PI6ATS in Soest compleet vernieuwd

PI6ATSDe lokale ATV-repeater PI6ATV in Soest is weer in de lucht na compleet vernieuwd te zijn. De repeater zend uit op 1280 Mhz en heeft een ingangen op 2330, 2350, 2370 en 5780 Mhz.

Het zendvermogen bedraagt 10 Watt op de uitgang in een slotantenne op ongeveer 49 meter boven NAP (28 mtr. boven straatniveau). De polarisatie van de antennes is uiteraard horizontaal.

De laatste maanden hebben diverse zendamateurs druk gewerkt om de ombouw van het relais een feit te maken door onder andere PE1FOT, PA3CWS, PE1BQE, PE1RQM en PA3CRX. Een dag voor kerst is de nieuwe configuratie live gegaan.

Hoewel de antenne op slechts 28 meter boven straatniveau staat en Soest net als Amersfoort omringd wordt door de Utrechtse Heuvelrug aan de zuidkant en de Veluwe aan de webstkant is het de beheerders toch gelukt een goede dekking te creeëren. Onderstaande plot laat het bereik zien van de uitgang op de 23cm band.

Woon je in het groen/gele gebied zou een dubbel-quad antenne op 10 meter hoogte voldoende moeten zijn voor ontvangst. Woon je in het blauwe gebied heb je meer elementen en een goede voorversterker nodig. WIe denkt dat een signaal op de 23cm band op de hoek van de straat ophoudt heeft het dus mis.

De beheerders benadrukken dat het een repeater is, geen baken. Om de zender aan te schakelen voor 30 minuten moet een 1750 Hz toon gegeven worden op 144,7625 MHz.

Meer informatie is te vinden op de website pi6ats.nl.

PI6ATS