Bureau Antenneplaatsing zoekt samenwerking

Het Bureau Ondersteuning Antenneplaatsing Nederland (BOAN), dat in de jaren ’80 door Jan van Muijlwijk (PA3FXB) is opgericht zoekt samenwerking en heeft daartoe de besturen van de VERON en VRZA uitgenodigd om in gesprek te gaan. BOAN als dienstverlener heeft als doel om zendamateurs die problemen ondervinden bij het plaatsen van antennes te adviseren bij het vinden van passende oplossingen. BOAN streeft ernaar om in verschillende delen van het land iemand beschikbaar te hebben die ook kan assisteren op dit gebied.

BOAN heeft eerder succesvol samengewerkt met DKARS en instanties om de voorlichting op het gebied van antenneplaatsing te verbeteren, zoals een factsheet voor woningcorporaties waarin de uitgangspunten voor een gedegen corporatiebesluit worden beschreven. Een van de mensen achter BOAN is Jan van Muijlwijk, die in het verleden door VERON is uitgeroepen tot ‘Amateur van het jaar’. Jan heeft tientallen zendamateurs geholpen met antenneplaatsing problematiek. De bestaande verenigingen missen dergelijke dienstverlening ondanks hier wel een behoorlijke vraag naar is. Het zou een zeer goede aanvulling zijn voor de Nederlandse zendamateurs.

“Maar het succes van BOAN haalt ons in. Succes trekt succes aan en het aantal aanvragen voor de gratis BOAN dienstverlening groeit. Blijkbaar is er een toenemende vraag van radioamateurs naar deze vorm van dienstverlening. Tot dusver zijn we er helaas niet in geslaagd om in verschillende delen van het land iemand beschikbaar te hebben die kan assisteren op dit gebied.”, laat DKARS-secretaris Peter de Graaf (PJ4NX) weten. “We willen om die reden in gesprek met de (hoofd-)besturen van de amateurverenigingen om het adviseren van zendamateurs bij antenneplaatsing te kunnen blijven leveren door samen de schouders onder één landelijk BOAN te zetten, dit gesteund door alle radioclubs en voor alle zendamateurs.”

24 antwoorden
  • Wim
   Wim zegt:

   Hallo Erwin,
   BOAN werkt al jaren samen met DKARS.
   In DKARS magazine zijn ook regelmatig verslagen te vinden van de resultaten die het BOAN geboekt heeft, zie ook de link in het bovenstaande nieuws artikel.
   Dus voortaan eerst even je huiswerk maken voor je reageert Ha, ha.
   73’s Wim PA4WK

 1. Koos
  Koos zegt:

  is er ook samenwerking gezocht met de RFDX vereniging? die op Europees vlak ook heel druk bezig is met o.a. ook dit thema??
  want op Europees vlak bestaan regels, waarvan ze hier in Nederland schijnbaar bijna niemand iets vanaf weet en dan zou het plaatsen veel soepeler moeten zijn, en aangezien dat ze dat niet doen, zijn die mensen daar druk mee bezig zodat het in Nederland makkelijker zou moeten zijn om onze hobby te kunnen beoefenen met fatsoenlijke antenne materiaal, in plaats vanuit de dakgoot een draadje te spannen zodat de schoonheidscommissie ( die sowieso niks te zeggen heeft over mast plaatsen!) niet klagen kan

  • PJ
   PJ zegt:

   Dat is een 27 MHz vereniging. Wat heeft dat met radiozendamateurs te maken? Bovendien kan ik nergens statuten op de website van die club vinden.

   • Tom
    Tom zegt:

    Fout, een vereniging voor zowel amateurs met, of zonder licentie. Een van de doelen van de vereniging is om mensen aan een licentie te helpen door middel van de online cursus N/F. Gemiddeld helpt de RFDX 20 mensen per jaar aan een licentie.

   • Koos
    Koos zegt:

    daar ben je wel heel naïef PJ, word tijd dat je wakker word en even het internet gaat gebruiken waar de RFDX mee bezig is, en dan zou je vinden dat de RFDX overal in overleg op hoogste niveau waar verenigingen zoals Veron, VRZA en Dkars niet te vinden zijn, het is jammer dat die verenigingen de ogen sluiten voor een vereniging die er is voor zendamateurs en DX`ers en iedereen die deze geweldige hobby beoefend, dus daar is iedereen welkom, en welke statuten bedoeld je bij deze non-profit vereniging? ik heb ze wel gevonden, maar kan zijn dat het iets te ingewikkeld is voor je, dus als je het niet kan vinden, dan vond je de rest waarschijnlijk ook niet…jammer dat je dan zo impulsief antwoord geeft

 2. PE9DX
  PE9DX zegt:

  BOAN is een “onderdeel” van de DKARS Erwin.
  Ben benieuwd hoe de Vereniging(en) hier op reageren met in het achterhoofd de afwijzing van het nader tot elkaar komen op het gebied van het QSL bureau. Er is reeds eerder geprobeerd inzake antenneplaatsing dit onder de aandacht van de Veron te krijgen maar is toen afgewezen.

   • PJ
    PJ zegt:

    Bang voor (nog meer) ledenverlies. En ook de VRZA heeft de afgelopen tien jaren enkel leden verloren. Nieuwe initiatieven zoals DKARS en Hamnieuws lukt het wél om deze leden – inmiddels ruim 50% van de zendamateurs – te bereiken.

 3. Willem
  Willem zegt:

  Geen stammenstrijd, maar gezamelijke strijd tegen hobby belemmerende regelgeving.
  Neem eerst maar eens de 5 meter regel onder de loep.
  Mijn voorstel, max 5 meter boven hoogste punt gebouw of woning, en niet gemeten vanaf voet antenne of snijpunt dak.
  Dat alleen al scheelt ons radiozemdateurs een heleboel ongemak en geeft ons veel meer plezier ten aanzien van het experimentele karakter.

 4. John
  John zegt:

  Dit gaat hem niet worden helaas. Je kan de duvel erop zeggen dat Eric-Jan (secretaris VERON) dit gaat blokkeren omdat de VERON zelf al via Guido van den Berg een eigen “iets” heeft qua BOAN.

  • PJ
   PJ zegt:

   Guido… De man valt bijna uit elkaar als hij een keer hoest. Op juridische kennis uit het jaar kruik zit niemand te wachten. De jaren-90 notaris voldoet ook verre aan de PE-eisen die tegenwoordig aan de beroepsgroep gesteld worden en zou dus nooit zijn beroep meer uit kunnen voeren. Daar wil ik zeker niet blindelings op vertrouwen. Kijk alleen maar naar de vele fouten in de statuten van de VERON die echt niet meer van deze tijd zijn en strijdig zijn met de huidige wet- en regelgeving.

 5. sdr user
  sdr user zegt:

  Het lijkt me beter als Veron zijn eigen BOAN opzet. Daar is de Veron groot genoeg voor. En een ieder die zich wil inzetten voor antenne problematiek kan zich dan daarbij aansluiten.

  • Wim
   Wim zegt:

   Het zou mooi zijn als de VRZA dit op zou pakken, dit zou een goed argument zijn om lid van de VRZA te worden ipv de VERON.
   Ik verwacht namelijk niet dat de VERON hier in mee gaat.
   73’s Wim PA4WK

 6. dj
  dj zegt:

  de veron en vrza doen niet veel niet voor een amateur of andere verenigingen in tegenstelling van de dkars die staan je fatsoenlijk te woord maar da,s de normaal met die oldtimers bij de veron.

 7. sdr user
  sdr user zegt:

  Binnen de Veron is er geen BOAN, of heb ik wat gemist? Dus die zal dan moeten worden opgericht. Mits er vrijwilligers genoeg voor zijn. Want als het bij vacatures blijft dan heeft het geen nut lijkt me.

 8. Wim
  Wim zegt:

  Ik heb eens zitten zoeken naar standpunten van de VERON in deze, nu blijkt dat een voorstel tot juridisch ondersteunen van leden met antenne plaatsing problemen al te vinden was in de VR voorstellen van 2013.
  Lees op http://www.pi4rcg.nl/wp-content/uploads/2013/04/Voorstellen-VERON-VR-2013.pdf op pagina 9 voorstel 11A-66

  Het antwoord van het HB komt er eigenlijk op neer zoek het zelf maar uit, de leden worden eigenlijk met een kluitje in het riet gestuurd onder voorwendselen als veel te moeilijk en geen geld. Toch wel raar dat het het BOAN wel lukt en zelfs zo succesvol is dat het menskracht te kort komt.
  Ik denk dat ik wel weet wat de uitkomst van het gesprek met de VERON zal zijn, ik hoop dat de VRZA hier wel positief op reageert en zich niet laat lijden door grote broer VERON.
  Ook al ben je het niet altijd met elkaar eens dan kun je naar mijn idee op onderdelen nog prima met elkaar samen werken.
  Ben erg benieuwd naar de reactie van beide verenigingen.
  Wim PA4WK

  • Ge.
   Ge. zegt:

   Flauw om dit aan de bestuurders aan te rekenen: het zijn de leden van de VERON zelf die op basis van argumenten tegen het voorstel hebben gestemd. Zij hadden echter ook met de consequentie van dit voorstel (=hogere contributie om dit te gaan inrichten) kunnen instemmen. Dat is simpelweg het gevolg van het niet zelf hebben van iemand die dit werk op basis van vrijwilligheid (zoals Jan van Muilwijk dit doet met zijn BOAN) doet. Overigens doet Jan dit werk ongeacht of iemand lid is van een vereniging of donateur van Dkars.

   Wat dat betreft is het bizar dat Dkars mensen vraagt om als tegenprestatie voor het werk van Jan een donatie aan Dkars te doen. Zoals in dit artikel al staat heeft Jan BOAN in de jaren ’80 zelf opgezet. Wat Dkars aan het initatief van Jan bijdraagt, is dan ook een groot vraagteken. Het bestond al en is dus geen ‘verdienste’ van Dkars. De enige verdienste van Dkars is wellicht dat zij het werk van Jan meer onder de aandacht hebben gebracht. Mensen die het werk dat Jan waarderen kunnen in mijn ogen dan ook beter een directe gift aan de beste OM doen. Maar eerlijk is eerlijk, het is hartstikke slim van de Dkars-bestuurders om te doen alsof BOAN er is dankzij Dkars en zo op het gemoed van amateurs in te spelen om vooral donateur te worden.

   Zelf zou ik mijn lidmaatschap opzeggen als de VERON (of VRZA) een verhoging van het lidmaatschap zou gaan doorvoeren om daarmee individuen -die blijkbaar niet zelf willen betalen voor een rechtsbijstandsverzekeraar- te kunnen helpen. Ik ben een vrijgevig mens, maar niet ten koste van mensen die alleen de lusten en niet de lasten willen (mee)dragen.

 9. Ge.
  Ge. zegt:

  Een fraai voorbeeld van de feiten naar je hand zetten:

  Vangt dit artikel aan met: “Het Bureau Ondersteuning Antenneplaatsing Nederland (BOAN), dat in de jaren ’80 door Jan van Muijlwijk (PA3FXB) is opgericht…”, staat er op de website van Dkars: “Wij hebben binnen de organisatie nu een “Bureau Ondersteuning Antenneplaatsing Nederland” opgericht en dit wordt geleid door Jan van Muijlwijk, PA3FXB uit Veendam.” (bron: http://www.dkars.nl/index.php?page=bureau-ondersteuning-antenneplaatsing-nederland).

  Hoe zit het nu echt? Maakt Dkars goede sier met het werk dat Jan al jaren deed óf heeft Dkars écht iets toegevoegd aan de diensten van Jan?

 10. Frans
  Frans zegt:

  Met de huidige Koreaanse toestanden bij de VERON zou je niet eens meer met hen samen moeten willen werken.

Reacties zijn gesloten.