SG Lab (LZ5HP) komt met 13cm transverters

13cm_grid-antenneHet Bulgaarse SG Lab van LZ5HP heeft naast zijn 23cm transverter ook een 13cm exemplaar uitgebracht. Waar de IF-frequentie van de 23cm versie de 2-meter band bedraagt, is voor de 13cm gekozen voor 70cm. Beide transverters bieden ondersteuning voor repeater shift.

Qua opbouw zien beide transverters er hetzelfde uit, waarbij de 13cm versie is uitgebreid met een 10 MHz referentie ingang. De 23cm versie kost 164 euro, de 13cm versie 208 euro. Daarmee krijg je een all-mode transverter met een uitgangsvermogen van ruim 2 Watt.

Remco (PA3FYM) heeft enige tijd geleden al een artikel op zijn blog geplaatst waarbij de 23cm versie beschreven wordt. De 13cm versie heeft dezelfde afmetingen en behuizing en lijkt qua opbouw erg veel op zijn voorganger, inclusief de hairpin filters die op de print ge-etst zijn. De LO-frequentie van de transverter is met jumpers in te stellen en wordt in CW weergegeven op 432.000 MHz na de eerste PTT-handeling als de transverter aangezet wordt. Een feature die nog niet beschikbaar was op de 23cm versie.

LZ5HP_13cm

Naast de 23cm en 13cm versie is ook een 33cm versie (920 MHz) ontwikkeld voor de Amerikaanse markt. SG Lab wil zich nu concentreren op de ontwikkeling van een versie voor de Amerikaanse 1.25-meter band (220 MHz).

Bestellen van de transverter kan uitsluitend via e-mail op de website: SG-Lab.com.

10 antwoorden
 1. Rob
  Rob zegt:

  Dat is heel leuk. Kun je wellicht ook inzetten als zendmixer voor verbindingen via de geostatonaire
  amateursatelliet die er aan komt. 13cm up, 3cm down.
  Daar heb je dan nog een gemodificeerde LNB bij nodig en een ontvangstconverter die de output van
  de LNB weer naar 70cm converteert, en dan kun je met een 70cm allmode set over de satelliet werken.
  (halfduplex dan wel, maar dat zou voor deze satelliet wel voldoende moeten zijn)
  Er bestaan overigens ook LNB’s die aan een 10 MHz referentie gelocked kunnen worden. Dit is echter
  wel een iets duurder grapje dan een gewone Chinese PLL LNB. Ik zag ook al ontwerpjes om uitgaande
  van 10 MHz een signaal te maken wat een goedkope PLL LNB ingestuurd kan worden om deze te locken.

 2. Rob
  Rob zegt:

  O ik zie nu op de site (waar de 13cm transverter nog niet op staat) dat hij ook al LNB’s verkoopt
  voor 10.0-10.6 GHz met PLL local oscillator…
  Dus een compleet setje voor de satelliet zal vast niet ver weg zijn.

 3. Rob PE1ITR
  Rob PE1ITR zegt:

  SG-labs accepteert vanaf vandaag ook orders voor de 13cm transverter. Meteen een trv gekocht. Ik ben binnenkort ook qrv op 2320 en/of 2400MHz (EsHailSat2). CU

  • Rob
   Rob zegt:

   O ik begreep dat de jongens in Hilversum e.o. er al een paar binnen hadden…. die waren al een tijd
   met de maker in contact daarover.
   Kennelijk heeft hij nog geen tijd gehad om zijn website te updaten.
   Wat denk jij van die LNB voor 3cm die hij aanbiedt? Zou dat wat zijn voor esHailSat?

 4. Hans
  Hans zegt:

  Repeater shift mogelijkheid, zitten we daar nou echt op te wachten ?

  Ga eens met SSB werken en zet eens een iets betere antenne neer dan een rondstraler en merk dan dat je echt DX kan werken, veel verder dan het einde van je straat of het ingangspunt van een landelijk dekkende repeater.
  23 cm en 13 cm zijn banden waar meestal niet heel veel activiteit is maar juist wel veel activiteit tijdens gelegenheden zoals condities en of activiteits contesten.
  Met een goede antenne werk je in ssb met gemak meerdere landen op een avond en als je er moeite voor doet kan je gebruik maken van vliegtuigscatter. Dan kan je op 23 cm altijd afstanden tot meer dan 700 km werken. Diverse goede stations kunnen altijd ruim 800 km werken.

  Geen portofoon of repeater gebruik maar gewoon DX werken over afstanden waarvan menig operator, die met een portofoon of repeater werkt, vaak geen weet van heeft.

  Welkom in de wereld die verder gaat dan PI2NOS

  • Randy
   Randy zegt:

   Eens. Zoals afgelopen week ontzettende tropo (en een flinke Sporadic E opening op 2 woensdagmiddag) en je hoort mensen DX’en via een repeater. Zo zonde… Zelfs met alleen FM en een rondwerper kun je prima verbindingen maken als je over het simplex deel gaat draaien. Engeland werk je elke dag wel op VHF met de kleinste beam in SSB.

 5. Eric
  Eric zegt:

  Dat mag dan zonde zijn maar niet iedereen heeft diverse dishes op 13 beschikbaar die remote vanuit het buitenland gebruikt worden zoals Hans. Was het maar zo dat er meer gebruikers actief zijn op 13 cm want de weak signal users zijn op een handje of twee te tellen. De ATV-ers gebruiken 13 effectief en wat experimentele FM repeaters zouden best aardig zijn voor de activiteit. Concluderend, we zitten inderdaad op dat soort opties te wachten, dat een prominente weaksignal user zich afzet tegen andere bandgebruikers inplaats van uitnodigt en enthousiasmeert geeft ernstig te denken over de vitaliteit van het weak signal gebeuren op SHF.

Reacties zijn gesloten.