VK sluit deel VHF voor zendamateurs

ofcom-logoIn het Verenigd Koninkrijk gelden weer zendbeperkingen op de 2-meter band. Dat is de uitkomst van het overleg tussen toezichthouder OFCOM en de Radio Society of Great Britain (RSGB). Er zijn 4 ‘kanalen’ met een bandbreedte van 25 kHz afgestaan voor een evenement dat plaatsvindt in Glascow, de hoofdstad van Schotland. De uitgegeven frequenties zijn: 144.000, 144.025, 144.075 en 144.100 MHz. De CW-oproepfrequentie 144.050 MHz is daarbij bewust vrijgelaten.

De beperking geldt van 22 juli tot en met 4 augustus aanstaande en is pas op 22 juli zelf aan zendamateurs bekend gemaakt via de website van de RSGB. Het is onduidelijk waarom de toezichthouder niet 4 frequenties in het reguliere spectrum vrij kon maken voor dit tijdelijke evenement.

OFCOM heeft in de omgeving van Londen (+100 kilometer) ook al het spectrum 431.000 – 432.000 MHz toegewezen aan PMR-gebruikers zoals taxi-centrales en gesloten voor zendamateurs, hoewel dit in een primaire band ligt. Hamnieuws schreef hier al eerder over.

Meer informatie is te vinden op de website van de RGSB.

9 antwoorden
 1. Rob
  Rob zegt:

  Het is op zich wel vreemd, want er loopt in de UK een procedure om de hele VHF-hoog opnieuw in te delen nadat veel diensten hun frekwentiegebruik beeindigd hebben (bijvoorbeeld zijn overgeschakeld van analoge mobilofoonnetten naar digitale netten op hogere frekwenties). Daarbij is er zelfs een voorstel om de amateurs er 1 MHz bij te geven op 2 meter.
  Hoewel die procedure nog niet is afgerond zou je verwachten dat er zat ruimte is die men nu tijdelijk aan zo’n evenement kan geven en die buiten de 2 meter band ligt, bijvoorbeeld 146 MHz.
  Het enige wat ik me nu kan voorstellen is dat men die frekwenties ook wel gegeven heeft, maar dat men zoveel mogelijk kanalen op grote frekwentie afstand aan die gebruikers wil geven om te voorkomen dat ze onderling elkaars porto dichtdrukken als ze op hetzelfde terrein werkzaam zijn op verschillende kanalen.
  Vandaar wellicht ook de idiote frekwenties helemaal onderin de band.

 2. PDØMV
  PDØMV zegt:

  vreemd, 431 MHz is een uitgang reeks van repeaters op 70cm band met 1,6 MHz + shift , stel je voor met een aardig beetje tropo en of tempratuur inversie, hoe gaan ze dat oplossen als dat optreed waardoor we daar te horen zijn 😛 of hebben ze daar niet over nagedacht. nog even of we kunnen vanuit NL meegenieten met wat daar in engeland gebeurt als het een evenement betreft. Ik weet niet of ik glijk heb, aangezien ik niet weet welke vermogens er gebruikt gaan worden. maar is dit reëel of is het onzin ??

Reacties zijn gesloten.