ACTUEEL: Deel 13cm band op slot!

13cm_grid-antenneTijdens de binnenkomst van de vlucht met stoffelijke overschotten van de vliegramp alsook de route naar Hilversum gelden er zendbeperkingen op de gehele 13cm band vanaf vandaag, woensdag 23 juli vanaf 12.00 uur tot morgen, donderdag 24 juli om 23.59 uur in een omtrek van 35 kilometer rondom Eindhoven, Hilversum en de route ertussen. Dat heeft Agentschap Telecom vanmiddag op haar website bekend gemaakt. De beperking geldt van 2320 tot 2336 MHz.

Een overzicht van de actuele beperkingen is altijd te vinden op de website van Agentschap Telecom of op Hamnieuws onder het kopje ‘zendbeperkingen’.

20 antwoorden
 1. Ruud Driessen
  Ruud Driessen zegt:

  Ach……alles was een beetje last-minute de laatste dagen. Ook vandaag de extra speciale ingelaste nationale rouwdag was er een uit die categorie.

  • Randy (PH4X)
   Randy (PH4X) zegt:

   Lees de machtigingsvoorwaarden nog eens door: Eerst luisteren, dan zenden. Primaire gebruikers (politie, defensie en omroepen in het geval van de 13cm band) hebben altijd voorrang. De aankondiging is alleen een extra ‘service’, voor zolang de 13cm band überhaupt nog toegankelijk is voor zendamateurs. Al is luisteren wel lastig: COFDM (DVB-T) modulatie klinkt als ruis. Een analoge of DVB-S zendontvanger zoals zendamateurs die gebruiken voor ATV gaan dit niet detecteren.

  • Rob
   Rob zegt:

   Ik denk niet dat ze er veel belang aan hechten bij AT, want anders maakten ze wel een RSS feed of ze
   gebruikten hun Twitter account. Dat werkt toch wat beter voor actuele informatie dan zo’n webpagina.
   Het is meer “leuke info om te hebben”, niet iets wat iedere zendamateur iedere dag moet gaan bekijken.
   Er zijn niet veel amateurs op 13cm actief, het gaat voornamelijk om zenders die altijd aan staan zoals
   ATV repeaters. En de beheerders daarvan worden al per mail geinformeerd.

 2. Rene Stevens
  Rene Stevens zegt:

  13cm is primair voor militair, politie en omroep (draadloze video verbindingen) en secundair voor amateurs. Dus als een primaire gebruiker bandbreedte nodig heeft moeten de amateurs wijken. Zins een tijdje geeft het AT dit aan omdat er vroeger amateurs waren die de primaire gebruikers er af sapte met de opmerking, opzouten, dit is mijn kanaal.

 3. Sjef
  Sjef zegt:

  Klopt. Maar je bent secundaire gebruiker en je moet altijd kijken of de freq. vrij is voordat je er op uit komt. Daarnaast was het natuurlijk wel erg kort dag…

 4. Randy ten Have
  Randy ten Have zegt:

  In de gebruikersvoorwaarden staat toch al: eerst uitluisteren. Daarnaast zal de overlast volgens mij heel hard meevallen omdat wij horizontaal en zij verticaal zitten. Als iedereen netjes (C)OFDM gebruikt kan het wel een stootje hebben. Al moet je het niet onder een repeater (of twee in dit geval te Hilversum, Eindhoven staat even uit dacht ik) zitten als gebruiker.

 5. Rene Stevens
  Rene Stevens zegt:

  Nadeel van COFDM is dat het als ruis klinkt, dus je ziet en hoort het niet. De centamateurs maken gebruik van DVB-S waarmee je geen DVB-T (COFDM) kan detecteren. Daarbij, door reflecties maakt polariteit niet meer uit, dus die scheiding is er niet.

 6. Rene
  Rene zegt:

  Wij Amateurs hebben op dat moment niets te willen.
  Dit soort frequenties worden terecht ingenomen door de overheid.

  Respect.

 7. PD1ZON
  PD1ZON zegt:

  Eens met de vorige spreker, op deze momenten bedrijven wij slechts een hobby en niets meer dan dat.

 8. Maarten Bakker
  Maarten Bakker zegt:

  Het is wel apart dat ik als beheerder van ATV repeater P6HVS in hilversum! daar geen enkele melding van heb ontvangen van agentschap telecom…..

  • Rob
   Rob zegt:

   Maar PI6HVS zendt toch niet op de frekwenties die nu vrij gehouden moeten worden?
   Deze staat wel vlakbij het eindpunt van de route, maar men heeft kennelijk vertrouwen in de kwaliteit van het zendsignaal.

Reacties zijn gesloten.