Radiokampweek Jutberg 2018

Met de beslissing van het comité van de Radiokampweek om in 2018 te verhuizen naar Streekpark Klein-Oisterwijk, is een vacuüm ontstaan bij sommige (ex-)deelnemers. Voor hen zijn de Jutberg en Radiokampweek onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom hebben zij de handen ineen geslagen en  op 13 december 2017 de stuurgroep Radiokampweek-Jutberg opgericht. Er zal op initiatief van deze groep een kleinere versie van de aloude Radiokampweek, zij het onder een andere naam, plaatsvinden van vrijdag 4 mei tot en met zondag 13 mei 2018 op de Jutberg. Vanuit de Jutberg is gebleken dat er absoluut voldoende draagkracht is om daar aan zendamateurisme gelieerde activiteiten in de periode rond Hemelvaart te blijven organiseren. Er is een voorlopig programma opgesteld. Mensen die deel willen nemen, kunnen zelf contact opnemen met de Jutberg voor accommodatie. Uiteraard kan dit ook na overleg met de stuurgroep.

De stuurgroep Radiokampweek-Jutberg bestaat uit:
Wim van Zutphen      PA1L
Thessa Wubbe         PA10628                                
Ruud Hobers          PE0RH
Wilma Hobers         PE0WH                      
Ilona Naaktgeboren   PA11283          
Wilfred Kamer        PD1AMB 
Iris Wubbe

Deze groep staat open voor alle nieuwe initiatieven en ideeën en ziet de verhuizing van het comité naar een ander park als een kans om met frisse moed hernieuwd door te gaan op de Jutberg. De middelen zijn momenteel nog beperkt, maar doel is om verbinding en groei te bewerkstelligen binnen de zendamateurs en bij sommige zendamateur-activiteiten ook andere Jutberg-bezoekers te betrekken. De Jutberg zelf staat hier zeer positief tegenover.

Er is een voorlopig, nog enigszins beperkt programma opgesteld. Dit is natuurlijk voor wijziging en aanvulling vatbaar en is daarbij mede afhankelijk van nadere inbreng en ideeën.

Dag                               Activiteit    
Vrijdag 4 mei  2018               Aankomst
Zaterdag 5 mei 2018               Gezamenlijke barbecue                    
Zondag 6 mei  2018                Lezing over zendamateurisme met praktijkhoek     
Maandag 7 mei 2018                Piepers rooien                
Dinsdag 8 mei 2018                Geocache event                                                                     
Woensdag 9 mei 2018               Kinderactiviteit                                                        
Donderdag 10 mei 2018             Uitje met rijdende VSM stoomtrein Beekbergen 
Vrijdag 11/zaterdag 12 mei 2018   Dauwtrapjacht                                                          
Zaterdag 12 mei 2018              Feestelijke afsluiting

De prijzen van de accommodaties voor 2018 op de Jutberg zijn bekend. U kunt zelf contact opnemen met de Jutberg voor beschikbare objecten, plaatsen en reserveringen.

Meer info: www.radiokampweek-jutberg.nl.

9 antwoorden
 1. Johan, PA0JAZ
  Johan, PA0JAZ zegt:

  Nu nog een radiokampweek ook ergens op een camping in Drente en we zijn nog beter verdeeld! Ik neem niet aan dat de vlag van de VRZA mee gaat naar Laag-Soeren?????

  • Ruud
   Ruud zegt:

   Ik heb wel een vlag en een banner, dus kan dat desgewenst mee hoor 😉
   Maar dat is dus niet waar het om gaat. Er is gewoon een groepje “verknocht” aan de Jutberg en omgeving.
   En in mijn persoonlijke geval ook aan de daar voor mij beschikbare accomodatie die in mijn optiek een schril contrast vormt met het nieuwe alternatief. Neemt niet weg, dat ik ook de verhuizers een loeigoeie RKW wens op de nieuwe locatie.

 2. PD2MV / Mario
  PD2MV / Mario zegt:

  Hallo allemaal,

  Ik had vorig jaar begrepen dat de VRZA een andere lokatie moest gaan zoeken, omdat “de Jutberg” niet langer accomodatie wilde zijn voor de Radiokampweek. Dit geeft toch weer een heel andere kijk op de zaak.

  PD2MV / Mario.

 3. Mario Vanacker
  Mario Vanacker zegt:

  Hallo,

  Ik had vorig jaar begrepen dat de VRZA een andere lokatie moest gaan zoeken, omdat “de Jutberg” niet langer accomodatie wilde zijn voor de Radiokampweek. Dit geeft toch weer een heel andere kijk op de zaak.

  PD2MV / Mario

  • Ruud.
   Ruud. zegt:

   Nee hoor! Het is geen kwestie van afsplitsen. Er is een groepje recreanten die de voorkeur geeft aan de ene camping boven de andere camping. Verder no big deal. Er is ook geen oorlog of zo. Iedereen is vrij om te beslissen of hij of zij deel wil nemen aan een radiokamp. Er is geloof ik ook nog een pinksterkamp, en door het jaar heen hoor ik ook van andere radioamateurs dat ze elkaar op nog heel andere campings ontmoeten. Prima toch? Ik hoop vanaf de Jutberg eventueel nog wel een verbinding te maken met de RKW in Oisterwijk. Dat lijkt me leuk, want daar zitten dan toch weer veel mensen die ik jarenlang op de Jutberg heb ontmoet.

 4. Ab
  Ab zegt:

  Vandaag naar de radiomarkt op de nieuwe locatie geweest. Ondanks dat je ieder jaar veel van hetzelfde ziet, maken de sfeer en contacten het toch altijd weer tot een feestje. Zonnetje en een snack erbij en lekker langs de kraampjes en kofferbakken slenteren.

  Dat is helaas helemaal over. Sfeer was er niet en veel verkopers en amateurs hadden blijkbaar geen trek in Oisterwijk.
  Terecht helaas. Weinig kramen, nog minder kofferbakverkopers (5 als ik goed geteld heb..). De meeste vaste deelnemers waren al wat op de vlakte als je vroeg hoe de week op de nieuwe plek was geweest. Enthousiasme was in ieder geval ver te zoeken.

  Dé reden om te vertrekken van de Jutberg, was het niet meer beschikbaar zijn van de TV studio. In Oisterwijk was een groot deel van het kabelnet een tijd geleden defect geraakt en was nog steeds onbruikbaar. Daar zit je dan met je kamp TV.

  Ik ga in 2019 niet een uur rijden voor een matige radiomarkt. Laag Soeren is voor mij nog een half uurtje langer rijden, maar was het altijd waard. Als ik het goed inschat, wordt de volgende markt qua verkopers nóg minder en dan houdt het snel op vrees ik.

  Organisatie: absoluut goed geprobeerd, maar trek je conclusie. Vraag de deelnemers wat ze willen. De Jutberg is nog steeds een optie. Wel graag een echte enquete deze keer: niet alleen de amateurs uitkiezen waarvan je weet dat ze een antwoord hebben dat jou uitkomt…

  • K.
   K. zegt:

   Ab,

   Op de Jutberg zou de tv studio nog steeds beschikbaar zijn geweest als men gebleven was. Mogelijk in de toekomst niet meer in hetzelfde huisje, maar voldoende ruimte beschikbaar. De tv studio op de nieuwe locatie is al als ‘knus’ bestempeld, vermoedelijk zou de oude apparatuur niet meer gepast hebben.
   Op kosten van de VRZA is er daarom dit jaar een nieuwe video mengtafel en zijn nieuwe camera’s aangeschaft.
   Dat had men jaren geleden al moeten doen, ik heb begrepen dat de beeld kwaliteit erg goed was. Spijtig dat je dit niet hebt kunnen zien.

   Er waren ook nog wel degelijk radioamateurs op de Jutberg dit jaar, en het ziet er naar uit het laatste weekeinde van September of zo nog een mini-Jut om 2019 op de rit te zetten. Het is dus zeker niet zo dat radioamateurs niet meer welkom zijn op de Jutberg. Als je op Facebook zoekt op Jutberg of Jutberg 2018 zal je nog wel wat tegen komen. Het was echter geen groots gebeuren zoals vroeger, wel was er weer een film zoals elk jaar: ‘Allo from the Jutberg 2018’ als een soort Allo Allo parodie op het verplaatsen naar Oisterwijk.

 5. Thessa PA10628
  Thessa PA10628 zegt:

  Beste Ab,

  Ik heb mij als fel tegenstander van de RKW verhuizing kritisch uitgelaten over het besluitvormingsproces. Dit was naar mijn idee teveel in nevelen gehuld. Ik en een substantieel aantal andere deelnemers, zagen zich voor een voldongen feit gesteld. Ondanks doorvragen, bleef onduidelijk wat er werkelijk besproken was.

  Sommige RKW deelnemers zijn een andere kant op gaan denken. Daarbij is naar mijn idee teveel de indruk gewekt dat de mogelijkheden op de Jutberg vrijwel uitgeput waren, terwijl dit pertinent onjuist is. Ik betreur dat dit na meer dan 40 jaar gastvrijheid van het Vakantiedorp gewekt is. Zoals K. zegt, waren en zijn we nog steeds welkom op de Jutberg. Voor knelpunten in de Hemelvaartweek, was een oplossing voorhanden. De conclusie dat de RKW niet had weg gehoeven van de Jutberg, is gerechtvaardigd.

  Veel eerder denk ik dat een aantal een andere kant op is gaan denken. Sommigen gaven duidelijk aan iets nieuws te willen, elke boom wel te kennen en een ander gebied als een nieuwe uitdaging zien. Ik kan mij dat vanuit de hobby goed voorstellen. Deze mensen zijn daar ook open over geweest. Hun visie wordt ten zeerste gerespecteerd door de Jutbergblijvers. Het prijsaspect speelt ook mee. De nieuwe locatie is goedkoper. In mijn ogen omdat deze ook veel minder charme heeft dan de Jutberg, maar dat is voor ieder persoonlijk. Voor velen met een smallere beurs scheelt het natuurlijk. Ook dat wordt gerespecteerd.

  Het is niet het (in mijn ogen) slechte besluitvormingsproces dat mij op de Jutberg houdt. Alswel dat ik gewoon op de Jutberg wil blijven. Voor mij is de RKW onlosmakelijk verbonden met deze locatie. Wat niet wil zeggen dat je elders niet ook een leuke week kunt organiseren. Dat staat buiten kijf. Natuurlijk is het hartstikke leuk om met een groep ergens te gaan zitten en iets uit de grond te stampen. Het is alleen niet mijn ding.

  Het is ook de vraag als het proces wel open was geweest, er niet toch verhuisd was. Ik vind het alleen erg jammer dat daarin oneigenlijke argumenten zijn gehanteerd en tegenstand in de kiem gesmoord is. Ik heb mij lang afgevraagd hoe het anders had kunnen lopen, mogelijk ook door de inzet van meer communicatieve vaardigheden. Daarover doorfilosoferen heeft weinig zin. Gedane zaken nemen geen keer.

  De stuurgroep Radiokampweek-Jutberg richt zich liever op de toekomst. Afgelopen Hemelvaart was een enorm vruchtbare Jutberg-radiokampweek. De kerngroep van ca. 10 man kende veel enthousiasme en onderling potentieel. De radiozendgeest bleek niet gevoelig voor verhuizing en waart nog altijd hardnekkig rond boven Laag-Soeren. Op Hemelvaartsdag was er een gezellig springkussenfestival en troffen wij op het terras diverse troepen radiozendamateurs.

  Het klopt dat wij eind september weer op de Jutberg komen. Doel is brainstromen en onze plannen voor 2019 vormgeven. Het plan Jutberg 2.0 is daarmee in werking. Dit plan richt zich vooral op de toekomst én eventuele samenwerking met de RKW in Klein-Oisterwijk. Het (begrijpelijke) gekibbel moet ergens afgelopen zijn. Wij kijken vooruit. Jutberg 2.0 wil eigenlijk vrij snel van verzuiling over naar oecumene. Het ene evenement hoeft het andere immers niet te bijten 😉 Er bestaat vooral nog behoefte aan techneuten en medewerkers voor organisatie van vossenjachten.

  Wie mee wil denken over Jutberg 2.0, is van harte welkom. De insteek is open, laagdrempelig en gebaseerd op keuzevrijheid. Laat gerust een bericht achter op de website http://www.radiokampweek-jutberg.nl/

Reacties zijn gesloten.