Inhoudsopgave Electron december 2015

Electron-12-15-LR-1Rond de 28e van de maand verschijnt de Electron weer op de deurmat van de VERON leden. Deze maand heeft de redactie weer diverse onderwerpen samengesteld.

Op de Electron voorpagina
Jongeren maken verbinding bij de Jonge Onderzoekers te Groningen. Op zondag 3 januari is het de dag waarop vele amateurs jeugd en jongeren achter de transceivers laten plaatsnemen om verbindingen te maken met leeftijdsgenoten. Het is dan ook een ideaal moment om hen in contact te brengen met onze hobby.

Technische notities van PA3FWM
Deze keer wordt het ferriet-resonantiemysterie opgelost en geeft Pieter-Tjerk de Boer de ‘AVR-tester’ onvermoede nieuwe toepassingen. Hij bespreekt de twee-elements middengolfbeam van Lopik en de middengolf in het algemeen, en laat ons tot slot kennismaken met nog een andere speciale regelbare zelfinductie: de vlakke spiraalspoel.

23cm FM repeaterprater
Zelfbouw van een toegankelijke FM-transceiver voor 23cm. Bas de Jong PE1JPD heeft er een kit voor gemaakt.

Beeldbuishalssteun in 3D geprint
3D-printen biedt nieuwe mogelijkheden voor zelfbouwprojecten. In dit artikel laat Klaas Robers PA0KLS zien hoe je iets eenvoudigs kan ontwerpen en (laten) printen. Als voorbeeld laat hij zien hoe je een ondersteuning voor de beeldbuishals van een SSTV-monitor zo ontwerpt dat hij geprint kan worden door een 3D-printer.

Ombouw van een Kenwood TS-700 naar 4 meter
Sinds 2012 mogen amateurs met een F-registratie gebruik maken van de 4-meter band. Omdat er voor deze band weinig kant-en-klare transceivers te koop zijn is men aangewezen op zelfbouw of ombouw van een bestaande transceiver. In dit artikel beschrijft Ton Rijnen PA1PXL hoe hij een Kenwood TS-700 heeft omgebouwd voor gebruik op 4m.

En verder…

 • Wereldwijd Kidsday zondag 3 januari 2016
 • Gesproken Electron gestopt
 • Radio-amateur noodnet
 • Struikelblokken bij de zendexamens (16)
 • 41ste Landelijke Radio Vlooienmarkt
 • PA70VERON

Lid worden van VERON kost € 47,- per jaar. Voor dat geld ontvang je onder andere maandelijks de Electron, kun je gebruik maken van de gratis QSL-service voor leden, afdelingsavonden bezoeken en geniet je als zendamateur van vertegenwoordiging bij de IARU en Agentschap Telecom.

Daarnaast kunnen leden met korting spullen bestellen bij het Service Bureau en met korting naar de Dag voor de Radio Amateur. Ook organiseert de VERON diverse evenementen zoals de jaarlijkse HF-dag en de VHF-dag die gratis toegankelijk is voor leden. Meer informatie is te vinden op de website veron.nl.

2 antwoorden
 1. Chris
  Chris zegt:

  Wederom ook een groot aantal interesante bijdragen in de rubriek VHF-en-hoger, die enkele dagen vóór verschijnen van Electron op de website http://www.vhf-en-hoger.veron.nl is vermeld.
  Reacties daar achterlaten op de betreffende onderwerpen wordt op prijs gesteld, zodat gezien kan worden wat gewaardeerd wordt en wat niet.

Reacties zijn gesloten.