RSGB’s IOTA zelfstandig verder

logo_iotaHet IOTA programma van de Radio Society of Great Britain (RSGB) zal als zelfstandig orgaan verder gaan. Komende maanden zullen de activiteiten ondergebracht worden in de IOTA Foundation. Dat laat de RSGB in een persbericht weten.

De foundation zal sterk inzetten op automatisering, zo moet er in 2017 een online systeem komen voor het toekennen van credits. Vier zendamateurs gaan zich hiermee bezig houden, waaronder Nederlander Johan Willemsen (PA3EXX)

Het IOTA-proramma is op het DXCC-programma van ARRL het meest bekende programma onder zendamateurs en stelt ten doel zoveel mogelijk eilanden te werken. Binnen Nederland zijn ook twee eilandengroepen, te weten de Waddeneilanden (EU-034) en de Zeeuwse eilanden (EU-146).

Om in aanmerking te komen voor een IOTA-award zijn verbindingen nodig met tenminste 100 verschillende eilanden. Voor een plaque moeten dit er zelfs 750 zijn en voor een trophy 1.000. Het loont de moeite voor zendamateurs om door de QSL-bak te gaan, want eilanden zijn er genoeg. Denk maar aan Australië, Nieuw Zeeland of dichter bij huis Engeland. Een certificaat ligt daarmee binnen handbereik voor zendamateurs die enkele jaren actief zijn.

Met de introductie van een ‘systeem zoals Logbook of the World’ laat de IOTA Foundation wellicht de eis los dat verbindingen aangetoond moeten worden met papieren QSL-kaarten zoals dat nu nog het geval is. Enige uitzondering hierop waren verbindingen die gemaakt werden tijdens de jaarlijkse IOTA-contest die altijd in het laatste weekend van juli plaatsvindt.

Meer informatie over het IOTA-programma is te vinden op de website: rsgbiota.org.

3 antwoorden
 1. Adriaan PE2K
  Adriaan PE2K zegt:

  Papieren QSL-kaarten zijn niet altijd nodig, voor het aanvragen van het award. Nu al kan je ook contest logs van de IOTA contest gebruiken voor IOTA bevestigingen. (Alleen de logs die ook gebruikt zijn in de uitslagen van de IOTA contest).

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Dat kopt, maar alleen voor de verbindingen die gedurende de contest eind juli zijn gemaakt. Wil je andere credits inbrengen, heb je nog steeds analoge QSL-kaarten nodig.

   • Adriaan PE2K
    Adriaan PE2K zegt:

    Dat schreef ik ook: contest logs van de IOTA contest, en dan alleen van de goedgekeurde verbindingen.

Reacties zijn gesloten.