UK verliest mogelijk 13cm en 9cm

ofcom-logoOFCOM, de toezichthouder in het Verenigd Koninkrijk, is een consultatie gestart onder zendamateur die gebruik maken van de 13cm en 9cm band. Volgens de nieuwste planning zal een (over)groot deel van deze banden toegekend worden aan defensie. Dat houdt in dat zendamateurs zullen moeten verhuizen naar hogere banden.

Defensie wil ongeveer 40 Mhz bandbreedte in het segment 2310-2450 Mhz hebben, alsook 150 Mhz bandbreedte tussen 3410-3600 Mhz. OFCOM is inmiddels een consultatie gestart onder de belanghebbenden, waaronder zendamateurs. Zij kunnen de toezichthouder van (constructief) commentaar voorzien.

Inmiddels komt er een interessante vraag naar boven: Wanneer er een verplichte verhuizing komt, wie moet het betalen? Niet lang geleden moesten alle gebruikers van draadloze microfoons verhuizen van UHF TV-kanaal 69 naar UHF TV-kanaal 39. Dit om frequentieruimte in de LTE band vrij te maken voor aanbieders van mobiele communicatienetwerken. OFCOM heeft met de opbrengsten van de veiling een fonds ingericht waarmee gebruikers die nieuwe apparatuur moesten aanschaffen gecompenseerd werden. Nu wordt er geopperd om een soortgelijk fonds ook in te stellen om ATV-gebruikers – inclusief relais stations – schadeloos te stellen, zo valt te lezen op de website SoutGateARC.