijk is. Edsard zal enkele radioamateur toepassingen laten zien. U moet er eigenlijk ook mee gaan spelen, de kosten zijn meestal niet het punt, en u steekt er zeker het nodige van op. Deze lezing kan en zal u enthousiast maken, een mogelijke start voor een andere techniek.

Lezing: ”Het gebruik van een VNA (Vector Netwerk Analyser), bij de ontwikkeling van antennes”, door Roger Denker, PA3ADH, en Gert de Gooijer, PA3CRC.
Ieder beetje consumentenproduct heeft tegenwoordig een antenne, als het er al niet meerdere zijn, (GSM, GPS, bluetooth, wifi, …). En dat allemaal in een klein handzaam doosje waar de accu nog de meeste plek inneemt. Aan die antennes stelt men heel andere eisen dan voor antennes van een amateurstation gebruikelijk zijn. Bij die ontwikkeling maken we uitgebreid gebruik van een VNA, een soort super-antenne-analyser waarmee je complexe impedanties meet. Zonder zo’n VNA blijft het maar gissen. In deze lezing, door Roger PA3ADH en Gert PA3CRC hebben we naast de achtergronden ook aandacht voor enkele praktische metingen met de VNA van MegiQ en komen verschillende leuke anekdotes aan de orde. Meer op www.megiq.com/dvdra. Een zeer interessante lezing voor de antenne fanaten onder de radioamateurs.

Meer informatie over o.a. de lotenverkoop, de vonkenboerwedstrijd en de zelfbouwtentoonstelling is te vinden op de website van de VERON: http://www.veron.nl/activiteiten/details/activiteiten_dvdra.html