Repeater PI2FLD uitgeschakeld

PI2FLDDe 70-cm repeater in Almere, PI2FLD is na overleg tussen beheerder PE1NSL en Agentschap Telecom voor enkele weken uitgeschakeld. Divers wangedrag van amateurs en piraten is hier de oorzaak van.

Het is niet de eerste keer dat deze repeater uitgeschakeld wordt. Enkele jaren geleden werd hetzelfde gedaan.

Agentschap Telecom is op de hoogte gesteld. Over de status en toekomst van de repeater wordt op korte termijn een beslissing genomen. Mobiele stations kunnen gebruik maken van PI2NOS, PI2ASD of één van de 2 meter repeaters.

PI2FLD-twitter

24 antwoorden
 1. Michel Versteeg
  Michel Versteeg zegt:

  Tja, da’s de makkelijkste weg. Op de repeater van Nijmegen, PI1NYM, zijn ook al maandenlang piraten te horen. Doet het AT ook niets aan… enquete was ‘window dressing’….

 2. Johan Boonstra
  Johan Boonstra zegt:

  PI2FLD is een repeater waarop door een selecte groep ‘zendamateurs’ vooral word getokkeld, zelden hoor je gesprekken die echt over de hobby gaan. Dit trekt weer geklooi en gerommel aan. Dat ding kan beter permanent uit.

 3. Rene PA2RU
  Rene PA2RU zegt:

  Beter lezen heren ,
  Er is overleg geweest tussen de repeaterbeheerder en AT , er is nog nergens handhavend opgetreden door de officiele instantie’s.
  Die zelfde instantie’s hadden dan naar mijn idee wel moeten doen , dan had men de repeater niet uit hoeven te schakelen.

 4. Roeland Jansen
  Roeland Jansen zegt:

  nou ja kij, ik denk dat niet alleen de niet-za oorzaak zijn. Vooral naar onszelf kijken.

  Sommigen zijn al jaren aan het narren. De juiste methode is de mensen aanspreken dmv een kaart. Helpt dat niet dan stapje verder en economische sancties. Het is niet anders maar klaarblijkelijk zijn sommigen nog teveel in hun voorgaande hobby-band blijven steken.

  Zo hoorde ik vandaag op 2m een cross band qso met een ZA die op 27 MHz zat. Sja..

 5. Martin - PA2RUS
  Martin - PA2RUS zegt:

  Handhaven komt meen ik al jaren niet meer voor in het vocabulaire van het AT, althans niet binnen de amateurgelederen. Te veel bezuinigd, verkeerde prioriteiten en achterlijke regelgeving uit de EU. Lang leve de ethervrijheid mensen 🙁

 6. René Berends
  René Berends zegt:

  Ik heb de afgelopen jaren al 2 keer bezoek gehad van AT nav klachten uit de buurt…
  Ze zijn wel actief , dus in zekere zin is er wel sprake van handhaving voor zover je daar van kunt spreken…

 7. Joop aan 't Goor
  Joop aan 't Goor zegt:

  Tja, het is de laatste tijd gebruikelijk dat de kwaden met rust gelaten worden en de slachtoffers gestraft. Een paar weken geleden nog met het RTL programma over pesten. De pester werden beschermd en de gepeste kreeg geen bescherming. Het zal de moderne tijd wel zijn, maar ht is niet mijn idee van hoe het behoort te gaan.

 8. Rob
  Rob zegt:

  Dit is een gevolg van het jarenlang afglijden van onze hobby richting de traditionele 11m piraterij.
  Toen ik als zendamateur begon was er een duidelijke etiquette en taalgebruik op de banden, zeker op een repeater. Mensen die daar buitenom gingen werd duidelijk uitgelegd “hoe het hoorde” en namen dat ook wel over. Welke termen je wel en niet gebruikte, welke onderwerpen je wel en niet aansneed. Trouwens je hoorde zowizo voornamelijk serieuze mensen want het had heel wat moeite gekost om een machtiging te krijgen en dat werkte als een goed filter. Zonder machtiging werken was te link want als je gepakt werd dan was je je dure set kwijt en werd deze verbeurd verklaard.
  Als je nu hier lokaal luistert dan hoor je een clubje wat actief is op 27 MHz, datzelfde clubje hoor je op 70cm op de LPD kanalen zogenaamd werken met een LPD porto, maar in werkelijkheid gewoon met een amateur dualbander met 30-50 watt output in een vertikaal op het dak, en die mensen zitten dan na korte tijd ook op de amateur repeaters. Soms onder gefingeerde call, veel vaker nog zonder call en dan alleen maar kreten als “roepie roepie!” uitkramend met een kinderstemmetje.
  Hebben ze na een tijd toch een examen afgelegd, dan zit de manier van werken er zo ingesleten dat deze niet meer voorbij gaat en dan moet de rest van de amateurs zich maar op dit nivo aanpassen. Dan is het natuurlijk niet zo raar dat de volgende generatie nieuwkomers denkt dat dit allemaal maar normaal is en zich ook zo gaat gedragen.
  Het is dus niet alleen maar “AT handhaaft niet”. We laten dit ook zelf gebeuren. Zeker in het geval PI2FLD waar de amateurs met call net zo hard meedoen als die zonder.

  • Azijn
   Azijn zegt:

   Wat ik ook zo belachelijk vond was dat vrouwen ooit stemrecht kregen. Vroeger was alles beter.

   • Roeland Jansen
    Roeland Jansen zegt:

    Wat dat met stemrecht te maken heeft weet ik niet maar ik onderschrijf Rob’s reactie volledig. Dat afglijden is ook gekomen door het gemak waarmee de examens nu gehaald kunnen worden; het gebrek aan repressie en inderdaad dat de nieuwkomers denken dat het zo hoort.

 9. Ton
  Ton zegt:

  Wij zijn toch Zendamateurs, kunnen we niet met een groep amateurs gaan iets gaan doen
  om dat Tegen te gaan, met een HB9CV antennen voor 70cm kom je al een heel eind
  als het AT geen mensen daar voor inzet moeten we zelf maar gaan zoeken, en dat door geven aan het AT, dan komen ze wel in Atie, is toch te gek om de omzetter maar uit te zetten
  zo krijgen de Piraten/amateurs hun zin….

 10. PD1ZON
  PD1ZON zegt:

  Zolang jan en alleman apparatuur vrij kan aanschaffen om er mee te gaan zieken, blijft het vechten tegen de bierkaai.
  En wordt er een zieker aangepakt, dan wordt ie berispt!

 11. m0wao
  m0wao zegt:

  Hier in UK is het ook niet veel beter. Vele gelicenceerde amateurs zitten vrolijk op de freebanden te werken met hun widebanded HAM transceivers en vinden heel dit normaal. Sterker nog als je er wat van zegt krijg je een grote mond terug. Ze gebruiken hun HAM license als dekmantel voor het antenna park. Youtube zit vol met zogenaamde ‘heren’ zoals; SimonTheWizard, m0ogy etc die graag uitleggen hoe je een HAM transceiver widebanded maakt en het gebruik van de gegenaamde 10m export rigs. Op de PMR446 is het niet beter met gasten die Chinese rigs gebruiken om op hoog vermogen DX te doen! Forums zoals Charlie Tango, Tango Mike DX group etc staan bol van hoe goed het is om met 100W op de 446MHz een DX verbinding te maken, Of met een FT-857 op 27.555 te blazen en vele van deze ‘heren’ zijn dus amateurs met licenses!
  Dus waar het heen moet? Geen idee maar ik krijg er langzamerhand genoeg van en denk dan terug aan de TV show van Koten & de Bie over hun verloedering van de maatschappij…

 12. coszmo
  coszmo zegt:

  Misschien is het verstandig om niet allen naar CB ers te wijzen . Ook de mensen met een licensie maken zich aan bovenstaande schuldig . Het is makkelijk om te praten over een 11 mtr. mentaliteit maar kijk zelf eens op b.v. 40 mtr. naar de diverse gebruikers en hun gedrag ?

 13. rob
  rob zegt:

  Sommige amateurs zijn ook niet veel beter dan de gemiddelde 27mc gebruiker. Ik ken heel veel amateurs die op de 555 echt netjes zijn en niet lopen te gallen, daarin tegen hoor ik op de 7.077.0 dingen die het dag licht niet verdragen kan. Maw geef niet op mekaar af maar help mekaar want we hebben nl de zelfde hobby! !!!

  • Roeland Jansen
   Roeland Jansen zegt:

   Rob, ik ben allereerst tegen het gebruik van de naam ‘amateur’ op ‘555’. Ik ga er vanuit dat je daar 27.555 MHz bedoelt; een frequentie die hier niet toegestaan is.

   Laten we nu geen vergelijking maken met wat er op anere plekken gebeuren. Immers – op de airband wordt er wel netjes gedaan en waarom? Omdat die mensen begrijpen waar de regels voor zijn. Zolang er zendamateurs zijn die niet begrijpen dat ook wij limits hebben (vermogen voor de verschillende groepen, frequenties, gebruik van call-sings, gebruik van de juiste spelling, niet mogen gebruiken van hamgear op 27 MHz etc etc), plus de makkelijke verkoop van equipment…

   De enige juiste methode is handhaving. Niet als zendamateurs uitzoeken wie wat doet; niet iedereen is professioneel genoeg dat te kunnen.

   Kaarten en ecoomische sancties. ja graag. Please. Liefst nog wat strakker dan dat. (Maar daar maak ik geen vrienden mee)

 14. Hans
  Hans zegt:

  En inmiddels zijn de repeaters van Amsterdam ook uitgeschakeld ivm het zelfde probleem als PI2FLD

 15. Paul
  Paul zegt:

  Misschien moeten ze even op NOS luisteren…over troep gesproken. Het echte 27mc gevoel komt dan weer boven.

Reacties zijn gesloten.