PI2NOS QRT

Al verschillende keren is de PI2NOS vergunninghouder Stichting Scoop Hobbyfonds, geconfronteerd met misdragingen door radiozendamateurs en andere personen zonder registratiebewijs. Deze misdragingen hebben inmiddels zodanige vormen aangenomen dat de stichting het op dit moment niet in het belang van de radio amateurdienst acht om de repeater in de lucht te houden.

[Klik op de afbeelding om meer te lezen]

67 antwoorden
  • Peter
   Peter zegt:

   Gewoon enkele paalklevers en nietsnutten uitsluiten van deelname. Laten we de beestjes maar bij de naam noemen om een TOP10 te maken: PA0ETE en clan, PA2ANV, PE1ORP, PE1JLZ, PG4E, ON3JVB, PD3EEF, PE1IHI, PA3BNX en PD0CQ.

   Dan heb je 90% van de nietszeggende QSO’s van de repeater, met alle ellende die het aantrekt (en de zendamateurs die wel begrijpen wat techniek is afstoot).

   • Ron
    Ron zegt:

    Sorry.. maar John/ ETE en Lodewijk/ BNX zijn juist de enige die nog iets doen op die paal aan techniek+ info..

    De rest doet idd vaak aan babbelbox gedoe….

    Ron -een luisteramateur.. (die laatste tijd steeds vaker uitwijkt naar andere freqs..)

   • Jeroen
    Jeroen zegt:

    Ik luister altijd met veel plezier naar Lodewijk en John. Dus smaken verschillen.

   • Wim
    Wim zegt:

    Je slaat de spijker op z’n kop. Zodra je de set aanzet hoor je een paalklever. In 90% van de gevallen het gebrabbel van ANV op de 2 vierkante meter ellende dat hij boot noemt. Het maakt niet uit welk gedeelte van de dag. En anders is het Lodewijk wel.

    Door deze excessen mijden zendamateurs die wél iets toe te voegen hebben de repeater. Het zou net zo goed PI1GSM kunnen zijn, omdat de repeater als een soort van telefoonnetwerk voor telefoongesprekken (mis)gebruikt wordt. En die ellende verplaatste zich afgelopen week naar PI3UTR, waar je gisterenavond nog een stomdronken PG4E kon horen.

  • Ap Kop
   Ap Kop zegt:

   …sociaal een mislukking door te hoge verwachtingen gebaseerd op een overdreven, maar vooral achterhaald ideaalbeeld van wat een “zendamateur” is, of behoort te zijn. Sociaal én technisch een geslaagd experiment indien je meer realistisch bent. Dit is het kind met het badwater weggooien. Het feit dát er aan de knopjes gedraaid kón worden, en dus gedraaid werd… luidde de ondergang van PI2NOS vanaf het begin af aan al in… Het komt dus niet alleen door “de anderen” Bert. Maar ook door het het feit dat je niet met een schoolmeesters mentaliteit uit de jaren vijftig van de vorige eeuw anno 2017 een “sociaal medium” moet gaan “modereren”. Daar heb ik -als voorbeeld- nog wel wat geluidsopnamen van.. (die op zendamateur.com door PA0ETE zijn “weg-gemodereerd” en het IP adres van de verzender is geblokkeerd). Nee, de “mislukking” zoals jij het noemt komt echt niet alleen door “anderen”. Zo gemakkelijk ligt het niet…

  • Robert van der Zaal
   Robert van der Zaal zegt:

   Eeuwig zonde dat een klein groepje tuig het voor zoveel anderen verpest… en meneer Ap(e)Kop, kom eens achter dat masker vandaan en laat zien wie je bent in plaats van een synoniem, je gedraagt je nu net als dat volk dat PI2NOS verstierde.

  • Ap Kop
   Ap Kop zegt:

   Robert van der Zaal hou aub de ad hominem “argumenten” voor je… het gaat er niet om of degene die schrijft zogenaamd anoniem is, maar om datgene wat gezegd wordt: het uitzetten van PI2NOS komt NIET alleen door “een klein groepje tuig”. Dat is echt te kort door de bocht. Niet alleen is de hoofdbeheerder (PA1OKZ) hier debet aan, maar OOK de de mannen die – net als PA1OKZ- het maar niet kunnen laten om als een schoolmeester commentaar op het commentaar te geven ipv het te negeren. Het komt toch echt van beide kanten Robert: van de kant van de gebruikers EN van de kant van de beheerder(s). Ik kan dat met een reeks geluidsopnamen onderbouwen. PD4U.

  • Leo Bouma
   Leo Bouma zegt:

   Accepteren en er als zendamateur wat van leren en toepassen op andere frequenties. It’s simple as that. Case closed !

 1. Jan Smid
  Jan Smid zegt:

  Wat maar weer bewijst wat een kleine groep schreeuwers voor elkaar kan krijgen. Ik hoop dat ze er van leren. Ik vind het eeuwig zonde van zo’n mooi experiment.

  • Ap Kop
   Ap Kop zegt:

   Als er niet constant door de “moraalpolitie” van PI2NOS was gereageerd, dan had die “kleine groep schreeuwers” het onderspit gedolven op de lange termijn. Het opdringen van je eigen kleinburgerlijke fatsoensnormen aan anderen is tot falen gedoemd. Ik vind het daarom onbegrijpelijk dat de grote groep “mannen” die keer op keer commentaar geven op het commentaar, niet van zichzelf doorhebben dat ze zelf niet voldoen aan de kritiek die ze op anderen hebben. Dit infantiele en hypocriete gedrag is de primaire oorzaak voor het sluiten van PI2NOS.

   • Hans
    Hans zegt:

    Sorry Ap, maar volgens mij zie je dat toch behoorlijk verkeerd. Ik kan je verwijten richting de door jou genoemde moraalpolitie niet plaatsen en ook niet waarderen.
    Vergeet niet dat de beheerder van het experiment ook verantwoordelijk gehouden kan worden over hetgeen er op de repeater gebeurd.
    Het uitzetten van PI2NOS is alleen het gevolg van allerlei lieden die menen dat ze de communicatie op de repeater kunnen verstoren en de frequentie gebruiken voor het uiten van hun eigen frustratie.
    Je geluidsopnames zijn daarbij niet van belang.

    De beheerders van de repeater hebben dit technisch hoogstandje met veel inzet en middelen voor elkaar gemaakt en als ze het niet eens zijn met hetgeen er met hun repeater gebeurd dan hebben ze al het recht om hierover melding te doen en of de repeater uit te schakelen. Hoe jammer dat ook is voor een grote groep welwillende gebruikers.

   • Retep
    Retep zegt:

    een moraalpolitie is er helemaal niet.

    Wel is het zo dat de houder van de vergunning/atof/whatever voor een groot deel verantwoordelijk is voor de inhoud. Als iemand (in dit geval jou) aanspreekt op je gedrag dan heeft dat een reden. En laten we wel zijn, jouw nachtelijke proza en nieuwsfeitjes zijn niet bepaald pareltjes.

    Kortom, je bent zelf onderdeel van het probleem. En daar wringt de schoen ook een beetje.

    De meesten met achtiging hebben niet de indruk dat de schoen past.

    Kortom Marc, schoen even checken of het jowu maat is. Ik weet het antwoord al… 🙁

 2. Jaap
  Jaap zegt:

  erg jammer.
  Helaas een algemeen probleem ,alles in de openbare ruimte in Nederland word vernield.
  Na vakantie in Canada valt het extra op dat er wel erg veel gestoorden in Nederland vrij rondlopen.

 3. pd1ash
  pd1ash zegt:

  Ze hadden er direct een mmdvm aan moeten knopen. Persoonlijk had ik ook liever gezien dat de locale repeaters wat meer opgeknapt werden (betere filters)ed, dan dat al het geld naar 1 boven regionaal repeater netwerk gaat.

  Van mij mag deze co channel dan ook QRT blijven.

 4. Hans
  Hans zegt:

  Jammer, het was een leuk experiment, technisch absoluut geslaagd, hulde aan de initiatiefnemers en het hele team die het toch maar even gerealiseerd hebben.
  Sociaal is het experiment uitgelopen op een drama wat alleen in de hand te houden is door strak beleid en selectief uit kunnen schakelen van ongewenste deelnemers die zich niet kunnen of willen gedragen als fatsoenlijk medegebruiker.

  Nu duidelijk is dat de huidige opzet zo niet kan blijven zijn er een aantal keuzes te overwegen
  – stopzetten van het experiment bovenregionale repeater, jammer maar misschien wel de beste keuze
  – toevoegen van technisch toegangsslot, wat alleen op aanvraag te verkrijgen is en moeilijk te kraken, soort abonnement instellen. Repeater ontvangers die aangestraald worden zonder geldige toegangscode schakelen dan simpel niet door naar de repeater. Ongemoduleerde draaggolven maar ook het bekende boeren of nog veel erger enz worden dan niet meer hoorbaar op de uitgang. Kan wel betekenen dat een idioot nog steeds heel veel ontvangers tegelijk kan blokkeren.
  – ingang op een (veel) hogere frequentieband maken, het gebruik van een simpele koopdoos is dan geen oplossing. Daarmee kunnen de simpele zielen die zo nodig de boel moeten verzieken het niet meer realiseren.

  Voor het hobbyscoop team een nieuwe uitdaging, succes met jullie vervolg. Het opnieuw inschakelen zonder verandering zou echter een verkeerde keuze zijn, hoe mooi het apparaat ook werkt en hoe mooi ook veel amateurs er op een fantastische manier mee hebben gewerkt.

 5. Gelmer Orsel
  Gelmer Orsel zegt:

  Heeft er ook mee te maken dat er te makkelijk aan zend spullen kan komen, vroeger was dat allemaal meer geregistreerd en nu kan je voor 15 euro lekker galen en kwalen… dank zei CHINESE site’s

  • Rene
   Rene zegt:

   Leer jij eerst maar eens schrijven, ga je schoolgeld terughalen en reageer dan.

 6. Rico. PA3BVK
  Rico. PA3BVK zegt:

  Het oude cw examen is en blijft de beste ballotage commissie.. wat nu gebeurt is triest. We kunnen de schuld niet aan anderen geven ik zou heel graag met de mensen willen praten die mij vertelden dat dit een elite band was ,in de jaren 1980 toen ik PD0JEH was. En later PE1HDR

 7. sdruser
  sdruser zegt:

  Tijdens de Jota is het altijd rommelig op de band. Maar blijkbaar het was dit keer de druppel. Waar is is het zo vaak genoemde pi2nos interventie team als je ze nodig hebt? Het kat en muisspel is blijkbaar gewonnen door de muizen..

  De top 10 van veelgebruikers van pi2nos zal zich nu gaan verplaatsen naar pi3utr om daar de omzetter de hele dag bezet te houden met gesprekken waar andere amateurs geen deel aan willen hebben met als gevolg dat dit misbruik weer nieuw misbruik oproept.

  Ontvanger Breda was ook definitief uitgeschakeld… maar was na een paar weken alweer terug. Zo zal het nu ook wel gaan.
  Repeaters zijn in grote mate het visitekaartje van onze hobby omdat nieuwkomers daar meestal als eerste activiteit bespeuren. Moeten we wel willen dat buitenstaanders onze hobby zo beluisteren? Ik denk het niet daarom denk ik dat het de juiste beslissing was om de boel uit te zetten. Het heeft al veel te lang en te ver uit de hand kunnen lopen.

  • Mischa
   Mischa zegt:

   Ontvanger Breda is 3 maanden QRT geweest. Nadien heeft deze een andere rol gespeeld in het verstoringsgedrag.

   • sdruser
    sdruser zegt:

    Dat stemt me positief dat deze tijdelijke uitschakeling toch zal helpen om verandering teweeg te brengen. Het zal er in ieder geval voor zorgen dat de amateurs die de repeater overdag als dagbesteding gebruiken nu gedwongen worden om hun vaste dagpatroon te doorbreken en hopelijk ook andere activiteiten zoeken.
    Een repeater is niet alleen bedoeld voor mobiele stations, dat is reeds vaker ter sprake geweest. Maar als mensen dag in dag uit week in week uit maand in maand uit jaar in jaar uit! uren zitten te praten met hun ‘lot’genoten die ook de hele dag alleen thuiszitten en klaarblijkelijk letterlijk en figuurlijk niets beters te doen hebben vind ik dat het andere uiterste.
    Als je naar het verleden kijkt zijn er al meerdere repeaters offline gegaan omdat zich er na loop van tijd vast groepje ontstaat die de repeater ‘in zijn greep krijgt’ en dit weer irritatie oproept bij anderen.

 8. Arthur-PD1ZON
  Arthur-PD1ZON zegt:

  Er moet in Nederland eerst veel veranderen volgens mijn mening.
  Geen verkoop meer aan ongeregistreerden van tranceivers voor de amateurbanden en sociale vaardigheden als verplicht onderdeel van de examens zou je haast zeggen, want hobbyscoop stelt duidelijk dat ook radio zendamateurs zijn betrokken
  bij het versteren van de qso’s etc op PI2NOS.
  Met de laatste opmerking van Hans ben ik het roerend eens.

 9. M J G Pieters
  M J G Pieters zegt:

  hoi hier met M Pieters Lid nr 36341 veron Luister am .
  zijn wij dan niet in staat om die genen uit de lucht te halen die dat doen
  ik wil er wel aan mee werken hoor . ik vind het zeer vervelen dat het zoe moet
  luister graag naar alles en leer er veel van late we ze het zwijgen oplegen met ze allen
  mvg M pieters Roosendaal

 10. Hans - PE0VMT
  Hans - PE0VMT zegt:

  Tjonge… Het lijkt de èchte wereld wel. Hoffelijkheid? Ach… een ouderwetse term die niet meer in deze tijd schijnt te passen. Maar o wee als je de schreeuwers het zwijgen oplegt: dan blaten ze nòg harder: elite-praktijken, betweters. schoolmeesters-mentaliteit uit de jaren vijftig… Nou ja zeg.
  Kennelijk weet een KHK (kleine horde kwaadwillenden) het plezier van de meerderheid te verknoeien. Je ziet dat trouwens overal om je heen: eigenheimers die geen rekening wensen te houden met anderen, de eigen lol het belangrijkst vinden, zij maken de (kwalijke) dienst uit, je vraagt je af wat ze ermee opschieten…
  Het is overigens jammer dat de voormalige RCD er niet meer is, het huidige “Agentschap” besteedt beduidend minder tijd aan het opsporen en tot zwijgen brengen van misbruikers, maar weet wèl hoe het profijtbeginsel werkt.

  • M J G Pieters
   M J G Pieters zegt:

   M pieters lidnr veron 36341..ja ja is zo maar is het dan niet mogelijk om met luister am en zend am die gene die datdoen uit de lucht te halen als ieder aan meewerkt moet dat kunnen

 11. Dave (PA5DOF)
  Dave (PA5DOF) zegt:

  Allereerst hulde en respect voor de mannen die dit knap staaltje techniek hebben opgezet.

  Technisch gezien is het experiment gelaagd en sociaal gezien heeft dit experiment aan kunnen tonen dat niet iedereen zich aan de eenvoudige fatsoen normen kan houden.

  Helaas is het de Chinese import en webshops onmogelijk geworden de verkoop van radio zend apparatuur zonder registratie weer in te voeren en zullen we moeten leven met het feit dat iedere gek voor een paar tientjes kan doen wat hij wil, vooral nu het AT het ’te druk’ heeft.

  Een mooi moment om het experiment om te zetten in onderzoek naar hoe toegang niet langer anoniem kan plaats vinden.

 12. paul
  paul zegt:

  TIP: Ik weet een mooie nieuwe technische uitdaging voor het team!

  Benut de bijzondere hoge lokaties voor het opstellen van zo veel mogelijk streaming HF SDR ontvangers!

  Zodat velen die lijden onder de alomtegenwoordige EMC smog toch weer kunnen genieten van het stuk spectrum met de meest bijzondere DX eigenschappen.

  De infrastructuur ligt er al en van misbruik zal nauwelijks sprake kunnen zijn.

  • Mischa
   Mischa zegt:

   Hoge lokaties bieden geen meerwaarde voor HF. Daarnaast bulkt het van de elektronika in de torens, Storing gegarandeerd. Kijk naar PI6TEN; het is erg gecompliceerd om de ontvangst op Hilversum toren binnen aanvaardbare grenzen terug te dringen…

   • paul
    paul zegt:

    Daar was ik al bang voor.
    Maar op zeer grote hoogte geven compacte magnetic loops wel enorm goede LF-MF-HF ontangst.
    Er zijn een aantal remote SDR’s op dat soort hoge locaties op het web te vinden.
    Watertorens, molens, vuurtorens, afgelegen scoutinggebouwen, etc.
    Het afgelegen Radio Kootwijk of Camras zouden geweldige low-noise HF ontvangst locaties zijn.
    Plekken waar de verenigingen al toegang (en internet) hebben.

 13. Piet
  Piet zegt:

  Eindelijk. Het heeft lang geduurd. Maar we zijn van een boel ellende verlost. Het is te hopen dat deze bak van ellende nooit meer terug komt in de ether. Ik neem het overigens met dhr. Ap Kop eens dat de keren dat ik de beheerder hoorde op de repeater, dit enkel was om anderen de les te lezen. Voor de rest had de beheerder net zo min te melden als de rest van het zootje ongeregeld dat actief was. Ik begrijp wel waarom de VRZA dit stuk vernuft doet sponsoren. De beheerders zitten tevens in het VRZA bestuur. Hoezo zelf bestuiving.

  • Ruud
   Ruud zegt:

   VOLSTREKT MEE ONEENS.
   Ik heb regelmatig de beheerder gehoord, terwijl hij probeerde door te dringen tot, m.i. een vaak “zwak begaafde” verstoorder. Niet door hem de les re lezen, maar om hem te wijzen op de elementaire fatsoens normen die intermenselijk, dus ook op de repeater, gehanteerd zouden moeten worden. Het is beneden alle peil om, dat op boven vermelde wijze af te doen.
   Overigens is het jammer, hoe een prima disussie/reactie hier op “de man wordt gespeeld”,

  • Willem
   Willem zegt:

   Wie waar welke achtergrond heeft is totaal niet relevant.
   Al sinds mijn kennismaking met het radiozendamateurisme eind jaren 70 word ik regelmatig geconfronteerd met machtspelletjes, vete’s en egotrippen tussen individuele zend-en luister amateurs en onderling ruzieende verenigingen. Dit ondermijnt de hobby sterk en is in mijn ogen mede één van de gevolgen van de rotzooi op PI2NOS omdat men elkaar het licht niet in de ogen gunt.
   Het moet gaan om de techniek en de ziel van het experimentele karakter van de zendamateur.
   Die enkele piraat en die enkele zendamateur die echt over de scheef gaat, daar hebben we AT voor. Hoe meer gedetailleerde meldingen aan AT, des te beter.
   Er is maar één manier om die rotzooi zelf te bestrijden: VOLLEDIG NEGEREN van alle, letterlijk ALLE negatieve uitingen en gedragingen.
   Het doen van eigenhandige waarschuwingen, opmerkingen en aanspreken op gedragingen en uitingen is een prachtige voedingsbodem voor piraten en personen welke zich willen misdragen en hiermee bereik men juist een averechts effect.
   GEDRAGEN EN VOORAL (MISDRAGINGEN) NEGEREN !

   • Ruud
    Ruud zegt:

    Mee eens, zeker het negeren van de verstoorder(s) door mede radioamateurs, Maar een beheerder moet wel, zich kunnen bemoeien met het gebruik van de repeater waar hij verantwoordelijk voor is. Ik heb daar begrip voor. Zeker wanneer dat rustig, invoelend en netjes gebeurt. En dat was, wat mij betreft, het geval.

 14. sdruser
  sdruser zegt:

  QUOTE “er daarnaast erg veel anonieme verstoorders zijn die te pas en te onpas verbindingen corrumperen. Hier zijn verschillende aanwijsbare oorzaken voor, maar aan deze discussie neemt wij als Hobbyscoop niet deel”.

  Zou deze discussie niet juist gevoerd moeten worden?
  Hier lijkt toch voor een deel van de storingen de kern van het probleem te zitten. I

  • Willem
   Willem zegt:

   De kern van het probleem is maatschappelijk in brede zin. Geen enkele sociale activiteit is tegenwoordig gevrijwaard van lieden die de boel moedwillig verzieken, zo ook in het zendamateurisme.
   Het AT zal toch meer (en zichtbaar) zijn best moeten doen om piraten en wangedragers aan te pakken.
   De volle verantwoording van misbruik door derden leggen bij de beheerders van de relais is niet helemaal handig.

 15. PA3CNO
  PA3CNO zegt:

  Kat de hele zooi om naar C4FM (Fusion). Digitale ID, zie je wie er in de lucht is. En niet voor €15 bij de Chinese webshops te krijgen.

  • Ron
   Ron zegt:

   nope ; dan gaan de leeghoofden je digi signaal wegdrukken.. is geen oplossing!

   • Jeroen
    Jeroen zegt:

    De leeghoofden genieten juist van de reacties van zendamateurs. De beste methode is dan ook om de piraten dood te zwijgen, maar dat lukt de meeste zendamateurs helaas niet. Op een digitaal netwerk verstaan de piraten de reacties niet, dus is er geen lol aan voor ze. Sterker nog, ze weten nieteens of het een spraak-QSO is of alleen data. Ik ben ervan overtuigd dat er in een digitaal netwerk dit soort geklier niet voorkomt.

    • Ron
     Ron zegt:

     op verschillende websites kan je ook gewoon digi netwerken meeluisteren..dus das geen oplossing

 16. Nico
  Nico zegt:

  PI2NOS team is tot op het laatst toe met bezieling en toewijding bezig geweest om het systeem te verbeteren en storingen te verhelpen. Een paar kwallen hebben het vergalt.

 17. Willem
  Willem zegt:

  Ik heb de afgelopen jaren met veel plezier vanuit de auto en thuis PI2NOS beluisterd. Het toenemende aantal verstoringen en ongewenste uitingen riepen bij mij een bepaalde aversie op jegens bepaalde personen en met name piraten.
  Het is dan ook bijzonder droevig dat slechts enkelen er in geslaagd zijn een prachtig stuk techniek te gronde te richtten en dat het besluit is genomen om (tijdelijk) PI2NOS te deactiveren
  Ik hoop dat deze personen hard door AT aangepakt gaan worden.
  Tegen het NOS team wil ik zeggen dat zij prachtig werk hebben geleverd en dat de huidige deactivatie hopelijk een tijdelijk dip is in het bestaan van PI2NOS.

  Mvg, Willem

 18. Ron
  Ron zegt:

  Ehmm ..mocht NOS in een van de vlgde weken weer actief gaan..dan is mijn idee: ..zet voorlopig de ontvangers uit waar het meest op word geklooid.. (en volgens mij is dat Zuidholland+ Amsterdam en nog iets in het zuiden! )
  |
  + natuurlijk strak regime op zogenaamde full licence operators die het systeem gebruiken als alternatieve Skype/ twitter…

  • Piet
   Piet zegt:

   Je kunt ook gewoon een stukje coaxkabel als antenne gebruiken net zoals de ontvanger in Limburg.
   Dan kun je zeggen dat er een ontvanger actief is, maar lukt het niemand om die ontvanger te activeren. 😛

 19. Ron
  Ron zegt:

  Zit nu ook nog stukje te bedenken ter relativering…:

  Ik luisterde veel op NOS – en ook op andere repeaters…

  Ik denk dat er maximaal 100-250 actieve amateurs op NOS zitten- en dat max is tijdens de ballon vossen jacht!

  Op normale dagen is dat max 30 . denk in hele week misschien 50 verschillende..

  Het probleem met AT. :

  Omdat die tegenwoordig ook moeten werken op economische basis is handhaving absoluut geen prio op dit soort bandjes..

  (Ze pakken meer geld als 3 mtr station kan worden aangepakt.. maar die zijn tegenwoordig ook allemaal onbemand..)

  Die 12.000 zendamateurs motten maar mee bewegen met de markt..
  en alleen als het heel sterk uit de klauwen loopt- maar dan vooral storing op commerciële freqs – gaat AT wat doen…

  Maar goed; NOS als landelijke repeater was leuk.. maar van mij mag ie uitblijven!

  1 Regionale repeaters krijgen weer een boost.
  2. Daar is de overlast stuk minder/sneller opgelost!
  3. Niet van die boerderij geluiden en erger die over heel Nederland te horen zijn !

  Zonde van een mooi systeem..:
  maar als legale gebruikers er niet eens normaal mee kunnen omgaan + illegale gebruikers er veel misbruik van kunnen maken..
  |
  Wat is dan de meerwaarde van dit systeem?

  Kom maar met reacties!

  • Willem
   Willem zegt:

   Naast de techniek achter dit repeatersysteem, is dat middels het PI2NOS Systeem landelijk een nieuwsbulletin, bijvoorbeeld á la ETE, door een zendamateur kan laten uitzenden, en je je collega/vriend zendamateur ook aan de andere kant van het land of koninkrijksdeel kan werken.

   PI2NOS is dan nu wel non-actief, het probleem van piraten en andere verstoorders en gestoorden verplaatst zich kennelijk nu naar andere repeaters.
   Moet nu dan ook maar Amsterdam haar repeater sluiten, en welke regionale repeater volgt dan, en daarna, en daarna ????????
   Geven we toe aan piraterij en sluiten we de gehele tent maar, of bestrijden we dat.
   Er dient gewoon keihard door AT te worden opgetreden met oplegging van hoge boetes. Verkopen ze hun boot, auto, vrouw of huis maar om de boete te kunnen betalen.

   • Ron
    Ron zegt:

    Gedeeltelijk eens.. :

    1. Ik hoorde van de week Mischa ergens op andere rptr dat er idd ook overlast was op Amsterdam. en andere rptrs..

    Maar!;

    Op die lokale rptrs zijn die verstoorders veel makkelijker op te sporen(zitten namelijk in bereik van die repeater en niet over heel Nederland!!

    2. Dit is trouwens niet uniek voor Nederland hoor..:

    zijn afgelopen maand 2 repeaters in Uk verplicht uitgezet voor 2 weken door soortgelijk gedrag… zie > http://www.southgatearc.org/news/2017/september/repeaters-shut-down-due-to-abuse.htm

    3. de ETE en PI4AA bulletins kan je altijd horen.. (die hebben namelijk andere ingangen in het systeem..)

    Gewoon direct omdat ik er niet voor pleit om de zenders uit te zetten!
    (hoogstens voorlopig wat ontvangers …)

    Btway, ken een hele hoop mensen met een china porto-zonder licence – die nooit het idee hebben om eens ff lekker te gaan klooien op de rptrs… maar idoten hou je altijd en waren er vroeger ook!

    Greetz!
    Ron.

  • Piet
   Piet zegt:

   Eigenlijk zou het voor het AT niet uitmaken op welke frequentie ze een verstoorder uit de lucht halen. Er staat nergens dat een verstoorder op 3m een zwaardere geldboete opgelegd krijgt dan op welke band dan ook.
   Ik denk dat enkel het ‘maatschappelijk belang’ voorrang heeft, en dat hebben die paar radioamateurs niet…

  • Jeroen-
   Jeroen- zegt:

   Je hebt toch een afstemknop? Best wel leuke dingen gehoord op Nos, ook onzin maar dan zoek ik wat anders. Sommigen maken wel lange verhalen over niks.

   Dat is het meest hinderlijk want dan ontstaan er geen gesprekken, rondjes.

 20. willie wortel
  willie wortel zegt:

  Vreemd !!!! Waarom gebeurd dit niet in België, of in de rest van de wereld ? Echolink biedt mij de mogelijkheid, om naar andere repeaters in de rest van de wereld te luisteren , en nergens op de wereld kom je zo’n puinhoop en ongemanierdheid tegen , tja iets dat ons klein landje groot maakt

 21. pa1ejo
  pa1ejo zegt:

  De mensen met een call zijn meestal het probleem niet, de rest is zonder call is dat wel. Permanente bewaking wat de repeater uitzendt is eigenlijk wel wat er nodig is wil je aan de regels willen voldoen die het AT stelt. Laat het maar even bedaren zodat iedereen er even over kan nadenken,

 22. William
  William zegt:

  Tja. Het punt is eigenlijk deze verschillende zaken naar mijn mening:

  De echte intruders zonder call, welke zaken roepen als ik moet plassen, of ik zit mezelf te trekken, je kunt het zo gek niet bedenken wat ze roepen. Dat soort zaken moet eigenlijk gewoon strafrechtelijk hard worden aangepakt, wat heel soms ook gebeurd.

  De amateurs, ja strikt genomen, mag je het ook als een “telefoondienst gebruiken met brabbelpraatjes welke nergens over gaan) als een amateur het leuk vind omdat te doen, en hij houd zich verder aan de regels (elke 5 minuten zijn call, wat ze vaak niet doen maar goed) dan is er wettelijk gezien niets aan de hand. Ze kunnen niet eens een kaar krijgen (wel als ze niet om de 5 minuten de call roepen en goed oproepen, wat vaak niet gebeurd) maar op borrelpraatjes aan zich kan dat niet. Dat kun je dan wel vooroordelen, en op reageren, maar dan krijg je weer discussies waar je niets aan hebt. Denk ook niet dat je dit soort discussies op PI2NOS moet voeren.

  Ik zou ook zeggen, gebruik voor lange brabbelpraat, zeker als je het vaak doet niet pi2nos, maar doe dat op een andere manier. Maar dat is op persoonlijke titel.

 23. MPX
  MPX zegt:

  Intruders haha, doe toch normaal man, waar hebben we het over.
  Voor de zoveelste keer, 17.000.000 Nederlanders zien “de zendamateur” als een nerd achter een bakkie.
  Ook AT zal het eigenlijk een rotzorg zijn, de tijd dat er aantal fanatieke ppsporingsambtenaren op pad waren is lang achter ons.
  Pas na maanden gegal en heel veel klachten kunnen ze niets anders dan er aandacht aan te schenken.
  Voor de rest bestaat hun werk voor 99% uit heel andere zaken, die er maatschappelijk wel toe doen.
  Strikt genomen mag je geen ouwehoerpraatjes houden, daar hebben ze 27Mc, PMR en LPD voor in het leven geroepen.
  Daar kun je doen wat je wilt, wat is eigenlijk het verschil, behalve het papiertje dat je tegenwoordig bijna cadeau krijgt.
  Maar goed, noem jij fijn elke 5 min braaf je call, wel volgens het NATO spellingsalfabet natuurlijk, dat doet ook bijna geen hond en daar valt niemand over, dat moesten ze ook strafrechtelijk hard aanpakken 🙂

  • Willy Wortel
   Willy Wortel zegt:

   Precies gezien de Mentaliteit van sommigen was dit project veelste hoog gegrepen voor Nederland…. kijk maar naar landen die sommigen Dom noemen . Daar gebeuren deze zaken niet

Reacties zijn gesloten.